Новини
26.11.2023 г.
На 26 ноември, стотици деца от цялата страна се събраха в София за участие в четвъртото издание на спринтьорския турнир за деца "Дарко тийм бейби къп". Въпреки тежките метеорологични условия, 370 деца на възраст от 4 до 13 години се включиха в бягания от 50 и 60 метра в залата "Фестивална".
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.11.2023 г.
На 22 ноември 2023, в София се проведе приобщаваща тренировка #SWIM, която показа, че и децата със специални потребности могат да плуват без страх. #SWIM – Swim Without Fear (Плувай без страх!), е инициатива, целяща преодоляването на хидрофобията по иновативен и различен начин, а именно като разработи наръчник с добри практики, който ще бъде полезен както за родителите, така и за организациите, занимаващи се с плуване.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.11.2023 г.
На 20ти ноември 2023 в София се проведе среща на специалисти от сектор Адаптирана физическа активност от Гърция и България, като в нея взеха участие студенти и водещия преподавател в специалност Адаптирано физическо възпитание проф. Кристина Евангелину, която съществува от 2003 в департамент Физическо възпитание и спорт във филиала на университета Аристотелис в Серес. Признатите български специалисти в сферата на приобщаването чрез спорт Стефка Джобова и Ивелина Кирилова представиха програмата „Адаптирана физическа активност и спорт“ на НСА „Васил Левски“, която е все по-атрактивна за спортните специалисти, както и текущите инициативи, съ-финансирани по програма Еразъм+ на Европейския съюз:
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.11.2023 г.
Наградите #BeActive са част от годишната кампания на Европейската комисия "Европейската седмица на спорта". Наградите отличават и поощряват физическата активност на отделни лица и организации, които са проявили ангажимент към насърчаването на активен начин на живот в цяла Европа. Наградите #BeActive 2023 са предназначени да отличат организации и проекти, които успешно насърчават спорта и физическата активност в Европа и през 2023 година включват четири категории:
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.11.2023 г.
На 16 ноември 2023 се проведе първата среща на консорциумът, който ще реализира инициативата #Train4Family, която събра представители на партньорските организации от Хърватия, Босна и Херцеговина, България, Турция, Италия, Словения и Испания. Партньорите обсъдиха дейностите и времевата рамка на проекта, както и първите активности, с които ще стартира работата по #Train4Family.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.11.2023 г.
На 15.11.2023 в гр. Карлово се състоя спортен празник СОНИК СТАРТ – 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО и ОТВЪД с 15 предизвикателства за 15 отбора в 15 дейности, който отбелязва годишнината на социално отговорната компания, предоставяща успешен старт при реинтеграцията на деца и възрастни в обществото. Представители на Асоциация се включиха в събитието и подкрепиха празника на ДПЛУИ, гр. Баня – институция, с която АРБС успешно си партнира от над 10 години.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.11.2023 г.
На 13.11.2023 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт, проведе събитие по проект „Multisport Community Experience“, в което взеха участие над 50 спортни педагози, треньори и студенти. Проекта е съвместното партньорство с пет партньорски организации: Асоциация за развитие на българския спорт (България), Спортна асоциация в Дубровник (Хърватия), Европейска платформа за спортни иновации (Белгия), НПО Nest Берлин (Германия) и Университета в Тесалия (Гърция).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.11.2023 г.
На 10.11.2023 г., в рамките на петнадесетият международен научен конгрес „Предизвикателства и перспективи пред спортната наука”, Асоциация за развитие на българския спорт представи пред водещи учени, треньори и експерти от България и чужбина текущи дейности и инициативи на организацията, включително резултати от изследване, част от иновативната инициатива #SWIM - Swim Without Fear. Проучването подчерта, че аквафобията не е необичайно явление, като мнозина деца изпитват страх или тревожност свързани с водата. Важно е да разпознаем и се справим с тези страхове, за да гарантираме, че децата могат да се наслаждават на водни дейности в безопасност.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.11.2023 г.
На 9.11.2023 година, в Национална спортна академия „Васил Левски“ гр. София, Асоциация за развитие на българския спорт, проведе събитие по проект „Multisport Community Experience“, в което взеха участие спортни педагози, треньори и студенти. Проекта е съвместното партньорство с пет партньорски организации: Асоциация за развитие на българския спорт (България), Спортна асоциация в Дубровник (Хърватия), Европейска платформа за спортни иновации (Белгия), НПО Nest Берлин (Германия) и Университета в Тесалия (Гърция).
ВИЖ ПОВЕЧЕ
08.11.2023 г.
Участието в спорт е свързано с редица ползи за физическото, менталното и социалното благосъстояние на човека. За съжаление, лицата с увреждания често са изключвани или отказват от участие в спортни дейности поради различни бариери като липса на обучение и възможности за състезания, недостатъчна осведоменост как да се включат лица с увреждания и недостъпни съоръжения. На 8 ноември 2023, се състоя първата онлайн среща в рамките на инициативата SHOWDOWN, която събра партньорите от България, Гърция, Кипър и Испания.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.10.2023 г.
На 27.10.2023 г., в гр. София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе обучителен курс в рамките на инициативата „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори, спортни педагози и преподаватели. В срещата бяха дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства и хранителните навици, бяха коментирани и дискутирани целите и задачите на проекта, както и неговите бъдещи дейности в България.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.10.2023 г.
DevelopMENS: Личностно и социално развитие на младите хора чрез теорията за самоопределение, критичното мислене и медийната грамотност е транснационален проект, който обединява консорциум от партньори от 6 различни държави - Италия (Л'ОРМА - координатор), Хърватия (Вере Монтис), България (Асоциация за развитие на българския спорт) и партньорски държави от Западните Балкани: Босна и Херцеговина (БРАВО), Албания (Ню Вижън) и Косово (Колеж Хаймерер). Проектът има за цел да подобри личностното и социално развитие на младите хора чрез интеграцията на теорията за самоопределение, критичното мислене и медийната грамотност във формалното, неформалното и информалното образование. Той включва провеждане на научни изследвания и фокус групи по теорията за самоопределение, вътрешната мотивация и трансверсалните умения, разработване на образователни материали, базирани на научните резултати, и създаване на онлайн обучителен курс с отворен достъп (MOOC), за да се разпространят знанията и уменията, придобити в процеса на проучванията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.10.2023 г.
На 23.10.2023 г., в гр. София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе обучителен курс в рамките на инициативата „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори, спортни педагози и преподаватели. В срещата бяха дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства и хранителните навици, бяха коментирани и дискутирани целите и задачите на проекта, както и неговите бъдещи дейности в България.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.10.2023 г.
На 21 октомври 2023г, на Националния стадион „Васил Левски“ се проведе „Татко и аз – лекоатлети“, организиран от Школа по лека атлетика Darko Team. Атлетическата надпревара събра над 100 деца и техните партньори в спринта, които се състезаваха в щафета 2х50 метра. Събитието започна с адаптиран старт, в който участваха състезатели на СК "БГ и спорт за всички" и СК „Адаптирани спортове“, а сред партньорите бяха студенти в специалност „Адаптирана физическа активност и спорт“ към НСА „Васил Левски“, която става все по-атрактивна за спортните специалисти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.10.2023 г.
Семействата играят важна роля в обществото, както в поддържането на човешкия живот, така и в индивидуалното развитие. Спортът има огромен потенциал да сближи родителите и децата в здравословна и игрова обстановка. Децата с увреждания често водят пасивен начин на живот поради липсата на адаптирани спортни занимания и нездравословното хранене, което има негативни последици за тяхното здраве. Семействата на деца с увреждания обикновено не са обучени за методите на провеждане на спорт или правилно хранене, с които биха могли да спомогнат за подобряване на живота на децата си.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.10.2023 г.
Според УНИЦЕФ почти 240 милиона деца по света днес имат някаква форма на увреждане. Нов доклад на УНИЦЕФ разкрива дълбочината на ограниченията, изпитвани от 1 от 10-те деца с увреждания по света, включително по показатели като здравеопазване, образование и защита. Също така, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за лица с увреждания посочва, че всички деца и младежи трябва да имат възможност да растат заедно в полза на всички, да проявяват уважение към другите, и ролята на ЕС е да насърчава защитата на правата на детето като цел на ЕС, както и неговата компетентност в борбата с дискриминацията на основата на увреждането.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
На 19 октомври 2023 г. се проведе второто заседание на Обществения съвет към Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в Четиридесет и деветото Народно събрание. След отворена процедура за избор на членове в Обществения съвет, "Асоциация за развитие на българския спорт" беше избрана като основен представител в областта на компетентност "Физическо възпитание и спорт". В настоящото заседание "Асоциация за развитие на българския спорт" представлявана от Йоанна Дочевска – председател на организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
- Добре дошли в #SMILE Подкаст: вдъхновение чрез спорт и включване Добре дошли в SMILE подкаста, където Спорт, Мотивация, Включване, Лидерство и Ангажираност се съчетават, за да създадат трансформационно преживяване. Развълнувани сме да ви отведем на вдъхновяващо пътуване в сърцето на инициативата #SMILE.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
На 19.10.2023 г., в гр. София, България, Асоциация за развитие на българския спорт проведе обучителен курс в рамките на инициативата „SCAED - Sport Community Against Eating Disorders (Спортна общност срещу хранителните разстройства)“, в която взеха участие треньори и спортни специалисти от България. По време на събитието бяха представени и дискутирани теми като различните предизвикателства пред атлети, родители, треньори и спортни организации свързани с хранителните разстройства и хранителните навици, бяха коментирани и дискутирани целите и задачите на проекта, както и неговите бъдещи дейности в България.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.10.2023 г.
В увлекателен епизод на SWIM Without Fear подкаста слушателите са поканени да се отправят на пътешествие, което засяга дълбоко както родители, така и треньори. Този подкаст #SWIM изследва предизвикателствата пред преодоляването на хидрофобията при малки деца. Хидрофобията, или страхът от вода, може да бъде сериозно препятствие за малките деца и техните семейства.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.10.2023 г.
На 17.10.2023 г., Асоциация за развитие на българският спорт проведе онлайн обучителен курс по проект „Carbon Neutral Sports Club Network – C ZERO SPORTS CLUB“ (Мрежа от спортни клубове без въглеродни емисии). По време на обучителният курс бе презентирана, демонстрирана и дискутирана „Програмата за измерване на въглеродният отпечатък на спортни организации“, създадена за целите на проекта, както и получените резултати от проучването C ZERO SPORTS CLUBS, бъдещите цели и дейности по проекта, както и задачите и отговорностите на партньорските спортни организации. Консорциумът се състои от 7 партньорски организации от България, Хърватия, Гърция, Италия, Португалия, Сърбия и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.10.2023 г.
Участието в спорт е свързано с редица ползи за физическото, менталното и социалното благосъстояние на човека. За съжаление, лицата с увреждания често са изключвани или отказват от участие в спортни дейности поради различни бариери като липса на обучение и възможности за състезания, недостатъчна осведоменост как да се включат лица с увреждания и недостъпни съоръжения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.10.2023 г.
Международният семинар "Strong Mind for Success" #SMS се проведе в София, България в периода 09 – 12 октомври 2023 и предостави на участниците от България, Италия и Словения възможността да подобрят знанията си в областта на менталното здраве на младите спортисти, като същевременно осигури платформа за създаване на мрежи за бъдещи дейности по темата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.10.2023 г.
На 7 октомври 2023, в Пловдив се проведе фестивалът "Щастливи за ръка", който събра на Гребната база хора с увреждания, техни близки и съпричастни към техните проблеми, а част от отбора на #SMILE имаше новата възможност да покаже своите спортни умения и способности. Сдружение "Паралелен свят" организира събитието за седма година, в рамките на което участниците се включват в различни спортни дейности като пикълбол, волейбол, хокей на трева, бадминтон, капоейра, бокс, баскетбол, зумба и катерене по стена.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.10.2023 г.
На 5 октомври 2023, в Люблин, който е Европейска младежка столица за 2023, се състоя церемонията по връчване на годишните награди SALTO за 2023, на която от името на Асоциация за развитие на българския спорт присъства и прие наградата Йоанна Дочевска – председател на АРБС. Наградите SALTO имат за цел да разпознаят добре свършена работа и да вдъхновят младите хора, европейските граждани, лицата, взимащи решения, и кандидатите за програмата Еразъм+ и Европейски корпус на солидарността да имат по-голямо влияние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.10.2023 г.
Събитието Par-Olympia се проведе в Атина в периода 27.09 - 04.10.2023 г., а част от отбора на #SMILE имаше новата възможност да покаже своите спортни умения и способности. Българската делегация включваше 6 спортисти с интелектуални затруднения и беше придружена от студенти от специалността Адаптирана физическа активност и спорт (НСА "Васил Левски"), която става все по-привлекателна като професия и предоставя перспективи за развитие на младите хора.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
02.10.2023 г.
На 2 октомври 2023 в София се проведе среща на консорциума по проект „Ramps4Champs“, в която взеха участие представители на партньорските организации от България, Гърция, Кипър, Сърбия и Република Северна Македония. В рамките на срещата бе проведено и практическо посещение на тренировка на Адаптиран баскетбол към НСА.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 51
next