Проект: Sport4Cancer

АРБС Е ПАРТНЬОР В ПРОЕКТ SPORT4CANCER
04.04.2022 г.
Факултетът по спортни науки към Университета в Мурсия (Испания) се намира в Мар Менор и насърчава физическата активност и спорта в обществото. Дейностите за насърчаване имат за цел да популяризират благоприятните ефекти за здравето, които редовната физическа активност има и да предоставят различни стратегии за спортен мениджмънт, като например организацията на спортни събития. Факултетът по спортни науки към Университета в Мурсия има няколко години опит в организирането на големи спортни събития в региона. Такъв тип спортни събития имат за цел да насърчат социалното включване и да използват потенциала на спорта и физическата активност, за да помогнат на хората в риск от социално изключване.
Проект #Sport4Cancer има за цел да приложи натрупания опит в организирането на големи местни спортни събития, с участието на институции, работещи в тази област, от няколко страни от Европа. Голямо спортно събитие ще се проведе с помощта на доброволци от страните, участващи в проекта, което ще се фокусира върху популяризирането на физическата активност сред цялото общество и ще насърчи социалното включване на лица с онкологичени заболявания и увреждания и населението, чието участие във физическа активност е затруднено.

Голямото спортно събитие ще се проведе в Мар Менор (регион Мурсия) – идеално място за плажни и водни спортове, с отлични съоръжения, професионалисти и перфектен климат. Събитието ще включва спортни състезания, спортни изложения и развлекателни спортни дейности, които да насърчат участието на гражданите. Събитието има за цел да събере повече от 10 000 души от различни страни. Дейностите ще се провеждат на различни места, като града ще бъде напълно мобилизиран за събитието – спортни дейности на крайбрежната алея, в парковете и на плажовете. Мястото на провеждане на събитието ще бъде устроено с кът за игри за малките деца, с музика наживо и със зони с различни дейности. Повече от 60 спортни дейности ще се провеждат едновременно, включително: конна езда, риболов, водна топка, каяк-поло, гмуркане, ветроходство, кану, колоездене, бокс, джудо, художествена и естетическа гимнастика, стрелба с лък, ориентиране и др.

Основните цели на този проект са:
• Насърчаване на физическата активност чрез голямо международно спортно събитие;
• Социално включване чрез голямо международно спортно събитие, особено на хората с рак и увреждания.

Проектът е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз – Европейски спортни събития с нестопанска цел, които НЕ са свързани с Европейската седмица на спорта и е координиран от Испания.

ДЕЛЕГАТИ:
1. Италия, CUS Палермо
2. Франция
3. Литва, LSU
4. България, Асоциация за развитие на българския спорт
5. Хърватия, Спортна асоциация за хората с увреждания, Риека
6. Германия, Природата срещу рака
7. България, ФК „Арда-1924 г.“
8. Гърция, Mas Aris Peteinou
9. Турция, Столична община Истанбул
10. Норвегия, Асоциация по конна езда
11. Швеция, Шведска младежка лига
12. Швеция, Шведска спортна конфедерация
13. Полша, Фондация „Ekstraklasy“
14. Гърция, K.E.F.I.