Новини
21.10.2023 г.
На 21 октомври 2023г, на Националния стадион „Васил Левски“ се проведе „Татко и аз – лекоатлети“, организиран от Школа по лека атлетика Darko Team. Атлетическата надпревара събра над 100 деца и техните партньори в спринта, които се състезаваха в щафета 2х50 метра. Събитието започна с адаптиран старт, в който участваха състезатели на СК "БГ и спорт за всички" и СК „Адаптирани спортове“, а сред партньорите бяха студенти в специалност „Адаптирана физическа активност и спорт“ към НСА „Васил Левски“, която става все по-атрактивна за спортните специалисти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.10.2023 г.
Семействата играят важна роля в обществото, както в поддържането на човешкия живот, така и в индивидуалното развитие. Спортът има огромен потенциал да сближи родителите и децата в здравословна и игрова обстановка. Децата с увреждания често водят пасивен начин на живот поради липсата на адаптирани спортни занимания и нездравословното хранене, което има негативни последици за тяхното здраве. Семействата на деца с увреждания обикновено не са обучени за методите на провеждане на спорт или правилно хранене, с които биха могли да спомогнат за подобряване на живота на децата си.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.10.2023 г.
Според УНИЦЕФ почти 240 милиона деца по света днес имат някаква форма на увреждане. Нов доклад на УНИЦЕФ разкрива дълбочината на ограниченията, изпитвани от 1 от 10-те деца с увреждания по света, включително по показатели като здравеопазване, образование и защита. Също така, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за лица с увреждания посочва, че всички деца и младежи трябва да имат възможност да растат заедно в полза на всички, да проявяват уважение към другите, и ролята на ЕС е да насърчава защитата на правата на детето като цел на ЕС, както и неговата компетентност в борбата с дискриминацията на основата на увреждането.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
На 19 октомври 2023 г. се проведе второто заседание на Обществения съвет към Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в Четиридесет и деветото Народно събрание. След отворена процедура за избор на членове в Обществения съвет, "Асоциация за развитие на българския спорт" беше избрана като основен представител в областта на компетентност "Физическо възпитание и спорт". В настоящото заседание "Асоциация за развитие на българския спорт" представлявана от Йоанна Дочевска – председател на организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
- Добре дошли в #SMILE Подкаст: вдъхновение чрез спорт и включване Добре дошли в SMILE подкаста, където Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство и Ангажираност се съчетават, за да създадат трансформационно преживяване. Развълнувани сме да ви отведем на вдъхновяващо пътуване в сърцето на инициативата #SMILE.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
На 19.10.2023 г., в гр. София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе обучителен курс в рамките на инициативата „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори и спортни специалисти от България. По време на събитието бяха представени и дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства и хранителните навици, бяха коментирани и дискутирани целите и задачите на проекта, както и неговите бъдещи дейности в България.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
В увлекателен епизод на SWIM Without Fear подкаста слушателите са поканени да се отправят на пътешествие, което засяга дълбоко както родители, така и треньори. Този подкаст #SWIM изследва предизвикателствата пред преодоляването на хидрофобията при малки деца. Хидрофобията, или страхът от вода, може да бъде сериозно препятствие за малките деца и техните семейства.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.10.2023 г.
На 17.10.2023 г., Асоциация за развитие на българският спорт проведе онлайн обучителен курс по проект „Carbon Neutral Sports Club Network – C ZERO SPORTS CLUB“ (Мрежа от спортни клубове без въглеродни емисии). По време на обучителният курс бе презентирана, демонстрирана и дискутирана „Програмата за измерване на въглеродният отпечатък на спортни организации“, създадена за целите на проекта, както и получените резултати от проучването C ZERO SPORTS CLUBS, бъдещите цели и дейности по проекта, както и задачите и отговорностите на партньорските спортни организации. Консорциумът се състои от 7 партньорски организации от България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия, Сърбия и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.10.2023 г.
Участието в спорт е свързано с редица ползи за физическото, менталното и социалното благосъстояние на човека. За съжаление, лицата с увреждания често са изключвани или отказват от участие в спортни дейности поради различни бариери като липса на обучение и възможности за състезания, недостатъчна осведоменост как да се включат лица с увреждания и недостъпни съоръжения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.10.2023 г.
Международният семинар "Strong Mind for Success" #SMS се проведе в София, България в периода 09 – 12 октомври 2023 и предостави на участниците от България, Италия и Словения възможността да подобрят знанията си в областта на менталното здраве на младите спортисти, като същевременно осигури платформа за създаване на мрежи за бъдещи дейности по темата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.10.2023 г.
На 7 октомври 2023, в Пловдив се проведе фестивалът "Щастливи за ръка", който събра на Гребната база хора с увреждания, техни близки и съпричастни към техните проблеми, а част от отбора на #SMILE имаше новата възможност да покаже своите спортни умения и способности. Сдружение "Паралелен свят" организира събитието за седма година, в рамките на което участниците се включват в различни спортни дейности като пикълбол, волейбол, хокей на трева, бадминтон, капоейра, бокс, баскетбол, зумба и катерене по стена.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.10.2023 г.
На 5 октомври 2023, в Люблин, който е Европейска младежка столица за 2023, се състоя церемонията по връчване на годишните награди SALTO за 2023, на която от името на Асоциация за развитие на българския спорт присъства и прие наградата Йоанна Дочевска – председател на АРБС. Наградите SALTO имат за цел да разпознаят добре свършена работа и да вдъхновят младите хора, европейските граждани, лицата, взимащи решения, и кандидатите за програмата Еразъм+ и Европейски корпус на солидарността да имат по-голямо влияние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.10.2023 г.
Събитието Par-Olympia се проведе в Атина в периода 27.09 - 04.10.2023 г., а част от отбора на #SMILE имаше новата възможност да покаже своите спортни умения и способности. Българската делегация включваше 6 спортисти с интелектуални затруднения и беше придружена от студенти от специалността Адаптирана физическа активност и спорт (НСА "Васил Левски"), която става все по-привлекателна като професия и предоставя перспективи за развитие на младите хора.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
02.10.2023 г.
На 2 октомври 2023 в София се проведе среща на консорциума по проект „Ramps4Champs“, в която взеха участие представители на партньорските организации от България, Гърция, Кипър, Сърбия и Република Северна Македония. В рамките на срещата бе проведено и практическо посещение на тренировка на Адаптиран баскетбол към НСА.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2023 г.
Европейската седмица на спорта #BeActive се проведе между 23 и 30 септември 2023, като всички жители и гости на София имаха възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, която се провежда през септември в цяла Европа от 2015 г. насам. Чрез седмицата, която се провежда под формата на кампания за повишаване на осмедомеността, се популяризират многобройните ползи от спортуването и физическата активност, като в нея могат да участват всички, независимо от възраст, произход и физическо състояние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.09.2023 г.
"POP-UP, Спорт за укрепване и за подобряване на личния и професионален път" има за цел да улесни възможностите за обучение и интеграция на възрастни лица, особено жени, да развиват и участват в иновативни обучителни дейности, фокусирани върху физическата активност и спорта, с акцент върху здравето и благополучието и педагогическа перспектива за укрепване и развитие на умения, важни за заетостта. Разработените дейности подкрепят достъпността и интеграцията на посочената целева група и ще създадат възможности както за личностно, така и на професионално ниво.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.09.2023 г.
Добавената реалност е интерактивно изживяване, което обогатява реалния свят с компютърно генерирана зрителна информация. Чрез софтуер, приложения и хардуер като AR очила, добавената реалност наслагва цифрово съдържание върху реални среди и обекти. "Strong Mind for Success" е инициатива, съфинансирана по програма "Еразъм+", имаща за цел да развие капацитета на спортните организации в областта на осведомеността и грижата за менталното здраве на младите спортисти. Проект "Strong Mind for Success" предоставя иновативни подходи относно това как менталното здраве може да допринесе за успешното развитие на млади футболисти в България, Италия и Словения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.09.2023 г.
Бизнесменът Румен Димитров, който оперира шест басейна в София, е партньор на Асоциацията за развитие на българския спорт и Асоциацията на българските плувци в изпълнението на европейския проект „Плувай без страх“ (#SWIM – Swim Without Fear). В интервюто Димитров споделя част от опита си как се работи с деца в обучението по плуване на басейните, които ръководи. В последното десетилетие на тези шест басейна са обучени над 10 000 подрастващи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.09.2023 г.
В периода 20-23.09.2023г., в град Нови Сад, Република Сърбия се проведе международна партньорска среща по проект „Carbon Neutral Sports Club Network – C ZERO SPORTS CLUB“ (Мрежа от спортни клубове без въглеродни емисии). По време на срещата бе презентирана, демонстрирана и дискутирана „Програмата за измерване на въглеродният отпечатък на спортни организации“, създадена за целите на проекта, получените резултати от проучването C ZERO SPORTS CLUBS, както и бъдещите цели и дейности по проекта, както и задачите и отговорностите между партньорите. Консорциумът се състои от 7 партньорски организации от България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия, Сърбия и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.09.2023 г.
След отворена процедура за избор на членове в Обществения съвет към Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в Четиридесет и деветото Народно събрание, „Асоциация за развитие на българския спорт” ще бъде основен представител в област на компетентност „Физическо възпитание и спорт“. В работата на обществения съвет, АРБС ще бъде представлявана от Йоанна Дочевска и доц. Стефка Джобова, членове на управителния съвет на организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.09.2023 г.
На 19 септември 2023г., в Национална футболна база „Бояна“, София, България се проведе втора национална кръгла маса в рамките на инициативата на Съвета на Европа - Start to talk, с цел да обсъди изготвянето на проект за пътната карта, както и допълнителната работа, необходима за финализиране и дефиниране ролята на служителя (служител отговарящ за закрилата на детето), неговият профил/и, определяне на необходимите компетенции и изготвяне на програмата за обучение. В срещата също така бяха обсъдени и дискутирани мерки и политики за защита на децата в спорта, съвременните модели и ключови елементи нужни при разработване на ролите на служители по закрила на децата, като умения, знания и опит на лицето. В събитието, представлявайки Асоциация за развитие на българския спорт, взе участие Ивайло Здравков – член на УС на АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.09.2023 г.
Проект "Приобщаващо Ориентиране за Всички (IOFA)" има за цел да направи ориентирането по-достъпно, включващо и приятно за всички, особено за лицата с увреждания и спортните организации, работещи с тях. Проектът обединява организации от Хърватия, Италия, Испания, България, Кипър и Унгария, всеки със специфични познания и опит в насърчаването на включването и/или ориентирането.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.09.2023 г.
В периода от 12 до 15 септември 2023 година се проведе последната партньорска среща по проект #SMILE - Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство, Ангажираност, който е съфинансиран по програмата Еразъм+ на Европейския съюз и се координира от Асоциация за развитие на българския спорт. Инициативата има за цел да анализира връзката между спорта и включването по иновативен и различен начин - чрез осигуряване на международно участие в спортни дейности на лица с интлектуални затруднения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.09.2023 г.
В периода 11-12 септември 2023, в София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе партньорска среща в рамките на проект „An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“, в която партньорите обсъдиха прогреса на дейностите до момента и планираха бъдещи инициативи, които разглеждат възможността как спортните дейности могат да допринесат за подобряване на живота и благополучието на лица с алцхаймер. Спортът тенис на маса е една от най-ангажиращите мозъка дейности и още по хубавото е, че и дори по-възрастните играчи могат да играят тенис на маса за удоволствие. Това е спорт, която влияе положително на нивата на физическа активност, подобрява вниманието и концентрацията и подобрява визуално-пространствените умения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.09.2023 г.
“European Week of Winter Sport” или Европейска седмица на зимните спортове е инициатива, съфинансирана от програма Еразъм+, с цел насърчаване на участието в спорт и физическата активност, като същевременно се повишава осведомеността за измененията на климата и се насърчава устойчивостта чрез създаване на Европейска седмица на зимните спортове. Основната цел на проекта е насърчаване на физическата активност през зимата, правейки зимните спортове по-достъпни и инклузивни, както и повишаване на осведомеността относно измененията на климата и устойчивостта чрез зимни спортове.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.09.2023 г.
В периода 07-11.09.2023, в София се проведе международно предприемаческо обучение EntrepreNEETs, предназначено за млади жени (18-29 години), с цел да се стимулира женското предприемачество в България, Германия, Италия и Словакия. Всяка от държавите селектира 5 участнички, които в рамките на 3 работни дни обсъдиха предизвикателствата пред жените предприемачи, както и работиха над иновативни идеи, базирани на социални и обществени нужди.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.09.2023 г.
Rise Empowered Above Sexual Violence in Sports или просто RISE е инициатива, съфинансирана по програма Еразъм+, насочена към решаване на проблема със сексуалното насилие в спорта. Целите на инициативата са няколко: a) да разработят и популяризират политики, насоки и инструменти за предотвратяване на сексуалното насилие, които да бъдат припознати от различни заинтересовани страни в спорта, въз основа на съществуващи практики, разработени в предишни проекти на ЕС и на реални данни и информация, събрани по време на изследванията, заложени в настоящата инициатива,
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 51
next