Проект: Educational and training program for older adults

Финална среща HaLt се проведе в Атина
15.12.2023 г.
В периода 13-15 декември 2023, в Атина, Гърция се проведе финалната партньорска среща в рамките на проект „An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“, в която партньорите обсъдиха дейностите, реализирани в рамките на проекта, който разглежда възможностите спортни дейности да допринесат за подобряване на живота и благополучието на лица с алцхаймер. Спортът тенис на маса е една от най-ангажиращите мозъка дейности и дори по-възрастните играчи могат да играят тенис на маса за удоволствие. Това е спорт, която влияе положително на нивата на физическа активност, подобрява вниманието и концентрацията и подобрява визуално-пространствените умения.
Поради тези характеристики и достъпността на този спорт е доказано, че тенисът на маса може ефективно да се използва като програма за профилактика и рехабилитация на лица, страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, тъй като активира едновременно различни секции на мозъка.

Целта на проект „An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“, в рамките на който се проведоха изследвания и практически дейности, се реализира в сътрудничество с клубове по тенис на маса, спортни организации, спортни университети и други заинтересовани лица и има за цел да повиши осведомеността относно ползите от практикуването на тениса на маса за менталното здраве при възрастните хора. Друга от основните цели на инициативата е ангажирането на лица страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция в спортни дейности, в частност тенис на маса, както и да предложи специализирано обучение на треньори по тенис на маса (сертифицирани като „треньори със знания и конкретни умения за болестта на Алцхаймер и деменция“), като в същото време се осъществява мониторинг на тяхната био-физическа активност, чрез преносими устройства и свързана апликация за геймификация подпомагаща социализацията и привличането на по-голям брой участници/потребители.

Проект “An educational and training program for older adults at risk of developing dementia through table tennis /hAlt/“ е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз, а партньор от България е Асоциация за развитие на българския спорт.