#BeInclusiveWaterPolo

Шарена тренировка по адаптиран баскетбол
25.03.2024 г.
На 25 март в София, по време на тренировка на Адаптиран баскетбол НСА, Асоциация за развитие на българския спорт отбеляза по специален начин Световния ден на синдрома на Даун. Над 40 спортисти с интелектуални затруднения, техните партньори и треньори отпразнуваха заедно този специален ден с цветни чорапи, които показват разнообразието, правата и възможностите за всички.
На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун, ден за осведоменост и подкрепа от страна на обществото, включително родители, приятели, учители и специалисти по целия свят. Изборът на дата е символичен, отразяващ уникалността на синдрома на Даун, характеризиращ се с наличието на допълнителна копия на 21-вата хромозома. Децата, родени с тази особеност, често са описвани като "слънчеви" заради тяхната способност да излъчват любов, радост и топлина. Те имат същите интереси като връстниците си и проявяват особена страст към творчески дейности като рисуване и музика. За тяхното развитие е критично важно подкрепата и любовта от семейството. Прилагането на индивидуален подход в образованието, фокусиран върху техните сили, им позволява да постигнат значителни успехи, да станат самостоятелни и да развият професионални умения в области, които ги вълнуват.

АРБС работи целенасочено за включване на лица с интелектуални затруднения чрез спортни дейности, включително чрез стартиралата през 2024 инициатива #BeInclusiveWaterPolo, която има за цел да постави основитена адаптираната водна топка в страната ни. Този пионерски проект се стреми към обединение на хората чрез отборните спортове и показа, че водната топка може да бъде забавна и подходяща за всички, независимо от техните способности. Събитието в София събра партньорските организации, които споделиха идеи и практики за развитие на адаптираната водна топка в България и Хърватия. Основните продукти на #BeInclusiveWaterPolo включват международно спортно събитие, наръчник за включване и онлайн платформа, всички насочени към укрепване на адаптираните спортове и създаване на по-приобщаващо общество. Проектът е съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз и демонстрира ангажимента на участващите организации към социалното включване и развитието на спорта.

Проектът представлява иновативна стъпка към разрушаването на стереотипи, като създава адаптирани спортни среди, където участниците с интелектуални затруднения могат да покажат своя потенциал и умения. Адаптираната водна топка, която беше демонстрирана за пръв път на международните игри на Спешъл Олимпикс в Малта през 2022 г., се очаква да вдъхнови местни общности и да предложи нови възможности за включване чрез спорт.

Основните продукти на #BeInclusiveWaterPolo включват международно спортно събитие с участници от двете страни, печатен и онлайн наръчник с методология за адаптираната водна топка, и серия от обучителни видеа, достъпни за всички заинтересовани чрез онлайн платформата на проекта.

Тази инициатива подчертава силата на спорта като средство за социално включване и подкрепа на разнообразието, като същевременно предоставя на спортните клубове инструменти за разширяване на своите програми в посока адаптиран спорт. Повече информация за проекта и предстоящите дейности може да намерите на официалната му уебстраница www.mywaterpolo.org.

Инициативата #BeInclusiveWaterPolo се реализира от 3 партньора от 2 различни държави от ЕС – Асоциация за развитие на българския спорт, Асоциация на българските плувци и Спортна асоциация на град Рийека за лица с увреждания - опитни организации в областта на спорта с опит в управлението на проекти, които могат да предадат своя опит по време на проекта. #BeInclusiveWaterPolo е съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз.