Новини
29.12.2020 г.
Empowering Women Athletes: Tackling Feminine Abuse, Violence and Discrimination in EU Sports Clubs (Овластяване на жените спортисти: борба с насилието над жени и насилието и дискриминацията в спортните клубове в ЕС). Спортът е средство за себеизразяване и реализация, както и сила в полза на гражданството и солидарността, докато в същото време насилието и дискриминацията срещу жените все още представляват непреодолими бариери пред установяването на присъствието на жените в нашите спортни клубове.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
27.12.2020 г.
След предизвикателната 2020 г., екипът на #GoodGovernanceSport е подготвил за спортните организации мотивационен календар, който има за цел да вдъхнови прилагането на принципите за добро управление в спорта. Чрез 12 месеца вдъхновение ние се стремим да въодушевим спортните организации да гарантират, че доброто управление се прилага във всеки аспект на дейностите им. Календарът е достъпен и за изтегляне от настоящата статия, като приложение. Изтеглете календара и бъдете посланици на доброто управление в спорта!
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.12.2020 г.
СПРИНТ е единственото специализирано спортно списание на България. Излиза от ноември 2016 г. във всяко тримесечие в много впечатляващ обем от 140-160 страници. Разкошното колекционерско издание редовно е с тираж между 6000 и 8000 броя. Често заедно със СПРИНТ да излизат безплатни приложения – Мондиал 2018, Шампионска лига, Формула 1... А от началото на 2020 година заедно с всеки брой читателите получават отделна книжка БЪДЕЩЕ –само за детско-юношеския спорт в България. Специален акцент в редакционната политика е обръщането на сериозно внимание на спорта за подрастващи и ползите от него. СПРИНТ съдържа само авторски материали, богато илюстрирани със собствени снимки. Списанието засища глада на истинския запалянко за интелигентни и любопитни спортни четива, коментари, интервюта, статистики, портрети, анализи, фотосесии... По страниците му и на корицата досега са излизали всички най-големи звезди на българския спорт –Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Ивет Лалова, Григор Димитров, Кубрат Пулев, златните момичета в художествената гимнастика, Йордан Йовчев, Димитър Пенев, Боян Петров, Александра Жекова и др. СПРИНТ е свободна територия за размяна на мнения по наболели въпроси, неговите страници са отворени за най-добрите пера в българската (и световната!) спортна журналистика.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.12.2020 г.
На 18 декември 2020, в обновения басейн „Мадара“ на Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе контролна тренировка по адаптирано плуване, в която се включиха 12 атлета с интелектуални затруднения. Спортното занимание беше проведено при спазване на всички противоепидемични мерки, като не беше допусната публика и лица под 18 годишна възраст. Тренировката беше организирана от експертите в сектора по „Адаптирана физическа активност и спорт“ към НСА „Васил Левски“ и Асоциация за развитие на българския спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.12.2020 г.
„Спорт и Неформално образование – път за обществено развитие“ („SPORT & NFE – A pathway to community development“) е проект, който се стреми да открие и преодолее пречките и предизвикателствата свързани със заседналият начин на живот и все по-ниският интерес към спорта, като инструмент за подобряване на здравето и равният достъп до спортни съоръжения в Европа, чрез насърчаване на образованието в и чрез спорт, със специален фокус върху развитието на знания, умения и капацитет в треньори, учители по физическо възпитание и спорт и друг персонал на организации и институции от сферата на спорта, образованието и неправителственият сектор, както и подкрепа за прилагането на насоките на Европейският Съюз (ЕС) за двойна кариера на спортистите. Времетраенето на проекта е 24 месец, като в него участват 7 партньорски организации, от шест Европейски държави – България, Германия, Испания, Италия, Полша и Португалия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.12.2020 г.
- ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА: Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.12.2020 г.
На 15 декември 2020 част от участниците в #SportDiplomacyAcademy се срещнаха онлайн за да дискутират как преминават през неочакваната ситуация с пандемията КОВИД-19, как се справя спортната общност в държавите им и възможното възстановяване на проектните дейности.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
11.12.2020 г.
„MULTISPORT COMMUNITY EXPERIENCE“ е социално-иновативен проект базиран върху колективните спортове със състезателен елемент. Времетраенето на проекта е 36 месеца и включва партньори от 6 държави – Белгия, България, Белгия, Германия Гърция, Италия и Хърватска. Проекта има за цел да активира нови изживявания и чувство за принадлежност, нови емоции и отношения, позитивна спортна конкуренция и мотивация за физически активен и здравословен начин на живот. MULTISPORT COMMUNITY EXPERIENCE“ използва активност под формата на игра, която се основава на взаимно конкуриращи се общности. Всяка една общност се състои от 500 участници, които следят и проследяват физическата си активност. Система събира всички данни и актуализира кумулативния „Здравословен индекс“ в реално време на ниво град/общност и го сравнява със стойностите на другите конкуриращи се градове/общности.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.12.2020 г.
На 3 декември 2020, в обновената спортна зала в сграда „Гургулят“ на Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе спортна тренировка, с която лица със и без увреждания отбелязоха Международния ден на хората с увреждания в активна среда.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.11.2020 г.
На 30.11.2020 г., представители на седем държави от Белгия, България, Италия, Полша, Турция, Хърватия и Швеция, проведоха трета международна работна среща по проект „Du Motion“. Първоначално планирана да се проведе във Варшава, срещата се проведе в онлайн среда поради пандемичната обстановка в Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.11.2020 г.
- Брой 23 на СПРИНТ, на пазара от септември 2020, включва 40-страничното безплатно приложение БЪДЕЩЕ за детско-юношески спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.11.2020 г.
- Източник: Списание "СПРИНТ", бр. 23, 2020 - Трета година Асоциацията за развитие на българския спорт организира спортни игри в детски лагери в духовни средища. Възможна ли е в днешно време хармония между духа и тялото и могат ли да се развиват паралелно? Да, поне според иновативната практика, която Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) реализира вече трета година. Съвместяването на духовен и физически баланс е не само осъществимо, но и изключително успешно.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.11.2020 г.
На 18 ноември 2020 г. Консорциумът, който реализира проект #Back2Track проведе финалната среща на проекта в онлайн среда. Първоначално срещата беше планирана в Риека, Хърватия, но поради COVID-19 беше реализирана чрез онлайн платформа. На финалната среща по проекта беше одобрен Наръчник с практически насоки „Програма за масов спорт за професионални спортни клубове“, който е достъпен за спортните организации на уебсайта на проекта www.back2track.net и може да се използва като източник на вдъхновение за организация на нови дейности за деца и младежи в спортните клубове.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.11.2020 г.
Насърчаването на интегритета за борба с манипулациите на спортни резултати е основната цел на проект IAM /Насърчаване на Интегритета за борба с Манипулациите на Спортни Резултати чрез Обучение на Млади Спортисти/ и специфичен приоритет на програма Еразъм+ Спорт. Основната идея на проект IAM е да допринесе за борбата с тази международна съвременна заплаха за спорта чрез обучение на младите спортисти с цел да се запази прозрачността, честната игра и уважението към другите на най-ранно ниво на спортна дейност. Предизвикателствата, породени от манипулирането на спортни срещи, днес се нуждаят от силно сътрудничество на европейско и международно ниво, за да се защити бъдещето на спорта, както и неговата етика и интегритет.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.11.2020 г.
На 5 ноември 2020 г., Асоциация за развитие на българския спорт взе участие в стартиращата онлайн среща по проект ENDURANCE, съфинансиран по програма Еразъм Плюс на Европейската комисия, която обединява осем партньори от седем държави (Белгия, България, Хърватия, Финландия, Италия, Словакия и Испания). Първата среща по проекта, първоначално планирана да се проведе в Братислава, Словакия, беше реализирана в онлайн режим поради ограниченията на COVID-19.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.11.2020 г.
Целта на проект Let’s swim beyond the handicaps е да приобщи децата с физически увреждания към социалния живот, да подобри качеството им на живот, да им даде възможността да израснат заедно със своите връстници, да ги накара да открият своите умения и да създаде различна среда, в която да се чувстват свободни да спортуват. В техния социален живот има ограничени дейности, в които те могат да се включат; от друга страна, почти не съществуват дейности, по време на които да играят с приятелите си без увреждания.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.11.2020 г.
На 04.11.2020 се проведе извънредното заседание на Обществения съвет към Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите / КВНОЖГ/, което имаше за цел разглеждане на проектобюджета на Република България за 2021 година. В заседанието взе участие Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт и представител в ОС на области на компетентност „Физическо възпитание и спорт“.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.10.2020 г.
На 30.10.2020 г. в гр. София се проведе заседание на Обществения съвет по въпросите на младежта към министъра на младежта и спорта. Съветът е консултативно звено за формиране на позиции, становища, инициативи за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра на младежта и спорта. Общественият съвет е формиран от представители на активни организации с нестопанска цел в областта на младежката политика и спорта. Представител на АРБС в заседанието беше Константин Занков, член на управителния съвет на организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.10.2020 г.
Проект #SafeSPORTevent идва в много предизвикателни времена за Европа и света, когато основната цел на Европейската Комисия е осигуряването на безопасността на всички участници в Еразъм+ и Европейския Корпус за солидарност, както и на тези, които преминават извън тези рамки – защита от всякакви предизвикателства, които могат да възникнат в бъдеще. Тъй като Европейската Комисия работи усилено, за да помогне в борбата с извънредни ситуации в областта на биосигурността като #COVID19, настоящият проект ще предостави практически сценарии и инструменти за спортни организации, чрез които да се осигурят протоколи за безопасност и сигурност, разработени със и за спортни организации, които могат да обезпечат правилни реакции на спортните мениджъри, организатори и доброволци в случай на извънредна ситуация. В инициативата ще вземат участие две български огранизации: Асоциация за развитие на българския спорт (координатор на проекта) и Софийски Форум за Сигурност, а в партньорството са включени и организации от Босна и Херцеговина, Гърция и Турция.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.10.2020 г.
На 23 октомври 2020, по покана на Златка Атанасова – преподавател по философски цикъл и при спазване на противоепидемичните мерки, Асоциация за развитие на българския спорт запозна учениците от 12ти клас на 57 СУ „Св. Наум Охридски“ с политиките на Европейския съюз в сферата на спорта. Учениците се запознаха с основната нормативна уредба в сектора, значението и приоритетите на спорта, реализираните до момента дейности след създаването на предпоставки за общоевропейска спортна политика, както и бъдещите такива, които са планирани в следващата Многогодишна финансова рамка на Съюза 2021-2027. Представени бяха и възможностите, които програма Еразъм+ открива пред бъдещите спортни специалисти и предизвикателствата, пред които сектор спорт се изправя с оглед на борбата с допинга и манипулирането на резултати в спорта, превенция на корупцията и утвърждаване на доброто управление.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.10.2020 г.
Целта на проект DuMotion е да подобри компетенциите на доброволците, да ги ангажира не само в спортни събития, но и тяхното по-силно участие и ангажираност в спортни клубове и спортни организации, което може да засили предприемачеството и заетостта, да придобият опит, нови знания и умения. Проектът е съ-финансиран по програма Еразъм + на Европейския Съюз.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.10.2020 г.
Мултиспортен комплекс, който да стимулира спорта в малките населени места в Европа, ще бъде разрботен в рамките на проект „BeRURALactive - Multisport complex in rural reality to empower physical activity motivation”, в който участват организации от България, Литва и Словения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.10.2020 г.
Проект Една Цел /ONE GOAL/ има за цел да подобри изцяло уменията на женските футболни треньори, като по този начин им помогне да подсилят бъдещата си заетост и да популяризират идеята за повишено участие на момичетата в спорта. Проект Една Цел /ONE GOAL/ е съ-финансиран от Европейския съюз и е пилотен проект в сферата на спорта, фокусиран върху образователен обмен и мобилности в спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.09.2020 г.
Европейската седмица на спорта #BeActive се проведе за шеста поредна година, като между 23 и 30 септември 2020 всички жители и гости на София имаха възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа. Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия, която се провежда през септември в цяла Европа от 2015 г. насам. Чрез седмицата, която се провежда под формата на кампания за повишаване на осмедомеността, се популяризират многобройните ползи от спортуването и физическата активност, като в нея могат да участват всички, независимо от възраст, произход и физическо състояние.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.09.2020 г.
На 26 септември 2020 се проведе онлайн уебинар за експерти в сферата на обучението чрез спорт, като събитието събра спортни специалисти от България, Италия, Унгария и Германия. По време на срещата бяха представени добри практики от всяка от посочените държави, като те са налични и като източник на вдъхновение на платформата на проекта: www.throughsport.eu.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.09.2020 г.
В периода 31/08 – 06/09/2020, във ВУСБ Несебър се проведе лагер по адаптирани водни спортове, който имаше за цел да популяризира дейностите в сферата на адаптиране на водните спортове за хора с различни видове увреждания и специфични потребности. Основните спортове, в които участниците се включват са ветроходство, каяк и плуване, а в допълнение всички участници се забавляваха с практикуването на актуалния падълбординг, както и с поход в рамките на проект #HikeTogether.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.09.2020 г.
В периода 11-13 септември 2020, в Копривщица се проведе #BeActive уикенд – Училищен парк фест „Дишам свободно“, организиран от Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ /АББА/, Асоциация за развитие на българския спорт /АРБС/, Независима театрална компания "Празното пространство" и Неделно училище при храм "Рождество Христово"- София, със съдействието на Борис Подгорски, общински съветник и Община Копривщица.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ... 50
next