Новини
22.11.2022 г.
На 22 ноември 2022г., в Национална футболна база „Бояна“, България се проведе първа среща в рамките на инициативата на Съвета на Европа - Start to talk, по време на която бяха обсъдени и дискутирани мерки и политики за защита на децата в спорта, съвременните модели и ключови елементи нужни при разработване на ролите на служители по закрила на децата, като умения, знания и опит на лицето. В срещата, представлявайки Асоциация за развитие на българския спорт, взе участие Ивайло Здравков – член на УС на АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.11.2022 г.
На 21 ноември 2022, в НСА „Васил Левски“ се проведе популяризиращо събитие по проект Happy Bones, което имаше за цел да запознае спортни специалисти, обучители, треньори и спортни педагози със специфичната методология „Happy Bones“, в която се прилага адаптирана физическа активност за лица, диагностицирани с остеопороза – прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания – особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка ето защо създаването и валидирането на подобен тип протоколи е от изключителна важност за правилната рехабилитация, възстановяване и лечение на подобен тип заболявания.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.11.2022 г.
В периода 15–18 ноември 2022 г., в София, България, се проведе финална среща по проект #SafeSPORTevent, която събра партньорите от Босна и Херцеговина, България, Гърция и Турция, за да оценят напредъка на проекта и да планират заедно бъдещите му действия. По време на мобилността консорциумът взе участие и в международната конференция „Стратегическо преосмисляне: новата стратегическа концепция на НАТО и стратегическият компас на ЕС. Перспективи от държавите членки от Централна и Източна Европа“, организирана от Софийския форум за сигурност, партньор по проекта. По време на събитието екипът на #SafeSPORTevent имаше възможност да представи резултатите от проекта, както и идеите и добрите практики в областта на безопасността и сигурността в спорта, като бяха обменени и мнения относно потенциалното развитие на взаимното сътрудничество по темата в бъдеще.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2022 г.
На 13 ноември 2022, по време на спортният празник “Избери своя начин да спортуваш“ проведен в Национална спортна академия "Васил Левски, Асоциация за развитие на българския спорт проведе събитие по проект #SafeSPORTevent. Бяха представени създадените в рамките на проекта протоколи за сигурност и дискутирани потенциалните рискове и заплахи при провеждането на спортни събития, както и необходимите мерки и протоколи за оптимизиране на сигурността и безопасността на зрители, административен персонал, атлети и официални лица.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2022 г.
На 13 ноември 2022, по време на спортният празник “Избери своя начин да спортуваш“ проведен в Национална спортна академия "Васил Левски", бяха представени дейностите и електронната платформа за обучение, част от проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“. По време на събитието бяха обсъдени и дискутирани нуждата от повишаване на уменията и възможностите за заетост, модернизиране на образованието, обучението и младежката дейност с фокусиране върху младите хора и развитие на трансверсалните умения и тяхната важност за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.11.2022 г.
В периода 07 – 11 ноември 2022, в Каунас, Литва, се проведе международна среща и финална конференция по проект ONE GOAL, в която взеха участие треньори и експерти от 5 партньорски държави – България, Унгария, Италия, Уругвай и домакините от Литва. В срещата от името на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в проекта, взеха участие Корнелия Найденова, Златка Габерова и Ивайло Здравков.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.11.2022 г.
На 09 ноември 2022, се проведе обучение на педагогически съветници и психолози от район „Младост“ в столицата, по време на което Йоанна Дочевска - председател на УС на АРБС представи проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents“. В срещата бяха обсъдени нуждата от повишаване на уменията и възможностите за заетост, модернизиране на образованието, обучението и младежката дейност с фокусиране върху младите хора и развитие на трансверсалните умения и тяхната важност за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.11.2022 г.
В периода 01.11.- 04.11.2022 в Кашкайш, Португалия се проведе финална среща по проект MOVING - Learning Through Mobility of Sport Volunteers. Бяха презентирани проведените спортни събития за хора с увреждания, по време на които бяха тествани разработените в рамките на проекта методи, както и обученията на младите доброволци във всяка една държава от настоящото партньорство, които имаха възможността да участват в спортните събития на местно ниво и да практикуват наученото.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
31.10.2022 г.
На 31.10.2022 в центъра на град София беше проведено състезание по ориентиране с цел социално приобщаване. Участниците бяха млади хора на възраст между 18 и 30 години, които бяха предварително запознати с метода на картографиране с участие, под който се има пред вид картографиране в общността, което съчетава съвременната картография с методи за участие, за да отрази и представи пространствените знания на местните общности. Младежите бяха разделени на 5 отбора по 6 човека, съпровождани от по един спортен треньор и социален работник. Всеки един участник получи комплект ORIENT с набор от инструменти за спортно ориентиране, разработен специално за събитието от партньорите по проекта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.10.2022 г.
На 28 октомври 2022 г. в Опатия, Хърватия, НПО Vere Montis организира събитие по проект „BOOST-Boosting Outstanding Omnicompetent Successful Talents”. Събитието се проведе във Факултета по управление на туризма и хотелиерството, в рамките на седмицата на предприемачеството, която се проведе в периода 24–28 октомври. По време на събитието бяха представени самият проект, трансверсалните умения и тяхното значение за личностното и професионално развитие на младите хора в Европа, както и платформата за електронно обучение BOOST – иновативен лесен за използване инструмент, включващ видеоклипове и съдържание относно най-важните трансверсални умения. Участниците в събитието проявиха голям интерес към платформата за електронно обучение и получиха копия от Наръчника за младежки работници #BOOST.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2022 г.
В периода 25-26.10.2022 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“, гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт проведе събитие на което участваха повече от 160 треньори, спортни специалисти, спортни педагози, кинезитерапевти и спортни мениджъри на дейностите по проект „ENDURANCE“. Проекта се изпълнява в партньорство с осем партньори от седем държави (Белгия, България, Хърватия, Финландия, Италия, Словакия и Испания). По време на събитието бяха дискутирани и обсъдени теми като управление, администриране и отчитане на проекти, насоки и практически препоръки към работата на онлайн интерактивна платформата за обучение „ENDURANCE“, практически задачи и форми на създаване и администриране на бизнес проекти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2022 г.
В периода 24-26 октомври 2022, в Мирандела, Португалия се проведе среща на консорциума по проект „Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“ (Sports, health and fUn for preschool childreN/SUN), която имаше за цел да анализира дейностите, проведени във всяка от държавите партньори. В събитието взе участие Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт (партньор в проекта от България). Представени бяха редица обучителни и спортни дейности, които се проведоха на национално ниво през последните два години, както и спортното събитие за деца и родители „Мама, татко и аз“, което беше реализирано в парк Заимов на 21.10.2022 г.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.10.2022 г.
На 21 октомври 2022 в парк Заимов се проведе спортен празник „Мама, татко и аз“, в който взеха участие над 120 деца от столичната детска градина 195 „Братя Мормареви”. Участниците се забавляваха със спортни и щафетни игри, като за спортните усмивки допринесе Школа по лека атлетика Дарко тийм, която освен със спортни специалисти се включи и с атрактивен талисман, който радваше децата – осата Дарко. За отличната организация се погрижиха и голям брой доброволци, сред които младежи от столични училища и млади спортни специалисти от Национална спортна академия „Васил Левски“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2022 г.
На 19 октомври 2022, в София, България се проведе локално спортно събитие по проект ONE GOAL, в която взеха участие над 25 жени треньори по вид спорт. По време на събитието, бяха проведени теоретични и практически сесии, в които бяха дискутирани теми като практическите знания и умения, необходимата практика и нужната квалификация необходими за практикуване на футбола за жени, методи и практики за повишаване на жените треньори по футбол, повишаване на физическите и технически качества футболисти от женски пол, съвременните модели на подражание в женският футбол и ефективни психологически методи и техники за работа с подрастващи. Събитието бе проведено с подкрепата на катедра „Футбол и тенис“ към Национална Спортна Академия „Васил Левски“ с участието на високо квалифицирани и опитни треньори по футбол, като доцент Корнелия Найденова – треньор на вратарите в женския представителен отбор по футбол на България и НСА.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2022 г.
На 19.10.2022 година, в детска градина №100 „Акад. Пенчо Райков“, гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт проведе представяне на дейностите на проект „HEPA SUN - Спорт, здраве и забавление за деца в предучилищна възраст“, в което взеха участие педагогически специалисти от учебното заведение. Събитието бе организирано в партньорство с ръководството на детската градина в лицето на Златка Атанасова - директор и г-жа Диана Хаджиангелова от Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), а интересна информация относно адаптираните спортове сподели Ивелина Кирилова, преподавател в НСА „Васил Левски“ и експерт в АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.10.2022 г.
В периода 11-16.10.2022 г. в гр. Сасари, Италия се проведете заключителна работна среща по международния проект "WAYWARD". В събитието участваха представители на шест партньорски държави – България, Виетнам, Гърция, Италия, Ирландия и Мексико. Консорциумът на проекта включва организации, работещи конкретно с целевата група (млади хора с интелектуални затруднения) чрез използване на методологията Обучение чрез спорт. Представители на Асоциация за развитие на българския спорт бяха Константин Занков-член на УС и Теодор Петров – доброволец в организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.10.2022 г.
На 15.10.2022г. в гр. Загреб, Хърватия се проведе финална конференция по проект HEPA (Health Enhancing Physical Activity) - Health and Fitness Assessment for Seniors. Бяха презентирани проведените изследвания в рамките на проекта в отделните партньорски държави, както и направен анализ на влиянието на проект HEPA върху възрастните хора, взели участие в пилотните сесии. Бяха обсъдени постигнатите резултати, изпълнените дейности, както и бяха дадени основни препоръки за бъдещо прилагане на проект HEPA за възрастни хора. В срещата от страна на Асоциация за развитие на българския спорт взеха участие Калинка Гударовска - Член на УС на АРБС и Емилия Пергелова – координатор международни проекти в АРБС.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.10.2022 г.
В периода 12-15 октомври 2022, в Рим, Италия се проведе международно обучение на спортни специалисти, в рамките на проект „WOMEN’S HURDLES“, имащ за цел да разработи и приложи иновативни практики, свързани с насърчаване на физическата активност на жените, особено на тези, които са в динамична семейна и работна среда. Проектът се стреми да подкрепя стратегическите политики на Европейския съюз в областта на социалното включване и равните възможности на жените, в основата на което стоят физическата активност и здравословния начин на живот. Времетраенето на проекта е 24 месеца, като в него участват шест партньорски организации от пет Европейски държави - България, Гърция, Италия, Литва и Румъния, като до момента бяха проведени изследователски и онлайн дейности. В обучението взеха участие спортните специалисти Валентина Недева (MVJ SPORT) и Ивелина Димитрова (Class for your back), както и представители на Асоциация за развитие на българския спорт – Йоанна Дочевска, Ивелина Кирилова и Велина Андонова.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.10.2022 г.
В периода 11 - 14 октомври, 2022г., в Атина, Гърция се проведе партньорска среща по проект EWA – Empowering Women Athletes: Tackling Feminine Abuse, Violence and Discrimination in EU Sports Clubs. По време на срещата бяха обсъдени и дискутирани партньорските местни обучителни сесии, готовите обучителни материали (Стратегия и инструменти за овластяване на жените спортисти), създаденият централизиран модел на „Бюро за помощ – за атлети и жени“, както и решаващата роля на професионалистите в областта на спорта в борбата със злоупотребата, насилието и дискриминацията срещу жените.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.10.2022 г.
На 11.10. и 12.10.2022 г. в град София, България се проведе партньорска среща по проект ORIENT. Бяха обсъдени постигнатите резултати до момента, организацията на бъдещите дейности по проекта, както и начините за популяризиране на резултатите от тях. Консорциумът се състои от 5 европейски държави и една от Западни Балкани: Италия, България, Гърция, Кипър, Австрия и Босна и Херцеговина. Oт името на Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) присъства Калинка Гударовска, Член на УС в организацията и Емилия Цанова част от екипа на асоциацията. Събитието се проведе в сградата на Център за семейно консултиране към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към столичен район „Младост“ със секретар г-жа Стела Цакина.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.10.2022 г.
На 07 октомври 2022, в ДПЛУИ, гр. Баня – Соник Старт беше проведен турнир по тенис на маса и активни дейности, с които потребители и възпитатели на социалната услуга прекараха един ден, изпълнен с усмивки. Спортът тенис на маса е една от най-ангажиращите мозъка дейности и още по хубавото е, че и дори по-възрастните играчи могат да играят тенис на маса за удоволствие. Това е спорт, която влияе положително на нивата на физическа активност, подобрява вниманието и концентрацията и подобрява визуално-пространствените умения. Поради тези характеристики и достъпността на този спорт е доказано, че тенисът на маса може ефективно да се използва като програма за профилактика и рехабилитация на лица, страдащи или предразположени към развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, тъй като активира едновременно различни секции на мозъка.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.10.2022 г.
На 05 октомври 2022, в Национална спортна академия „Васил Левски“, София, Асоциация за развитие на българския спорт проведе обучение на тема „Ключовата Роля на Спортните Професионалисти в Борбата с Насилието и Дискриминацията върху Жените в Спорта“; част от проект „EWA – Empowering Women Athletes: Tackling Feminine Abuse, Violence and Discrimination in EU Sports Clubs“. По време на обучението бяха дискутирани дейностите по проекта, наличните обучителни материали, бариерите, пречките и предизвикателствата пред които се изправят жените практикуващи спорт и физическа дейност. Тези бариери действат на множество нива (вербално, физическо, сексуално, емоционално, психологическо, социално, културно, организационно, икономическо, медиативно и др.) и колективно се възприемат като всеобхватна шовинистична култура, която прониква в кариерата на всяка жена спортист.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2022 г.
На 30.09.2022 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт, проведе събитие по проект „Working to Approach Youth Workers as Agents of a Response to Disability – WAYWARD“, в което взеха участие над 20 спортни експерти, треньори и спортни специалисти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2022 г.
На 30.09.2022 година, с подкрепата катедра „Борба и джудо“ към Национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт, проведе спортен турнир по проект „PROPELLERS - професионален и личен опит чрез учене през целия живот и редовен спорт“, в което взеха участие представителните отбори по борба на НСА (мъже).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.09.2022 г.
В периода 26-30 септември 2022г., Асоциация за развитие на българския спорт проведе събития, насочени към подрастващите в София по проект SONKEI, чрез която се тестваха и популяризираха дейностите и резултатите от проекта. По време на събитията бяха тествани практики и методи за справяне с расизма и насилието в спорта и различни методологии и практически образователни инструменти за деца и младежи за повишаване на осведомеността относно насилието в спорта и промоция на европейските и общочовешки ценности като уважение, смелост, взаимопомощ, емпатия, равенство между половете и приобщаване като инструмент за превенция на насилието и нетолерантността в спорта на национални и регионални нива. Проектът цели да промени мисленето на хората и да инициира социална промяна, която да осигури по-безопасна среда за живот.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.09.2022 г.
Международната среща по проект Propellers се проведе в Сасари, Сардиня, в периода 26-28 септември 2022, по време на която партньори от 6 европейски държави, България, Италия, Полша, Гърция, Хърватия, Испания имаха възможност да обсъдят заедно дейностите и образователните материали, разработени в рамките на „Професионален и личен опит чрез учене през целия живот и регулярен спорт“ – Propellers. В срещата взе участие Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт, партньор в инициативата по проекта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.09.2022 г.
На 29.09.2022 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт, проведе обучение по проект „Multisport Community Experience“, в което взеха участие спортни педагози и студенти. Проекта е съвместното партньорство с пет партньорски организации: Асоциация за развитие на българския спорт (България), Спортна асоциация в Дубровник (Хърватия), Европейска платформа за спортни иновации (Белгия), НПО Nest Берлин (Германия) и Университета в Тесалия (Гърция).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 51
next