Проект: PLAY’IN TOGETHER

СЪБИТИЕ ЗА АДАПТИРАНИ СПОРТОВЕ #BEINCLUSIVE СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ
24.09.2021 г.
На 24 септември 2021, в Национална спортна академия – сграда „Гургулят“ се проведе #BeInclusive събитие за обмяна на опит в сферата на адаптираните спортове, в което се представиха разнородни практики, сред които: Адаптиран баскетбол в НСА, Спортни практики на Паракидс, ФАФА-Балкани и Черноморска област, спортен клуб „Wonders“ и социалното предприятие „Малката къщичка“, баскетбол на колички или как спортът дава втори шанс да се върнеш в играта на живота, Спортни практики по адаптирани бойни спортове и такива за възрастни, адаптирани водни спортове и адаптирана физическа активност при рак на гърдата, предизвикателството на Спешъл Олимпикс “FitFive“, Хипотерапия, както и инициативите, подкрепени от програма Еразъм+ #Train4Inclusive, #Let’s Include, #Play’In Together – Playdagodgy, GoSport, EWA, Active in Sport again.

В следобедните часове се проведе и спортно събитие Let’s Include, в което се включиха атлети с различни възможности, които имаха шанса да се насладят на активен спортен празник, включващ баскетбол, кърлинг и пикълбол, който навлиза в страната ни чрез инициативата Pick4All, в която Асоциация за развитие на българския спорт е партньор. Организатор на събитието беше Асоциация за развитие на българския спорт, с подкрепата на сектор Адаптирана физическа активност към НСА „Васил Левски“. Представена беше и платформата „Спорт близо до теб“, която дава възможност за безплатна регистрация на спортни клубове. В платформата е планирана възможност за отбелязване на спортни клубове, които работят лица с увреждания. Регистрацията е налична онлайн на адрес: https://www.bulsport.bg/sport.html.

Събитието за споделен опит #BeInclusive се проведе в рамките на Европейска седмица на спорта 2021 и събра спортни специалисти, активни в сферата на адаптираните спортове, които обмениха опит и да обсъдиха добри практики за включване чрез спорт. Европейска седмица на спорта #BeActive се организира за седма поредна година от Министерство на младежта и спорта. Между 23 и 30 септември всички желаещи ще имат възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа за любители. Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта на 25 септември (събота), между 15 и 21 часа в пространството пред НДК. В спортното селище над 30 федерации и спортни клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали. Събитието ще продължи с #BeActive Night с програма на сцена с участието на посланиците на Европейската седмица на спорта. През 2021 г. мотото на Европейската седмица на спорта е "Време е да Бъдеш активен отново, нищо не може да те спре", а инициативите ще се проведат в София, Монтана, Видин и Враца. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности. #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели. Това са олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, олимпийските шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, европейската вицешампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн, джудистът Ивайло Иванов и сребърният медалист от Световното първенство по тенис за маса за хора с увреждания от 2018 г. Денислав Коджабашев.

Европейската седмица на спорта се реализира в партньорство със: Столична община, Фондация "София - европейска столица на спорта", Компания "Benefit Systems", Български червен кръст, Национална спортна академия „Васил Левски“, Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, Асоциация за развитие на българския спорт, „Метрополитен“ ЕАД, FitSpo, Минерална вода Велинград, Dr. Witt, Off Line, Board Shop.