ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ
Новини
17.01.2019
Обучителен курс #GoodGovernanceSport относно отчетността и прозрачността в спорта ще се проведе в Сасари, Италия. Продължителност: 4 работни дни с дейности, 2 дни за пътуване в периода 29 май - 3 юни 2019 г. Страните, участващи в проекта, са следните: България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Словакия (3 участника от всяка държава + 2 члена на екипа по проекта). Пълна информация за проекта: https://www.eusport.org/goodgovernance
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.01.2019
В периода 14-17 януари 2019 в София се проведе първа среща на партньорите по проект „Спортна дипломатическа академия“. В рамките на програмата за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено от тази година. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.01.2019
Проект Спорт и диалог срещу насилие и дискриминация цели да се справи с проблема на насилието, дискриминацията, тормоза по време на и около спортни събития, сред спортистите, спортните отбори и техните привърженици. Целим да се противопоставим на насилственото поведение чрез открит диалог, приобщаване, толерантност и честна игра в спорта. Проектът иска да допринесе към употребата на спорта като дипломатически инструмент, който обединява нации и хора, независимо от тяхното минало, етническа принадлежност или пол. Както наскоро всички видяхме по време на Зимните Олимпийски Игри в през 2018г. в Пьонгчанг, Северна и Южна Корея маршируваха под един и същи флаг, слагайки настрана техните дългосрочни/познати на всички политически конфликти. Международните спортни събития имат способността да обединяват хора от целия свят и да насърчават позитивни нагласи, толерантност, приобщаване, приятелство и сътрудничество сред нациите. Те са отражение на това как различните етноси могат да се състезават под един и същи флаг и как културното разнообразие играе все по-важна роля във всяка страна и във всички спортове. Използването на приобщаването на хората в неравностойно положение и насърчаването на равни права и междуполов баланс в спорта е чудесен начин спорта да бъде рекламиран и да се привлече по-широка публика, като я накара да иска да се занимава със спорт и физически активности. Намирането на позитивни модели за подражание сред спортистите е от особена важност за деца и млади хора, които им се възхищават. Ето защо е важно хората, които се занимават със спорт да идват с различно минало, етнически групи, важно е всички спортове да включват и мъже и жени състезатели и да изпращат правилните послания на публиката, да насърчават здравословен начин на живот и развитието на масовия спорт и събитията за граждани.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.12.2018
На 5-ти декември, Международния ден на доброволеца, Министерството на младежта и спорта връчи наградите в ежегодния конкурс “Мисията ДОБРОВОЛЕЦ – (не)възможна”, насочен към изявени млади доброволци от цялата страна.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.12.2018
- Място на провеждане: Вилнюс, Литва - Дати: 21 - 28.04.2019 - Брой участници: 5 младежи (18-30 години) от България и 1 лидер без ограничение във възрастта
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.12.2018
Първото сътрудничество между Организационния комитет за Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., PLAY International и UNICEF, доведе до създаването на проект "Ценности на олимпизма", който съдържа силни образователни послания, свързани с трите ценности на Олимпизма: уважение, приятелство, достойнство. Комплектът "Ценности на олимпизма" бе голям успех за учителите и социално-спортните аниматори в градовете през 2016-2017 г., както и за децата, които успяха да се насладят и да се поучат от тези спортни дейности. Този комплект, дублиран на 260 физически екземпляра, е адаптиран към местните реалности на 4 държави (Бурунди, Косово, Вануату и Хаити), който позволява на преподаватели и учители да играят с 15 000 деца.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.12.2018
На 22 декември 2018, неделя, в спортна зала "Fireball" се проведе детска коледна тренировка на малките атлети от Школа по лека атлетика Дарко Тийм. В тренировката взеха участие над 50 деца и беше подкрепено от "Асоциация за развитие на българския спорт", която устойчиво подкрепя дейността на школата през 2018 година.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.12.2018
Академия за Младежки Работници има за цел да подготви 12 участници на възраст 18 – 29 години за предизвикателствата на професията младежки работник и да им даде практически умения за целенасочена работа с младежи. * Период на провеждане: 11 февруари – 8 март 2019 * Локация на провеждане: Студентски град, София 1700 * Брой участници: 12 души * Кандидатстване: в срок до 15 януари 2019 * Апликационна форма: https://goo.gl/forms/wRUPTgyG8dFzUSr82
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.12.2018
Проектът "Winter Sport is Coming" цели да популяризира зимните спортове не само като физическа активност, но и като образователен инструмент за подкрепа на социалното приобщаване, междукултурния диалог и европейското гражданство сред младите хора от различни среди чрез разработването и изпълнението на "Програма за зимни спортове". От дългосрочна перспектива целта на проекта е да се увеличи участието на младите хора в зимните спортове и да се създаде модел на лагер, който да включва елементи на неформално образование и в бъдеще да бъде реализиран от други спортни организации.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.12.2018
На 16 декември 2018, неделя, в Национална спортна академия "Васил Левски се проведе детско коледно състезание, което беше организирано от Клуб Лека Атлетика при Спортната Академия (КЛАСА) и в частност Гл. ас. Ивайло Лазаров, доктор и Ас. Тереза Маринова, доктор. В събитието взеха участие над 100 деца и беше подкрепено от "Асоциация за развитие на българския спорт".
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.12.2018
На 15/12/2018, „Асоциация за развитие на българския спорт“ организира посещение и предколедни изненади за живущите в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в град Баня, Карлово. Посещението и коледните изненади - лакомства и картички, изработени от деца бяха съвместна инициатива на АРБС, Конфедерация „Защита на здравето“, като в тях се включиха и активни доброволци.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
14.12.2018
#BeInclusive #BeActive #BeCreative: България и страните от Западните Балкани с общи идеи за Европейската седмица на спорта през 2019 г. На 13 и 14 декември 2018 г. в София, Министерството на младежта и спорта организира експертна среща с участието на представители на отговорните за спорта институции от страните от Западните Балкани. Фокусът на събитието беше споделянето на опит от изпълнението #BeActive Европейска седмица на спорта през 2018 г., преодоляване на предизвикателствата и съвместно планиране на кампанията през 2019 г.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.12.2018
Център за развитие на човешките ресурси, национална агенция по програма „Еразъм+“ в България организира „Годишна среща на акредитираните организации по доброволчески проекти“, която се осъществи в София, на 12 декември 2018г.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.12.2018
Клуб за младежко овластяване 018 (КОМ 018) Сърбия ще реализира проект "(Re) Play for Inclusion", подкрепен от програма "Еразъм +", за изграждане на капацитет в областта на младежката дейност в сътрудничество с партньорски организации и спортни клубове от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария и Македония. Проектът ще събере млади хора от програмните и партньорски страни, за да проучи спорта и игрите като методи за работа с младежта и да развие нови форми на младежка работа за социално приобщаване чрез спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.12.2018
В периода 06-09 декември 2018 в Солун, Гърция се състоя втората международна среща по проект „Добро управление в спорта“, който „Асоциация за развитие на българския спорт“ координира за период от 30 месеца и който има за цел да предостави анализи и конкретни инструменти за подобряване на управленските процеси в сферата на спорта. В срещата взеха участие представители на партньорските организации по проекта от България, Гърция, Италия, Хърватска, Унгария, Полша, Словакия, които в рамките на срещата разгледаха и одобриха финалната версия на разработеното по проекта изследване на прозрачността и публичността, проведено в 56 Европейски и национални спортни федерации. Пълна информация за данните от изследването ще бъдат публикувани в рамките на 2018 година на: www.eusport.org/GoodGovernance. По проекта предстоят редица дейности, сред които обучителни и квалификационни такива, включително онлайн обучителен модул, дейности за популяризиране на ценностите и принципите за добро управление, както и конкретни инструменти за постигането на устойчиво и прозрачно управление в сектора.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
06.12.2018
На 6 декември 2018 на официална церемония в София, организирана от Център за развитие на човешките ресурси, Асоциация за развитие на българския спорт беше отличена със знак за качество за организирането и изпълнението на проект “Витамин С(порт)”, съфинансиран по програма “Еразъм +”, Kлючова дейност 1 - “Младежка мобилност, мобилност на младежки работници“. Наградата беше получена от Емилия Ценова – асистент управление на проекти в АРБС и Никола Здравков – доброволец в организацията.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
05.12.2018
В периода 04-05 декември 2018, в Брюксел, се проведе втората среща на спортен клъстер „Интегритет в спорта“, която беше организирана от дирекция Спорт на Европейската комисия и имаше за цел да даде възможност на участниците да обсъдят предизвикателствата в сектора, които включват борбата с допинга, уреждането на мачове, корупцията в спорта, равноправието на половете, представителството на атлетите в процесите за формиране на политики в спорта и други. В срещата взе участие и Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт, която изпълнява проект „Добро управление в спорта“ #GoodGovernanceSport.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
04.12.2018
На 04.12.2108г., в Национална спортна академия "Васил Левски" се проведе десетата юбилейна научна конференция „Предизвикателства и перспективи пред спортната наука - проблеми пред съвременният спорт“. Конференцията имаше за цел обединяването на научни знания, постигнати от националната и международна научна общност в областта на спорта, както и запознаване на участниците с добри практики по темата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.11.2018
- "Start now!: Стратегическо партньорство за насърчаване на здравето сред младите хора" "Start now!: Стратегическо партньорство за насърчаване на здравето сред младите хора" е проект в рамките на програма ЕРАЗЪМ + Ключова дейност 2: Стратегически партньорства. Основната цел на проекта е да насърчи здравословния начин на живот сред младите хора. Проектът се реализира в периода 2017 - 2018 г. в три европейски страни: Кипър, България и Полша.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.11.2018
В периода 26-29 ноември 2018 в Рийека, Хърватска се проведе мобилност за обмяна на опит межди спортни администратори и специалисти по проект МОСТ, в който „Асоциация за развитие на българския спорт“ е партньор и заедно със сродни организации от Швеция и Хърватска реализират дейности от началото на годината. В срещата взеха участие проф. Иван Ачкаканов и проф. Симеон Йорданов – Национална спортна академия „Васил Левски“ и Българска асоциация на спортните педагози, Петя Косева - Министерство на младежта и спорта, Николина Недкова и Веска Ядкова – Българска федерация Джудо и Слънчезар Христов – треньор по бадминтон, а ръководител на българската делегация беше Йоанна Дочевска – председател на АРБС. По време на срещата бяха дискутирани възможностите за финансиране в сферата на спорта, политики за добро управление, обучителни възможности за спортни специалисти, нормативна уредба в трите партньорски държави, предприемачество и маркетинг.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.11.2018
Според официалните данни от ЕС, европейското общество понастоящем страда последиците от липсата на участие в спорта и физическата активност и обществото често не е наясно със значението на здравословния начин на живот.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
19.11.2018
- Специална покана към студенти и спортни треньори от България – 2019. Академията за физическо възпитание и спорт "Герлев" в Дания предлага образователен курс за международни спортни лидери - The International Sports for All Leader Education - за млади студенти и треньори по спорт и физическа активност, които биха искали да прекарат пролетния или есенния семестър - от 17 до 18 седмици - в Академия Герлев П. Е. в Дания. Курсът е отворен и за студенти от Европа, Азия, Северна и Южна Америка.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
17.11.2018
В периода 15-17 ноември 2018, в Никозия, Кипър се проведе международна среща по проект "Изграждане на здравословно живеещи общества и нови възможности“ /Building healthy Communities, Changing Opportunities - BHCCO/. Срещата събра партньорските държави и обобщи реализираните до момента местни дейности в България, Испания, Полша, Кипър и Италия, като всеки представи как методите се прилагат в местната реалност.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.11.2018
На 14 ноември 2018, в Залцбург, Австрия се проведе кръгла маса на високо равнище „Учебна мобилност в сферата на спорта“, като събитието беше в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. В срещата взеха участие спортни експерти от страните-членки, представители на Европейската комисия и академичната общност в Европа. Сред участниците беше и Йоанна Дочевска – председател на „Асоциация за развитие на българския спорт“, която представи рамката на проект „Спортна дипломатическа академия“, на който преди броени дни беше дадена зелена светлина от страна на Брюксел. В рамките на програмата за мобилност в сферата на спорта бяха финансирани 7 инициативи, като дипломатическата академия е приносът на страната ни към целенасоченото развитие на човешкия капацитет в спорта, който Европейската комисия започва да подкрепя усилено от тази година. Общият бюджет на тази покана за представяне на проектни предложения беше на обща стойност 1,2 милиона EUR. Поканата имаше за цел да допринесе за развитието на спортните организации чрез подпомагане на мобилността с учебна цел на техния персонал. Обменът на хора, идеи и добри практики може да бъде от полза за хората, за техните организации и за спорта и обществото като цяло и ще залегне като един от основните приоритети на програма “Еразъм+“ в нейната спортна част след 2020 година, когато се очаква и удвояване на бюджета. Пълна информация за селекцията е налична на страницата на Европейската комисия: https://ec.europa.eu/sport/news/2018/results-published-call-proposals-exchanges-and-mobility-sport_en.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.11.2018
В периода 13. – 15. нoември 2018, в София, България се проведе финална среща по проект „Млади посланици на спортното доброволчество“, който в последните 2 години, подготви и подкрепи изпълнението на дейности за промотиране на доброволческата дейност в сферата на спорта. Участие в срещата взеха Ивайло Здравков и Калинка Гудароваска, членове на УС на "Асоциация за развитие на българския спорт“, както и Емилия Цанова, също част от екипа на асоциацията. АРБС работи целенасочено за развитие и популяризиране на доброволчеството в сферата на спорта в България, като през годините е реализирала голям брой кампании и инициативи по темата и работи целенасочено за нормативно обезпечение на доброволческата дейност. Създаден е „Наръчник на младия доброволец в спорта”, разработвани са множество програми за доброволческа дейност в спортни организации, както и онлайн база данни с доброволци - "Бъди доброволец!", в която са включени хора от цялата страна, като е посочена и възможността им да се присъединят към доброволчески проекти в спорта, техния опит и лични умения. Към настоящия момент са регистрирани над 170 доброволци.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.11.2018
В периода 06.11.-09.11.2018г. във Васатока, Финландия се проведе обучение Star Of Europe, организирано от Финландската национална агенция Еразъм+. В него взе участие Калинка Гударовска, член на управителен съвет на АРБС. По време на обучението бяха разгледани последователно стъпките за създаване на успешен Младежки обмен.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
12.11.2018
- Проект SENTA е фокусиран върху следната тема: Насърчаване на образованието в и чрез спорта, със специален акцент върху развитието на уменията, както и подкрепата за прилагането на насоките на ЕС за двойната кариера на спортистите. Целите на SENTA са да допринесе за политически действия, препоръчани в стратегията ЕС 2020 и двойната кариера на елитните спортисти.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 34
next