Новини
11.02.2022 г.
На 11.02.2022г. се проведе заседание на Обществения съвет по въпросите на младежта към министъра на младежта и спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.02.2022 г.
В периода 07-11.02.2022 г. по време на мобилността на академичния състав на Еразъм+, Стефка Джобова, д-р и Ивелина Кирилова, д-р, допълниха образователната програма на студентите от спортния факултет на Университет Хаага-Хелия (https://www.haaga- helia.fi/en/about-haaga-helia) – Финландия, кампус Виерумаки, с материалите и практиките, разработени в рамките на проект Play'In Together.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.02.2022 г.
Дубровник, 10ти февруари 2022 г. – Членовете на екипа на проект DU MOTION проведоха петата си транснационална среща, организирана от Mine Vaganti на 3ти и 4ти февруари в италианския град Сасари. DU MOTION е проект, съфинансиран от Програма Еразъм+ на Европейския съюз и подкрепен от Службата за сътрудничество на правителството на Хърватия с неправителствени организации, който се реализира от 7 партньора от 7 държави, т.е. Белгия, България, Хърватия, Италия, Полша, Швеция и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.02.2022 г.
На 03.02.2022 г., се проведе онлайн среща по проект “EWA - Empowering Women Athletes: Tackling Feminine Abuse, Violence and Discrimination in EU Sports Clubs (Овластяване на жените спортисти: борба с насилието над жени и насилието и дискриминацията в спортните клубове в ЕС). В срещатa бяха обсъдени готовите обучителни материали по проекта /Наръчник „Стратегии и инструменти за овластяване на спортисти"/, бъдещата стратегия за разпространение на интелектуалните резултати, моментното състояние и добри практики в борбата с насилието срещу спортистки, както и бе обсъдено провеждането на обучителен курс за ролята на спортните професионалисти в борбата с насилието и дискриминацията срещу жените в спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.02.2022 г.
На 02.02.2022г. в Милано, Италия се проведе трета международна среща по проект Pick4all. Бяха обсъдени постигнатите резултати до този момент и организацията на бъдещите дейности по проекта. В рамките на срещата бяха проведени и две обучения по пикълбол: едно с ученици от спортни паралелки от местно училище и едно с преподаватели по вид спорт. В срещата взеха участие представители на двете български организации, партньори по проекта – Асоциация за развитие на българския спорт и Бадминтон клуб RacketSpeed, като в рамките на инициативата предстои да бъде организирано пикълбол събитие през май 2022.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.01.2022 г.
В периода 27-30 януари 2022 в Белград, Сърбия се проведе международна среща, домакин на която бе Сръбски Паралимпийски Комитет, която събра партньорите в международна инициатива, имаща за цел да предложи инструменти за стимулиране на предприемачеството сред спортисти с увреждания. Онлайн платформата, създадена в рамките на проект PARAdig /Dual-Track Careers for Para-Athletes/ в партньорство между организации с богат опит по темата, сред които Европейски Паралимпийски Комитет, Министерство на спорта – Швеция, Хърватски Паралимпийски Комитет, поставя основите на бизнес и предприемачески умения, адаптирани към нуждите на лицата с физически предизвикателства, с цел да им осигури пълноценно личностно и професионално развитие. България работи активно в рамките на инициативата в сътрудничество между Национална спортна академия „Васил Левски“ и Асоциация за развитие на българския спорт, която беше представена на срещата от Йоанна Дочевска (председател на АРБС) и доц. Стефка Джобова, др., световнопризнат експерт в теорията и практиката на адаптираните спортове.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.01.2022 г.
В периода 28-30 януари 2022, в Будапеща, Унгария се проведе международна среща по проект ONE GOAL, в която взеха участие треньори и експерти от 5 партньорски организации - България, Италия, Литва, Уругвай и домакините от Унгария. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта, взеха участие Ивайло Здравков, Корнелия Найденова, Златка Христова и Диян Атанасов. По време на срещата бяха дискутирани теми като знания и нужна квалификация относно футбола за жени, методи и практики за повишаване на жените треньори по футбол, повишаване на физическите и технически качества футболисти от женски пол, модели на подражание в женският футбол, както и психологически методи и техники за работа с подрастващи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.01.2022 г.
В периода 21-24 януари 2022, в Сараево, Босна и Херцеговина се проведе международен семинар, в който взеха участие младежи и експерти от 7те партньорски организации в инициатива за информиране на младите хора относно достоверността на информацията. Участниците в събитието бяха както от ЕС, така и от държави от региона на Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, България, Италия, Черна Гора, Сърбия и Турция, които от 2019 година насам реализират проект Структурирано обучение за осведоменост в медиите. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта от България, взеха участие Йоанна Дочевска, Емилия Цанова, Диян Атанасов и Сюлейман Сюлейман.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.01.2022 г.
На 23.01.2022г. по време на неделно училище към храм „Рождество Христово“ в кв. Младост, гр. София беше проведен уъркшоп с младежи на възраст между 9 и 16 годишна възраст. Бяха засегнати въпроси като: Какво представляват фалшивите новини?, От къде и как да се информираме най-добре?, Какво можем да направим, за да се борим с фалшивите новини в нашето ежедневие?, Как да проверим дали една новина е фалшива или не?. Специално участие като лектор взе д-р Климент Христов, който е преподавател в Богословски факултет към Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.01.2022 г.
На 23.01.2022г. по време на неделно училище към храм „Рождество Христово“ в кв. Младост, гр. София беше проведено обучение с помощта на 20 метафорични карти „Толерантност“, създадени по проект On the way to acceptance - a non-formal Youth program of innovative tools to learn – По пътя към приемането – неформална младежка програма от иновативни инструменти за информираност относно толерантността. Участниците бяха деца и младежи на възраст между 9 и 16 годишна възраст. Те се забавляваха и едновременно с това научиха много неща един за друг, което допринесе за приобщаването им като екип.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.01.2022 г.
На 22.01.2022г., в София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе популяризиращо събитие включващо теми като „организационното управление и корпоративната-социална отговорност в спорта“, „Европейските политики в областта на спорта“, „насърчаването на доброто управление и прилагането на принципите на добро управление в спорта“ в рамките на проект „GOSport“. В събитието взеха участие представители на спортни клубове, неправителственият сектор, федерации и асоциации, като всеки един от тях получи безплатно копие на наръчник предназначен за професионалисти, работещи в големи и малки спортни организации, като мениджъри по корпоративна социална отговорност, административен и технически персонал или треньори.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.01.2022 г.
КОГА: 01 – 03.02.2022 КЪДЕ: Милано, Италия УЧАСТНИЦИ: 2 участници от всяка държава (1 мениджър по проекта и 1 спортен експерт) ЗА ПРОЕКТА: Пикълболът е социален спорт, който има големи ползи за ума и тялото: развива баланса, ловкостта, рефлексите и координацията между ръцете и очите, без тялото да се натоварва. Това е лесен и забавен спорт, подходящ за хора от всички възрасти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
08.01.2022 г.
На 08.01.2022г., в Сапарева баня, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе популяризиращо събитие със спортни експерти, включващо теми като „организационното управление и корпоративната-социална отговорност в спорта“, „Европейските политики в областта на спорта“, „насърчаването на доброто управление и прилагането на принципите на добро управление в спорта“ в рамките на проект „GOSport“. В събитието взеха участие представители на спортни клубове, неправителственият сектор, федерации и асоциации, като всеки един от тях получи безплатно копие на наръчник предназначен за професионалисти, работещи в големи и малки спортни организации, като мениджъри по корпоративна социална отговорност, административен и технически персонал или треньори.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.12.2021 г.
Дубровник, 27 декември 2021 г. - „Това е чудесен начин да се запознаете с нови хора, да се забавлявате и да научете нещо ново. Усещането за принос към общността и да правиш нещо наистина полезно е много удовлетворяващо.” - Това са някои от впечатленията на участниците, които през последните месеци станаха част от Европейски проект за обучение на доброволци при организиране на спортни събития наречен „DU MOTION“, осъществен от 7 партньорски организации. След завършване на теоретичната част, доброволци от 6 страни партньори (с изключение на Белгия) ще могат да участват в национални и международни спортни събития.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.12.2021 г.
Доброволци от 6 европейски държави вече прилагат придобитите знания в местни и международни спортни състезания Най-важната фаза от европейския проект за обучение на доброволци в организацията на спортни събития, ръководена от Спортната асоциация на Дубровник, е била успешно завършено. Представители на шест страни партньори проведоха поредица от лекции през последните месеци, през които се включиха цели 240 доброволци от Хърватия, България, Италия, Полша, Швеция, Турция и бяха запознати с всички аспекти на организацията на спортни събития, от логистиката и управление до конкуренция в спорта и въздействието на COVID-19 върху спортни събития.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.12.2021 г.
КОГА: 20.02.2022 – 25.02.2022 КЪДЕ: Монтевидео, Уругвай УЧАСТНИЦИ: България, Италия, Литва, Унгария, Уругвай
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.12.2021 г.
Проект ORIENT- Young explorers re-discover local communities through orienteering (622532-EPP-1-2020-1-IT-SPO-SCP), насърчава участието на младите хора в дейности на открито, базирани на ориентиране. ORIENT цели да разгледа приоритета „насърчаване на социалното включване и равните възможности в спорта“, като ще разработи набор от иновативни обучителни резултати.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.12.2021 г.
На 19 декември, 2021 г. в Сасари, Италия се проведе заключителна партньорска среща по проект Let’s include /Leveraging Education Through Sport for INnovative Changes Leading to Unification of Disability and Education - Let's Include/. Let’s include е малко съвместно партньорство в областта на спорта, целящо да насърчи социалното включване и равните възможности на хората с увреждания. В срещата взеха участие партньори от 4 държави, като бяха обсадени в детайли постигнатите цели и резултати, решени трудности и предизвикателства, реализирани добри практики и бъдещи съвместни дейности и инициативи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.12.2021 г.
В сряда, 15 декември в централата на Universidad Pontificia de Comillas в Мадрид се проведе Международния конгрес Europe is Moving.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.12.2021 г.
В периода 13–16 декември 2021 г. в София, България се проведе финалната партньорска среща на проект „Спортна Дипломатическа Академия“, която събра организациите, изпълняващи пилотната инициатива от 2019 г. Проектът има за цел да овласти спортните лидери от България, Босна и Херцеговина, Хърватия и Италия и се реализира от Асоциация за развитие на българския спорт, Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO), Rijeka’s Sports Association и L'Orma SSD. По време на финалната среща се проведе и онлайн събитие, което събра „дипломатите в спортни костюми“ за момент на оценка и рефлексия относно изминалите три години на съвместно обучение.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.12.2021 г.
Проект Hike Together е фокусиран върху насърчаването на хората да практикуват повече туризъм и разходки сред природата, които трябва да бъдат основна част от спортните дейности, благосъстояние и фитнес. Тази инициатива допринася за повишаване на осведомеността и ползите за здравето от физическата активност сред природата като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и преходи. Страните партньори са от Австрия, България, Хърватия и Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.12.2021 г.
В периода 13–15 декември 2021, в Белград, Сърбия се проведе международна среща по проект HEPA (Health Enhancing Physical Activity), чиято цел е да насърчи участието в спорт и физическа активност на лица над 65 годишна възраст, чрез разработка на нови програми за масов спорт, подходящи за 3 от най-често срещаните здравословни проблеми на тази целева група - болки в гърба, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Срещата събра представители на 6 партньорски организации от пет Европейски държави - България, Хърватия, Португалия, Словения и Сърбия, като от името на Асоциация за развитие на българския спорт представители бяха спортните специалисти Ивелина Кирилова, др. и Мариана Борукова, др.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.12.2021 г.
В сряда, 15 декември, 2021 г. от 10:00 до 14:00 часа българско време ще се проведе първото издание на Международния конгрес Europe is Moving, като събитието ще се състои в централата на Universidad Pontificia de Comillas в Мадрид.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.12.2021 г.
Кризата, породена от епидемията от коронавирус, оказва негативно влияние върху младите хора в Европа. Борбата с епидемията и въведените ограничителни мерки са отслабили психическото състояние на младежите. Много от тях смятат, че това ще отнеме най-ценния период от живота им – младостта. В резултат на това, младите хора се сблъскват с много ментални проблеми, за които не получават институционална и социална подкрепа. Тези проблеми имат пряко влияние върху тяхното образование и професионално развитие. Освен това, в момента не сме в състояние да предвидим всички ефекти, които настоящото положение ще има в бъдеще. Сигурно е обаче, че това ще бъде негативно преживяване за едно цяло поколение, което се нуждае от подкрепа и нова енергия, за да преодолее трудностите. Групата, която също изпитва много от гореспоменатите затруднения са младежките работници, които се сблъскват с проблеми с менталното си състояние, но и с липсата на подходящи образователни средства и умения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.12.2021 г.
В периода 07.12.- 11.12.2021г. на о-в Реюнион, Франция се проведе финална среща по проект ”MiSport – приобщаване на мигранти чрез спорт“, на която бяха обсъдени резултатите от проведените активности по проекта. Партньорите се срещнаха също така с местни заинтересовани страни, с цел запознаване с постигнатите резултати и посетиха спортно училище, което има много добър опит в работата с мигранти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.12.2021 г.
В периода 10-11 Декември 2021, в Мадрид се проведе международна среща и първото национално пикълбол събитие. Пикълбол е нов, иновативен спорт, който дава шанс на всеки, независимо от неговата възраст, пол, религия, етнос или физическа активност. Той е съчетание от няколко спорта - тенис, бадминтон и тенис на маса, като това го прави идеален инструмент за интеграция и забавление.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.12.2021 г.
На 10 декември в Милано 20 организации се събраха за първото издание на събитие, посветено на споделянето, дизайна и творчеството. В срещата участваха партньори от Италия, България, Хърватия, Полша, Испания, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия, Австрия, Литва, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния. Събитието се проведе в спортен център PlayMore и бе съобразено с всички необходими мерки за COVID-19. Дейностите продължиха цял ден и участниците посветиха времето си, за да работят по проектирането на новите партньорства за сътрудничество в областта на спорта. Една от целите на тази декемврийска среща беше да се създаде чернова на нови проекти и да се укрепи или формира нова мрежа. Направено бе представяне на организациите и всички се опознаха в много приятелска, уютна и, разбира се, Коледна атмосфера.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 ... 50
next