Проект: SMS

АРБС проведе обучение Strong Mind for Success
21.02.2024 г.
Национален обучителен семинар „Strong Mind for Success“ #SMS се проведе в София, България в периода 20 – 21 февруари 2024 и предостави на младежи, спортисти и атлети възможността да подобрят знанията си в областта на менталното здраве, като същевременно осигури платформа за създаване на мрежи за бъдещи дейности по темата. Семинар #SMS бе посветен на обучението на млади футболисти по въпросите на менталното здраве и как холистичният подход може да бъде приложен в тяхното професионално развитие. В рамките на обучението бяха включени лекции, както и работни групи, в които участниците активно дискутираха по темата.
ОБУЧЕНИЕТО „STRONG MIND FOR SUCCESS“ #SMS ВКЛЮЧВАШЕ ПРЕЗЕНТАЦИИ И ЕКСПЕРТНА ПЕРСПЕКТИВА ПО ТЕМАТА ОТ:
• Начин на мислене на шампиона - психологически и ментални аспекти – доц. Корнелия Найденова, доктор, вратар на женския национален отбор (2003-2011), треньор на вратарите в женския отбор на НСА и преподавател по Теория и методика на физическото възпитание и спорт в НСА „Васил Левски“;
• Предизвикателствата пред емоционалното здраве във футбола – Валентина Господинова 16-кратна шампионка на България с НСА "Васил Левски" с над 100 международни мача за националните отбори (момичета и жени). Старши треньор на женския отбор на НСА "Васил Левски";
• Мотивационни инструменти и практики за справяне с предизвикателствата, свързани с психичното здраве на млади футболисти – Ивайло Здравков, доктор, член на УС на АРБС.

SMS – Strong Mind for Success (Силен ум за успех). #SMS е инициатива, съ-финансирана по програма Еразъм+, която има за цел да изгради капацитета на съвременните спортни организации в областта на информираността и грижите за менталното здраве на младите спортисти. Проектът „Strong Mind for Success“ предоставя иновативно обучение за това как менталното здраве може да допринесе за успешното развитие на младите футболисти в България, Италия и Словения.

Проектът използва информацията, събрана от целите и политиките на Европейските планове за действие в областта на менталното здраве и се фокусира върху информираността на младите футболисти относно значението на менталното здраве. Целевата група на проекта са млади момчета и момичета (на възраст до 18г), тъй като този възрастов период е от решаващо значение за психологическото развитие на спортистите. Актуалността и нуждата от такъв проект се подкрепят от оскъдните данни не за това какво е влиянието на спорта върху менталното здраве, а по-скоро обратното. По време на проекта ще бъдат анализирани и аспектите на това как можем да използваме менталното здраве, за да подготвим играчите и да постигнем качествени резултати на терена и, надяваме се, на професионално ниво. С настоящия проект целим да доразвием уменията на мениджърите за това как да подхождат към психичните аспекти на своите играчи, и се надяваме, че с помощта на експертите по психично здраве и ще въведем по-цялостен подход към подготовката на футболистите.

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ НА ПРОЕКТ SMS:
• Онлайн платформа, свързана със значението на менталното здраве в спорта;
• Практическа фаза на разработване на нови проектни идеи през целия период на проекта;
• Осъществяване на качествени образователни и изследователски дейности, насочени към развитието на менталното здраве на младите футболисти.

Продължителност:
24 месеца

Партньорство: 3 различни държави от ЕС – организации с богат опит в областта на спорта с ноу-хау за управление на проекти, което могат да предадат – Асоциация за развитие на българския спорт (координатор), L'ORMA от Италия и спортен клуб Endorfin от Словения. Повече информация за проекта: www.sportsuccess.org.