Проект: HEPOSI

Кандидатствай за обучителен курс HEPOSI в Италия
01.05.2019 г.
Обучителен курс в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на консорциума ще се проведе в Сардиния, Италия.
Продължителност: 7 работни дни с дейности в периода 15 – 23 юни 2019 г. Държавите, участващи в проекта, са следните: България, Перу, Парагвай и Италия, (4 участника от всяка държава + 1 член на екипа по проекта, възраст 18+).


Кандидатстване:
Изпрати апликационна форма на info@bulsport.bg.
• Апликационна форма: https://www.dropbox.com/s/qhas6ej3u7e6g6c/Application_Form_HEPOSI_May_Sassary.doc?dl=0
• Пълна информация: https://www.dropbox.com/s/ty00qds70dlrshb/HEPOSI-INFOPACK-Sassari.docx?dl=0
• Срок за кандидатстване: 10/05/2019

Пътуване и пътни разходи:
• Настаняване, храна и материали - 100% финансирани от Програмата. Това включва закуска, обяд, вечеря по време на датите на обучението.
• Пътни разходи: Самолетните билети ще бъдат закупени от организаторите.

Пълна информация за проекта:
Според данни на СЗО повече от 80% от населението на света е в недостатъчно физически активно. Комбинираният ефект от недостатъчната физическа активност и неправилното използване на хранителните навици е квалифициран от СЗО като предизвикателство за глобалното здраве. Данните на Евростат (2014 г.) очертават тревожна картина относно разпространението на затлъстяването (критичен риск за здравето и значително свързан с неправилните навици на физическата активност и храненето) сред европейските младежи, като 22,8% от младежите на възраст 18-24 години сa с наднормено тегло (ЕС 28). В доклада си от 2016 г. "Анализът за сигурност на храните и храненето в Латинска Америка и Карибите" ФАО посочи връзката между общото намаляване на недохранването и глада и увеличаването на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението на Латинска Америка. Наличните данни показват, че около 5% от жителите на региона са или със затлъстяване, или с наднормено тегло. В същото време докладът подчертава несъразмерното въздействие върху затлъстяването/наднорменото тегло върху жените в сравнение с мъжете. Затлъстяването при жените е с 10% по-високо от затлъстяването при мъжете в 20 държави от Латинска Америка и Карибите.

"HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI) предвижда сътрудничество между неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, насочени към посрещане на предизвикателството за насърчаване на здравословната физическа активност и практиките за консумация на храна сред младите хора чрез методи на неформално образование.

Проектните образователни дейности ще бъдат:
• Обучителен курс за обучение в сферата на здравословния начин на живот, включващ младежки оператори от партньорските държави и изпълняван въз основа на формат Обучителен курс (ТС), разработен съвместно от партньорите на консорциума;
• Местна кампания за повишаване на осведомеността по темата за здравословния начин на живот на национално равнище във всички страни партньори;
• Младежки обмен (YE) за здравословен начин на живот за младежите, включващ млади хора на възраст между 18 и 25 години от всяка партньорска държава.

Резултатите от проекта ще бъдат:
• Наръчник "Healthy Sensitive Youth", очертаващ методите, използвани в дейностите за учене на проекта (TC и YE), както и подробно описание на проекта и неговите постижения.
• Уеб платформа на няколко езика. Уеб платформата ще съхранява съдържанието, разработено в проекта, подробностите за дейностите (включително Социалната кампания) и цифровите версии на резултатите. В допълнение, уеб платформата ще служи като информационен център за последващи действия от страна на партньорите.

Проектът ще реализира различни дейности в рамките на 24 месеца с акцент на сътрудничество за иновации и обмен на добри практики за изграждането на капацитет в сферата на младежта в страните от АКТБ, Латинска Америка и Азия и е съфинансиран от програма "Еразъм+" на Европейския съюз. Консорциумът се състои от две европейски организации – Асоциация за развитие на българския спорт - България и Mine Vaganti NGO - Италия и две латиноамерикански организации - Asociacion Puente Sur - Парагвай и Brigada de voluntarios bolivarianos del Peru - Перу.