ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Новини

АРБС ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ИНОВАЦИИ В СПОРТА
01.09.2021 г.
В периода 30-31 август 2021, в София се проведе партньорско обучение на тема“ Сътрудничество за иновации: Насърчаване към иновации в елитния спорт и спорта за всички в Европа“, което се осъществява по проект на ММС по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Събитието е инициирано от европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и се изпълнява в партньорство със спортните министерства на Хърватия, Кипър, Естония, Франция, Нидерландия и Словения.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов, заедно с Мария Габриел, еврокомисар по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж откриха събитието, като в официалната церемония по откриването чрез виртуална връзка взеха участие президентът на Международната автомобилна асоциация Жан Тод, президентът на Световната антидопингова агенция Витолд Банка, както и евродепутатът и съпредседател на групата за спорт на Европейския парламент Томаш Франковски. На откриването присъстваха още президентът на Асоциацията на европейските градове (ACES Europe) Джан Франческо Лупатели, изпълнителният директор на Европейската платформа за спортни иновации Алберто Бичи, Юмер Коджаюмер от дирекция „Наука“ на Министерството на образованието и науката (МОН) и др. От името на Асоциация за развитие на българския спорт, в събитието взеха участие Йоанна Дочевска, която модерира панел за финансови инструменти в сферата на спорта по време на конференцията и Диян Атанасов.

„Благодаря на Министерството на младежа и спорта за организирането на това партньорско обучение. Страната ни е сред основните движещи сили на европейско ниво, които промотират темата за иновации в спорта. Много е важно, когато провеждаме подобни дискусии да се учим един от друг как да посрещаме предизвикателствата. И как да ги превръщаме във възможности“, заяви еврокомисар Мария Габриел.

Обучението включи лекции, дискусии и демонстрации, поставящи акцент както върху политики, така и върху най-актуалните проекти в областта на иновациите в спорта. По време на събитието бе представена работата на публичните органи и на стартиращи компании и иноватори от Европейския съюз в света на спорта.