Новини
26.08.2022 г.
В периода 24-26 август 2022, в Клисурски манастир „Св.св. Кирил и Методий, в рамките на летен лагер в манастира, организиран от организирано от Неделно училище при храм „Рождество Христово“, Неделно училище при храм „Св. Мчца Параскева“, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Театрална компания „Празното Пространство“ се проведе детски спортен празник, част от пилотните дейности в рамките на инициативата HEPA SUN. По време на събитието децата имаха възможност да се запознаят с иновативни методи за здравословен и активен начин на живот и положителните аспекти на регуларните спортни дейности, с цел да бъде зародена любов към движението още в съвсем ранна възраст.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.08.2022 г.
В периода 25-26 август 2022, в Приморско, България се проведе детско спортно събитие, в рамките на проект „Sport for inclusion and inclusion for sport“, в което взеха участие деца и спортно специалисти от ВК „Ахил“ София. По време на събитието бе реализиран детски спортен празник „Youth sport day” в което бе демонстрирана методологията Обучение чрез спорт (ОЧС), която използва спорта като инструмент за социално включване, социална адаптация и социализация. В спортният празник бяха използвани сесии, в които спортът се използва като образователен подход, засягащи различни тематики като например развиване на толерантността, екипната работа, работа във връзка с отпадането на предразсъдъците и стереотипите, както и работа към социално приобщаване на различни обществени групи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.08.2022 г.
На 25.08.2022 г., в Приморско, България, се проведе кръгла маса с участието на треньори, учители и специалисти по физическо възпитание и спорт по проект „We Shan’t TolerHate“ (WSTH) (Ние Няма да Толерираме Омраза) - стратегическо партньорство с продължителност 24 месеца, фокусирано върху насърчаването на младежкото доброволчество като инструмент за противопоставяне на дискриминацията срещу мигранти и бежанци сред младежките категории и в рамките на обществата домакини като цяло.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.08.2022 г.
На 25 август 2022, в Приморско, България се проведе обучителен курс, в рамките на проект „Sport for inclusion and inclusion for sport“, в който участваха треньори, учители и специалисти по спорт и физическа активност. Спорт за включване и включване чрез спорт (Sport for inclusion and inclusion for sport) е проект, който се стреми да насърчи социалното включване и равните възможности в спорта, чрез подобряване на уменията на треньори, обучители и други служители на организации, активни в областта на спорта, младежката работа и социалните грижи, свързани със социалното включване чрез спорт. По време на събитието бе представен проекта, неговите цели и задачи, както и методологията Обучение чрез спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.08.2022 г.
Обучение на експерти и младежки спортен ден InSport се проведоха в Клисурски манастир в периода 20-24.08.2022. Проект „Sport for inclusion and inclusion for sport“ е инициатива, включваща партньори от 4 Европейски държави – България, Италия, Литва и Турция. Спорт за включване и включване чрез спорт (Sport for inclusion and inclusion for sport) е проект, който се стреми да насърчи социалното включване и равните възможности в спорта, чрез подобряване на уменията на треньори, обучители и други служители на организации, активни в областта на спорта, младежката работа и социалните грижи, свързани със социалното включване чрез спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.07.2022 г.
На 30 юли 2022, в ДПЛУИ, гр. Баня – Соник Старт беше проведена фокус група с потребители и възпитатели на социалната услуга, която имаше за цел да разбере нуждите на лицата относно спорт и физическа активност, и в частност – относно възможностите за практикуване на тенис на маса. Спортът тенис на маса е една от най-ангажиращите мозъка дейности и още по хубавото е, че и дори по-възрастните играчи могат да играят тенис на маса за удоволствие. Това е спорт, която влияе положително на нивата на физическа активност, подобрява вниманието и концентрацията и подобрява визуално-пространствените умения. Поради тези характеристики и достъпността на този спорт е доказано, че тенисът на маса може ефективно да се използва като програма за профилактика и рехабилитация на лица, страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, тъй като активира едновременно различни секции на мозъка.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.07.2022 г.
В периода 24-27 юли 2022, във Волос, Гърция се проведе международно обучение за организация на спортни събития, както и тестване на иновативна апликация за мобилни телефони, в която отбори от различни държави могат да се съревновават онлайн в рамките на инициативата „Multisport Community Experience“. Петте партньорски организации са: Асоциация за развитие на българския спорт (България), Спортна асоциация в Дубровник (Хърватия), Европейска платформа за спортни иновации (Белгия), НПО Nest Берлин (Германия) и Университета в Тесалия (Гърция). В обучението взеха участие Йоанна Дочевска, Иван Иванов, Сюлейман Сюлейман, Васил Методиев и Юлиян Андреев.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.07.2022 г.
На 20 юли 2022, в Църногорски манастир „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски, в рамките на летен лагер в манастира, организиран от организирано от Неделно училище при храм „Рождество Христово“, Неделно училище при храм „Св. Мчца Параскева“, Асоциация на българите боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Театрална компания „Празното Пространство“ се проведе детски спортен празник, част от пилотните дейности в рамките на инициативата HEPA SUN. По време на събитието децата имаха възможност да се запознаят с иновативни методи за здравословен и активен начин на живот и положителните аспекти на регуларните спортни дейности, с цел да бъде зародена любов към движението още в съвсем ранна възраст.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.07.2022 г.
На 19 юли 2022, в Специализирана Болница за Продължително Лечение и Рехабилитация, гр. Перник, се проведе обучение за физическа активност при остеопороза, в което се включиха здравните специалисти, работещи в лечебното заведение. Събитието се проведе по покана на Емил Ненков, управител на специализираната болница, като след настоящото събитие пациентите, диагностицирани с остеопороза, ще имат възможност да се възползват от програмата. Имайки предвид нуждите за насърчаване на пациенти с риск или страдащи от остеопороза да упражняват физическа активност, както и да се обучават спортни и здравни специалисти за това как да ги насърчават, проект HAPPY BONES има за основна цел разработване и насърчаване на иновативен протокол за упражнения за остеопороза за остеопенични/остеопоротични, обездвижени лица на възраст 50-65 години, за да ги включат в умерени упражнения и като следствие, да повишат качеството им на живот (във физиологичен и психологически план). В периода октомври 2021 – април 2022 в София се проведе пилотна програма, в която взеха участие 24 дами, като програмата даде възможност да се тества на практика протокол, който да осигури качествена физическа активност на посочената целева група.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.07.2022 г.
В периода 12-14 юли 2022, в Мирандела, Португалия се проведе международна среща по проект HEPA (Health Enhancing Physical Activity), чиято цел е да насърчи участието в спорт и физическа активност на лица над 65 годишна възраст, чрез разработка на нови програми за масов спорт, подходящи за 3 от най-често срещаните здравословни проблеми на тази целева група - болки в гърба, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Срещата събра представители на 6 партньорски организации от пет Европейски държави - България, Хърватия, Португалия, Словения и Сърбия, като от името на Асоциация за развитие на българския спорт представители бяха спортните специалисти Ивелина Кирилова, др. и Йоанна Дочевска.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.07.2022 г.
В периода 11-13 юли 2022, в Милано, Италия, се проведе първа международна среща по проект „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори и експерти от 6 партньорски организации - България, Гърция, Полша, Северна Македония, Хърватия и домакините от Италия. В срещата бяха дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства, определяне на рамката на сътрудничеството сред партньорите в проекта, официалното разделяне на задачите и отговорностите в проекта, както и тяхното изпълнение.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.07.2022 г.
В периода 02.07.2022 – 10.07.2022 в Райча, Полша се проведе младежки обмен CHEER, в който взеха участие младежи от България, Полша, Португалия и Словения. По време на обмена, младежите подготвиха и представиха презентация относно менталното здраве на младите хора в своите страни (особено как пандемията и текущите глобални събития влияят върху него). Участниците тестваха и разработените от екипа на проекта карти CHEER, които имат за цел да спомогнат за менталното здраве на техни връстници с оглед на предизвикателствата, през които преминава обществото ни в последните години.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
08.07.2022 г.
На 8 юли 2022 г. Европейската комисия организира събитие за заинтересовани страни, с цел анализ на програмата EU4Health 2021–2027 до момента и съвместно планиране на дейностите за 2023 г., на което присъства Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт. Програмата EU4Health е приета през март 2021 г., като за периода 2021–27 г. са предвидени 5.3 млрд. евро – безпрецедентно ниво на финансов ангажимент за инвестиции на Съюза в здравеопазването. Програмата EU4Health е отговорът на Съюза на сегашната извънредна ситуация в областта на общественото здраве; очаква се тя да има значителен принос за възстановяването след COVID-19 и има за цел да допринесе за преодоляване на дългосрочните предизвикателства в областта на здравеопазването чрез изграждане на по-силни, по-устойчиви и по-достъпни здравни системи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.07.2022 г.
СПРИНТ е единственото специализирано спортно списание на България. Излиза от ноември 2016 г. във всяко тримесечие в много впечатляващ обем от 140-160 страници. Разкошното колекционерско издание редовно е с тираж между 6000 и 8000 броя. Често заедно със СПРИНТ да излизат безплатни приложения – Мондиал 2018, Шампионска лига, Формула 1... А от началото на 2020 година заедно с всеки брой читателите получават отделна книжка БЪДЕЩЕ –само за детско-юношеския спорт в България. Специален акцент в редакционната политика е обръщането на сериозно внимание на спорта за подрастващи и ползите от него. СПРИНТ съдържа само авторски материали, богато илюстрирани със собствени снимки. Списанието засища глада на истинския запалянко за интелигентни и любопитни спортни четива, коментари, интервюта, статистики, портрети, анализи, фотосесии... По страниците му и на корицата досега са излизали всички най-големи звезди на българския спорт –Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Ивет Лалова, Григор Димитров, Кубрат Пулев, златните момичета в художествената гимнастика, Йордан Йовчев, Димитър Пенев, Боян Петров, Александра Жекова и др. СПРИНТ е свободна територия за размяна на мнения по наболели въпроси, неговите страници са отворени за най-добрите пера в българската (и световната!) спортна журналистика.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.07.2022 г.
На 06 юли 2022, в рамките на летен лагер в Софийска духовна семинария се проведе детски спортен празник, част от пилотните дейности в рамките на инициативата HEPA SUN. По време на събитието децата имаха възможност да се запознаят с иновативни методи за здравословен и активен начин на живот и положителните аспекти на регуларните спортни дейности, с цел да бъде зародена любов към движението още в съвсем ранна възраст.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.07.2022 г.
В периода 28.06 – 04.07.2022 в София, България, се проведе младежка мобилност по проект „We Shan’t TolerHate“ (WSTH) (Ние Няма да Толерираме Омраза) - стратегическо партньорство с продължителност 24 месеца, фокусирано върху насърчаването на младежкото доброволчество като инструмент за противопоставяне на дискриминацията срещу мигранти и бежанци сред младежките категории и в рамките на обществата домакини като цяло. Нарастването на нетолерантността, стереотипите и дискриминацията спрямо мигранти и бежанци представлява една от най-ярките реалности, които влияят върху политическия дебат и гражданското общество, особено в европейските политики, най-чувствително засегнати от масовите мигрантски и бежански потоци от Африка и региона на Близкия Изток. Евростат определя 164.300 души, които са извън броя на гражданите на ЕС, които са поискали убежище в ЕС-28 през третото тримесечие на 2017 г. В срещата взеха участие младежи от всяка страна партньор – България, Италия и Румъния, както и участници с мигрантски произход от Алжир и Пакистан.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
01.07.2022 г.
В периода 28.06.2022 – 01.07.2022, в Лисабон, Португалия се проведе международна среща по проект SONKEI, в която взеха участие 8 партньорски организации от 8 Европейски държави –България, Босна и Херцеговина, Италия, Португалия, Румъния, Словения, Турция и Хърватия. По време на срещата партньорите имаха възможността да се запознаят с дейностите и съоръженията на Ginásio Clube Português: GCP (Португалски спортен клуб), обсъдиха дейностите по проекта до момента, предстоящата финална конференция в Истанбул и работиха по създаването на практическия образователен инструмент за деца и младежи за повишаване на осведомеността относно насилието в спорта. В срещата, от страна на Асоциация за развитие на българския спорт, взеха участие Емилия Цанова, Диян Атанасов и Сюлейман Сюлейман.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.06.2022 г.
Хората с интелектуални затруднения все още са обект на дискриминация, а правилното им включване в обществото е затруднено. Спортът е един от най-мощните инструменти, които подкрепят процеса на включване на споменатата целева група и ѝ предоставят възможност да се чувства приета. Проект Sport, Motivation, Inclusion, Leadership, Engagement – #SMILE (Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство, Ангажираност) има за цел да анализира връзката между спорта и включването, по иновативен и различен начин – като предостави възможност за участие в международни спортни дейности на хората с интелектуални затруднения. На 24 юни се проведе първата среща по проекта, в онлайн среда, която събра партньорите и им даде възможност заедно да прегледат и планират всички дейности по проекта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.06.2022 г.
На 23 юни всяка година празнуваме Олимпийски ден и ценностите на олимпийското движение оживяват. Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. За отбелязване на празника бяха организирани отворени тренировки на спортовете, включени в един от най-значимите за олимпийското движение спортове – модерният петобой. По време на събитието, организирано от Асоциация за развитие на българския спорт, Факултет Спорт – Национална спортна академия „Васил Левски“ и Българска федерация по модерен петобой, стотици деца и подрастващи имаха възможност да опитат на практика спорта, въведен от създателя на модерните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен. Целта му е била да събере в общ спорт всички умения, които е трябвало да притежава идеалният кавалерист от ХІХ век – да бяга, да плува, да язди, да стреля и да се дуелира. Децата бяха посрещнати и приветствани от проф. Красимир Петков, декан на Факултет Спорт и Камелия Александрова, председател на Българска федерация по модерен петобой, студенти и треньори преминали курс на обучение „EHPARP“, които ги насърчиха да прилагат в живота си олимпийските ценности: приятелство, уважение, достойнство, равенство, решителност, вдъхновение и кураж.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.06.2022 г.
В периода 14/06 – 22/06/2022 г. във ВУСБ Несебър се проведе адаптиран лагер за водни спортове, на който присъстваха младежи с интелектуални затруднения, а дейностите ръководеха преподаватели от четирите сектора на Катедра „Водни спортове“ в НСА „Васил Левски“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.06.2022 г.
В периода 12.06.2022 – 20.06.2022 в Сасари, Италия, се проведе младежка мобилност по проект „We Shan’t TolerHate“ (WSTH) (Ние Няма да Толерираме Омраза) - стратегическо партньорство с продължителност 24 месеца, фокусирано върху насърчаването на младежкото доброволчество като инструмент за противопоставяне на дискриминацията срещу мигранти и бежанци сред младежките категории и в рамките на обществата домакини като цяло. Нарастването на нетолерантността, стереотипите и дискриминацията спрямо мигранти и бежанци представлява една от най-ярките реалности, които влияят върху политическия дебат и гражданското общество, особено в европейските политики, най-чувствително засегнати от масовите мигрантски и бежански потоци от Африка и региона на Близкия Изток. Евростат определя 164.300 души, които са извън броя на гражданите на ЕС, които са поискали убежище в ЕС-28 през третото тримесечие на 2017 г. В срещата взеха участие младежи от всяка страна партньор – България, Италия и Румъния, както и участници с мигрантски произход от Азербайджан, Киргистан, Пакистан и Русия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.06.2022 г.
В периода 16-19 юни 2022г. в Сараево, Босна и Херцеговина се проведе среща за обмяна на опит по проект #SafeSPORTevent, която събра партньорите от Босна и Херцеговина, България, Гърция и Турция, за да финализират проектните резултати. По време на мобилността, консорциумът проведе и ползотворни срещи с местните заинтересовани страни от Босненски Олимпийски Комитет, агенция по сигурност SWORD и практическо посещение на Европейско първенство по баскетбол на колички, провеждащо се в града. По време на срещите бяха тествани създадените в рамките на проекта протоколи за сигурност и бе обсъдено потенциалното развитие на взаимното сътрудничество по темата в бъдеще. В срещите от страна на България взеха участие представители на Асоциация за развитие на българския спорт и Софийски форум за сигурност – партньори в инициативата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.06.2022 г.
В периода 13-16 юни, в Льовен, Белгия се проведе международна конференция Play’In Together, посветена на включващата сила на спорта. Проект Play’In Together се базира на иновативен метод на преподаване, разработен от PLAY International: Playdagogy. Той има за цел да използва спортните игри като образователна среда, за да третира по друг начин чувствителни теми. Тя позволява на децата да се учат и да растат, докато играят и се забавляват. Заключителното събитие обедини всички европейски партньори, участвали в проекта, както и спортни специалисти от цяла Европа. В конференцията взе участие и Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт, която представи част от методиката в аспекта: Спорт отвъд уврежданията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.06.2022 г.
На 16 юни 2022, в Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе иновативно по рода си обучение за физическа активност при остеопороза, което събра 35 спортни специалисти, които след настоящото събитие ще имат възможност да стартират програми за лица, диагностицирани с остеопороза. Имайки предвид нуждите за насърчаване на пациенти с риск или страдащи от остеопороза да упражняват физическа активност, както и да се обучават спортни и здравни специалисти за това как да ги насърчават, проект HAPPY BONES има за основна цел разработване и насърчаване на иновативен протокол за упражнения за остеопороза за остеопенични/остеопоротични, обездвижени лица на възраст 50-65 години, за да ги включат в умерени упражнения и като следствие, да повишат качеството им на живот (във физиологичен и психологически план). В периода октомври 2021 – април 2022 в София се проведе пилотна програма, в която взеха участие 24 дами, като програмата даде възможност да се тества на практика протокол, който да осигури качествена физическа активност на посочената целева група.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.06.2022 г.
Проект Eco-friendly Sports има за цел да даде възможност на младите хора да бъдат осведомени по теми за устойчивост и опазване на природата, за да станат активни граждани, промотиращи тези проблеми в своя живот чрез създаване на ценни взаимодействия със спортния сектор. Дейностите имат за цел да канализират енергията на младите хора за популяризиране на концепцията за спорт, екология, благополучие и подобряваща здраветофизическа активност. Целта на проекта е да насърчава спорта и физическата активност, които не само допринасят за по-добро здраве, но имат и положително въздействие върху околната среда (2 в 1).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.06.2022 г.
В периода 13-14 юни 2022, в Палермо, Италия, се проведе международна среща по проект ONE GOAL, в която взеха участие треньори и експерти от 5 партньорски организации - България, Унгария, Литва, Уругвай и домакините от Италия. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта, взеха участие Корнелия Найденова, Златка Габерова и Диян Атанасов.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.06.2022 г.
В периода 08-11 юни 2022, в Атина, Гърция се проведе първата присъствена среща по проект „WOMEN’S HURDLES“, който има за цел да разработи и приложи иновативни практики, свързани с насърчаване на физическата активност на жените, особено на тези, които са в динамична семейна и работна среда. Проектът се стреми да подкрепя стратегическите политики на Европейския съюз в областта на социалното включване и равните възможности на жените, в основата на което стоят физическата активност и здравословния начин на живот. Времетраенето на проекта е 24 месеца, като в него участват шест партньорски организации от пет Европейски държави - България, Гърция, Италия, Литва и Румъния, като до момента бяха проведени изследователски и онлайн дейности. До края на проекта предстоят международно и национално обучение на спортни специалисти, в рамките на които да се поставят основите на целенасочени дейности относно включването на представителки на нежния пол в спортни дейности.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 ... 51
next