Проект: Sport4Cancer

#Sport4Cancer финалист в наградите #BeActive
20.11.2023 г.
Наградите #BeActive са част от годишната кампания на Европейската комисия "Европейската седмица на спорта". Наградите отличават и поощряват физическата активност на отделни лица и организации, които са проявили ангажимент към насърчаването на активен начин на живот в цяла Европа. Наградите #BeActive 2023 са предназначени да отличат организации и проекти, които успешно насърчават спорта и физическата активност в Европа и през 2023 година включват четири категории:
  • Награда "Между поколенията": тази награда, първоначално представена през 2022 година, е предназначена да покаже проекти, които насърчават междупоколенчески спорт.
  • Награда "На работното място": Тази награда отличава изключителни инициативи в работна среда, които мотивират служителите да бъдат активни.
  • Награда "Местен герой": Тази награда отбелязва индивидуални успехи в вдъхновяването на други да бъдат активни.
  • Награда "Образование": Целта на тази награда е да покаже как образованието може да мотивира децата да бъдат активни извън обичайните спортни и физически дейности, в които участват през учебния ден.

Проект #Sport4Cancer е инициатива, съ-финансирана по програма Еразъм+ и има за цел да приложи натрупания опит в организирането на големи местни спортни събития, с участието на институции, работещи в тази област, от няколко страни от Европа. Голямо спортно събитие се проведе с помощта на доброволци от страните, участващи в проекта, което се фокусира върху популяризирането на физическата активност сред цялото общество и ще насърчи социалното включване на лица с онкологичени заболявания и увреждания и населението, чието участие във физическа активност е затруднено.

Проект #Sport4Cancer е един от трите финалисти през 2023г в категория "Между поколенията", отразяваща голямото спортно събитие, в рамките на проекта, проведено в периода 18-24 април 2023 в Мар Менор (регион Мурсия) – идеално място за плажни и водни спортове, с отлични съоръжения, професионалисти и перфектен климат. Събитието включваше спортни състезания, спортни изложения и развлекателни спортни дейности, които да насърчат участието на гражданите. Събитието имаше за цел да събере повече от 10 000 души от различни страни. Повече от 60 спортни дейности се провеждаха едновременно, включително: конна езда, риболов, водна топка, каяк-поло, гмуркане, ветроходство, кану, колоездене, бокс, джудо, художествена и естетическа гимнастика, стрелба с лък, ориентиране и др.

Събитието бе планирано като дейност посветена за засилване на социалният и солидарен интерес, за набиране на средства за Испанската асоциация за борба с рака, за популяризиране на дейностите на фондация "Never Surrender", която насърчава силовите тренировки сред онкоболните с цел подобряване на качеството им на живот, както и за фондация "Aladina". Част от представителите в българската група, които Асоциация за развитие на българския спорт подкрепи с участие, са активни и в ежедневието си в България, като дамите участват в танцовата терапия за жени с рак на гърдата „Танцувай със здравето“ в гр. Добрич, която клуб „Алегрия“ провежда вече няколко години.