Новини
21.11.2021 г.
На 21 ноември 2021 г. се проведе лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, насочена към работата със специфични целеви групи в спорта. Лекцията на Диего Капуци и Bice Saccò – треньор и атлет на ASD No Limits, включваше множество практически аспекти на работата с лица с увреждания. No Limits е организация, призната от Спешъл Олимпикс, която активно участва в състезания, турнири и мачове, организирани от организацията и която през последните години е постигнала важни спортни резултати, водени от мотото си: Млади хора със спорт, който тече във вените им. Основното послание на Диего Капуци & Bice Saccò до дипломатите в спортни костюми беше: "Използвайте спорта като инструмент за растеж!". Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.11.2021 г.
В периода 11–14 ноември 2021 г. в Сакаря, Турция се проведе междинна среща по проект #SafeSPORTevent, която събра партньорите от Босна и Херцеговина, България, Гърция и Турция, за да оценят напредъка на проекта до момента и да планират заедно бъдещите действия. По време на мобилността, консорциумът проведе и ползотворни срещи с местните заинтересовани страни от спортния отдел на община Сакаря, Провинциалната дирекция за младежта и спорта и Спортния отдел на Университета за приложни науки в Сакаря. По време на срещите бяха обсъдени идеи и добри практики от областта на безопасността и сигурността в спорта и бе обсъдено потенциалното развитие на взаимното сътрудничество по темата в бъдеще. В срещите от страна на България взеха участие Йоанна Дочевска и Сюлейман Сюлейман (АРБС) и Йордан Божилов (Софийски форум за сигурност).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.11.2021 г.
На 12 ноември 2021 г. се проведе лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, насочена към работата с медии в спорта. Лекцията на спортния журналист Иван Боянов съдържаше множество практически съвети и препоръки за това как участниците да бъдат подготвени за различен вид медийни участия, как да се държат по време на интервю, какво да имат предвид, когато предават посланието си към аудиторията с основни съвети от лекторът към дипломатите в спортни костюми да „имат своята стратегия, естественост, индивидуалност при работа с медии в спорта“. Иван Боянов е спортен журналист с повече от десетилетие опит в сферата на ефирните медии. Той отразява много големи международни събития като мачове от Шампионска лига, включително три финала и провежда интервюта с някои от най-големите спортни звезди като Арсен Венгер, Жозе Моурино, Христо Стоичков, Лотар Матеус и др. От 2018 г. Боянов е част и от менторите в програмата за млади репортери на МОК." Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.11.2021 г.
В София, България, се проведе обучителен курс по проект „Повишаване на нивото на здравето и физическата активност чрез модерен петобой/Enhancing Health and Physical Activity Rates through Pentathlon - EHPARP“. В него взеха участие треньори от всички дисциплини съставящи модерният петобой - фехтовка, стрелба, плуване, бягане (лека атлетика) и конен спорт. Проект EHPARP има за цел да използва модерния петобой, като инструмент за насърчаване на подобряващата здравето физическа активност сред европейското младежко и възрастно население и предоставянето на възможности за двойна кариера на спортистите в отделните дисциплини съставящи петобоя, обучени като треньори/обучители в своите дисциплини и в обширни програми по петобой.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
08.11.2021 г.
В периода 05-08 ноември 2021, в Никшич, Черна гора се проведе партньорска среща на 7те партньорски организации, както от ЕС, така и извън него – Албания, Босна и Херцеговина, България, Италия, Черна Гора, Сърбия и Турция, които от 2019 година насам реализират проект Структурирано обучение за осведоменост в медиите. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта от България, взеха участие Йоанна Дочевска и Сюлейман Сюлейман.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
08.11.2021 г.
В периода 07-08.11.2021 в град Солун, Гърция се проведе международна среща по проект MiSport. По време на срещата, партньорите обсъдиха реализираните до момента дейности за приобщаване на бежанци чрез спорт във всяка една от партньорските държави и планираните бъдещи дейности. В срещата от страна на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор по проекта от България, взеха участие Велина Тонева и Елена Димитрова.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.11.2021 г.
На 07 ноември 2021г. беше изнесена лекция от онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, която беше фокусирана върху Европейската политика в спортната дипломация, като ценна информация по темата сподели проф. Тиери Зинц, Факултет Спорт, Католически университет в Льовен, Белгия. Основното послание, което проф. Зинц сподели с дипломатите в спортни костюми беше: „Спортната дипломация промотира усещане за идентичност, принадлежност и обединение отвъд гражданството“. Със своя богат опит на спортен експерт на Европейско ниво, проф. Зинц хвърли светлина върху скорошните процеси за развитие на спортната дипломация в Европейския съюз, които бяха развити по време на Португалското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2021. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.11.2021 г.
В периода 03 – 06 ноември 2021, в Рийека, Хърватия се проведе международно спортно събитие, в което взеха участие младежи с физически увреждания от България, Гърция, Турция и Хърватия. В рамките на проекта, през септември 2021, в София се проведоха 8 безплатни тренировки за младежи, в които взеха участие 6 младежи с физически увреждания и 6 младежи без увреждания на възраст 12-16 години, като част от участващите взеха участие и в международното събитие.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.11.2021 г.
Проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“ е 24 месечно стратегическо партньорство, съ-финансирано по програма Еразъм+ на Европейския съюз, което има за цел да създаде нови възможности за обучение и личностно развитие за младите хора в Европа, като предостави интерактивни образователни формати и методи, базирани на развитието на трансверсални умения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.10.2021 г.
В периода 20.10.-27.10.2021 г. се проведе международен младежки обмен You and the Mount в гр. Лозен, София. Събитието събра участници от България, Босна и Херцеговина, Кипър, Словакия, Словения, Румъния и Полша. „You And the Mount /YATM/“ е младежки обмен, чиято цел е да покаже връзката между хората и планината. С проекта насърчихме младите хора да продължат да търсят устойчив туризъм и спорт и им показахме, че неразумното поведение в планината понякога има сериозни последствия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2021 г.
В периода 24-26 октомври 2021, в Бари, Италия се проведе международно обучение, което имаше за цел да запознае треньори по баскетбол, работещи с възрастови групи 10-16 години с възможни травматични състояния, с които биха могли да се сблъскат по време на тренировка, както и с действия, които да предприемат, за да предотвратят бъдещи такива.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.10.2021 г.
На 22.10.2021 се проведе онлайн среща по проект “Working to Approach Youth Workers as Agents of a Response to Disability” (WAYWARD) – инициатива за изграждане на капацитет в сферата на младежта, включващ 7 партньорски организации от Гърция, Ирландия, Италия, България, Виетнам, Мексико и Филипините с всеобхватна насоченост към овластяване на личностното развитие, преодоляване на стереотипите и социалното включване на млади хора (на възраст 18-25 години) с интелектуални затруднения в партньорските страни чрез овластяване на младежки работници и НПО по отношение на разбиране и методологичен набор от инструменти, основан на методологията на ОЧС (Обучение чрез спорт).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.10.2021 г.
Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври от 1996 г. по инициатива на Британското национално дружество за борба с остеопорозата с подкрепата на Европейската комисия. От 1997 г. денят се организира от Международната фондация за борба с остеопорозата. Целта на деня е да се повиши осведомеността на обществеността за профилактиката, диагностиката и лечението на остеопорозата. Мотото на деня за 2021 г. е: „Да се погрижим за здравето на костите си“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2021 г.
В периода 13-16 октомври 2021 г. се проведе финалната среща по проект „HEalth Practices for Own Self-Improvement“ (HEPOSI), която събра организации от България, Италия, Парагвай и Перу. Международният консорциум работи заедно в продължение на три години с цел изграждане на капацитет и овластяване на младите хора в областта на здравословния и активен начин на живот.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2021 г.
В периода 18 - 19.10.2021 г., в София, България се проведе втора партньорска среща по проект “Europe is moving”, реализиран съвместно от партньорски организации от България, Испания и Словения. Проектът има за цел да насърчи медиите да участват по-активно и ефективно в насърчаването на социалното включване и равните възможности чрез практикуването на спорт и физическа активност.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.10.2021 г.
На 15 октомври 2021 г. се проведе онлайн лекция от четвъртия модул на Спортна Дипломатическа Академия, фокусирана върху дидактическата комуникация в училищния и спортния сектор, изнесена от Маурицио Мондони - професор и изследовател в Католическия университет в Милано, изявен треньор на националната федерация и национален инструктор по мини баскетбол. Проф. Мондони сподели своя богат практически опит в комуникационните методи и подходи в спорта и подчерта значението на правилното послание и начина, по който то може да достигне до аудиторията. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.10.2021 г.
В периода 11-14 октомври 2021, в София, България се проведе международна среща, в рамките на проект „Sport for inclusion and inclusion for sport“, която събра партньори от 4 Европейски държави – България, Италия, Литва и Турция. Спорт за включване и включване чрез спорт (Sport for inclusion and inclusion for sport) е проект, който се стреми да насърчи социалното включване и равните възможности в спорта, чрез подобряване на уменията на треньори, обучители и други служители на организации, активни в областта на спорта, младежката работа и социалните грижи, свързани със социалното включване чрез спорт,- Асоциация за развитие на българския спорт, която е партньор на инициативата от България, беше представена от Ивайло Здравков, член на УС на АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.10.2021 г.
На 13 октомври 2021, в Национална спортна академия се проведе фокус група по проект “EWA - Empowering Women Athletes: Tackling Feminine Abuse, Violence and Discrimination in EU Sports Clubs (Овластяване на жените спортисти: борба с насилието над жени и насилието и дискриминацията в спортните клубове в ЕС). Събитието бе с фокус върху това как спортът може да се използва като средство за себеизразяване и реализация, гражданство и солидарност и предизвикателствата свързани насилието и дискриминацията срещу жените, което все още представлява бариера пред по-сериозното присъствие на жените в нашите спортни клубове. Тези бариери действат на множество нива (вербално, физическо, сексуално, емоционално, психологическо, социално, културно, организационно, икономическо, медиативно и др.) и колективно се възприемат като всеобхватна шовинистична култура, която прониква в кариерата на всяка жена спортист.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.10.2021 г.
На 10 октомври 2021 г. се проведе четвъртата лекция на онлайн модула на Спортна Дипломатическа Академия, която бе фокусирана върху това как да направим спортната дипломация по-конкретна и осезаема.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.10.2021 г.
В периода 07-10 октомври 2021 г. в Амандола, Италия се проведе международна среща по проект Hike Together, в която взеха участие партньорите по проекта от Австрия, България, Италия и Хърватия. По време на срещата партньорите посетиха пещера Гроте ди Фрасаси, храмът дел Валадиер и направиха преход в Национален парк Монти Сибилини. На 09 октомври, по време на конференцията партньорските организации представиха най-популярните маршрути за преход в своите страни. На конференцията присъства и кметът на Амандола - Адолфо Маринангели.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.10.2021 г.
Обучителният уъркшоп е една от основните дейности в рамките на проект „South-East European Youth Para-Sport Exchange: SEEYou“. Целта на уъркшопа е да улесни обмена на знания в областта на спорта за хора с увреждания (плуване) сред основната целева група от треньори по вид спорт, спортни инструктори и спортни експерти. Организатори на семинарите бяха спортни организации за хора с увреждания от Хърватия (Хърватски параолимпийски комитет и Спортната асоциация за хора с увреждания в Риека), Сърбия (Сръбски параолимпийски комитет) и Гърция (Гръцки параолимпийски комитет).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.10.2021 г.
На 05.10.2021 в 131. СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев" в ж.к. Младост, гр София по време на час на класа с един от 7-мите класове се проведе лекция на тема "Пчелите и тяхната жизнено важна функция за съществуването на живот на Земята". Еко-мероприятието започна с енерджайзър с цел промотиране на физическата активност сред младите хора и завърши с монтиране на 3 хотела за пчели и насекоми в двора на училището. Учениците бяха много щастливи от случващото се и изразиха мнение, че им е подействало много вдъхновяващо за напред.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.10.2021 г.
- КОГА: 26 - 29.11.2021 - КЪДЕ: Сараево, Босна и Херцеговина - УЧАСТНИЦИ: Общо 10 участници от партньорските организации и 3 от организацията домакин (АРБС – 1 спортен треньор и 1 член на екипа, Darko Athletics Team - 1 спортен треньор и 1 член на екипа, TCG – 2 спортни треньори и 1 член на екипа, BRAVO – 2 спортни треньори и 1 член на екипа, SPAO – 2 спортни треньори и 1 член на екипа)
ВИЖ ПОВЕЧЕ
02.10.2021 г.
Целта на проект „LET’S SWIM BEYOND THE HANDICAPS“ е да приобщи децата с физически увреждания към социалния живот, да подобри качеството им на живот, да им даде възможността да се забавляват по време на физическа дейност и спорт заедно с деца на тяхната възраст, да ги накара да открият своите умения и да създаде различна среда, в която да се чувстват свободни да спортуват. В консорциума участват партньорски организации от България, Гърция и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2021 г.
На 30 септември 2021 г. бе изнесена третата лекция от онлайн модула на Спортна дипломатическа академия, която бе фокусирана върху социалното предприемачество в спорта чрез устойчивия модел на Play More - социално предприятие със седалище в Милано. Луиджи де Мико, съосновател на организацията, представи дългия път чрез който се създава стойност чрез спорт, като гарантира, че участието на всички хора, които имат за цел да спортуват, да търсят благополучие и интеграция в местната общност, е предоставено. Спортният център в сърцето на Милано предлага стотици спортни занимания и курсове, а 1 от 6 деца в центъра спортуват безплатно (с цел този брой да достигне 50% от участващите деца, които се включват във физическа активност с подкрепата на Play More). Предлагат се множество спортни дейности за участници с или без увреждания, с мигрантски произход, различна възраст и социален статус (включително служители на компании), които дават възможност на всички да практикуват спорт и да са равни на спортната площадка. Онлайн модулът на #SportDiplomacyAcademy е посветен на работата с медиите и спорта за развитие, първоначално планиран да бъде внедрен в Милано, Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2021 г.
В периода 23-30 септември 2021, в Сараево, Босна и Херцеговина се проведе младежки обмен Структурирано обучение за осведоменост в медиите, в който взеха участие 5 младежи от България. Проектът включва 7 партньорски организации, както от ЕС, така и извън него – Албания, Босна и Херцеговина, България, Италия, Черна Гора, Сърбия и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2021 г.
На 26.09.2021 в град София по време на Неделно училище към Храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост, гр. София бяха засадени цветни храстчета с цел облагородяване на територията около църквата. Тази еко инициатива беше съфинансирана по проект Eco-friendly Sports.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 50
next