Новини
22.05.2024 г.
Наръчникът по проект SWIM Without Fear (Плувай без страх!) е трансформиращо ръководство, което има за цел да помогне на родителите да подкрепят децата си при преодоляването на страха от водата и овладяването на основното умение да плуват. Издаден като част от инициативата, съ-финансирана по програма Еразъм+, този наръчник предоставя практически насоки, съвети за безопасност и подход „стъпка по стъпка“ към изграждането на малките плувци.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.05.2024 г.
На 21 май 2024 г., бе проведено събитие в рамките на инициативата "Carbon Neutral Sports Clubs Network – C ZERO SPORT CLUBS". Проекта има за цел да насърчи малките европейски спортни клубове да предприемат конкретни действия в подкрепа на опазването на климата, като усвоят екосъобразен подход към управление и използват дигитални инструменти. Участници в събитието изпълниха природо-съобразна еко активност, с която подчертаха важността на грижата за природата и нейното опазване, като с това младите атлети, показаха че грижата за околната среда трябва да бъде приоритет за всички спортисти, без значение от тяхната възраст.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.05.2024 г.
В периода 15-18 май 2024 г. в Солкан и Айдовшчина, Словения, се проведе междинната среща на партньорите по инициативата SMS - Силен ум за успех (Strong Mind for Success). #SMS е съвместна инициатива, съ-финансирана по програма Еразъм Плюс, целяща изграждането на капацитет в спортните организации в областта на осведомеността и грижата за менталното здраве на младите спортисти. Проектът "Силен ум за успех" предоставя иновативно образование за това как менталното здраве може да допринесе за успешното развитие на младите футболисти в България, Италия и Словения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
16.05.2024 г.
На 16 май 2024 в Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе атлетически турнир „Нови звезди“, който бе организиран на изключително високо ниво от спортен клуб КЛАСА и директорът на турнира – доц. Пламен Нягин. 46-то издание на международния турнир включи в програмата си 100 и 200 метра интегриран старт, както и тласкане на гюле, в които взеха участие 53 атлети с интелектуални затруднения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.05.2024 г.
На 9 май 2024 се навършват 17 години членство на България в Европейския съюз. Държавата ни се присъединява към Европейското семейство през 2007 година, вярвайки в думите на един от Бащите-основатели на ЕС - Жан Моне „Няма бъдеще за хората на Европа, освен в съюз“. На 09 май 2024г., от 10.00ч. до 12.00ч. в парк Заимов се проведе спортен празник и отбелязване на Ден на Европа, в който се включиха деца от столичните детски градини: ДГ 8 „Проф. д-р Елка Петрова" с директор - г-жа Величка Попова; ДГ 100 "Акад. Пенчо Райков" с директор – г-жа Златка Атанасова; ДГ 104 "Моят свят" с директор – г-жа Румяна Илиева; ДГ 191 "Приказка без край" с директор – г-жа Слава Василева, ДГ 195 "Братя Мормареви" с директор – г-жа Албена Цочева, а водещ на събитието бе Надежда Панайотова, дублиращ глас на едни от най-любимите анимационни герои на Дисни на български език – Елза от Замръзналото кралство.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
02.05.2024 г.
На 02.05.2024г., Велики четвъртък от 11.00ч. до 12.30ч. на площад „Света Неделя“ се проведе традиционното боядисване на великденски яйца и спортни игри, в което се включиха деца от столичните детски градини. В 12.30 потегли празнична лития с деца, носещи икони и кошнички с боядисани яйца, водени от свещенослужители на Софийска света митрополия. Водещ на събитието беше Надежда Панайотова, дублиращ глас на едни от най-любимите анимационни герои на Дисни на български език – Елза.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.04.2024 г.
В периода 27-30 април 2024, в Мадейра, Португалия се проведе финална партньорска среща в рамките на проект „CHEER“, в която партньорите обсъдиха дейностите, реализирани в рамките на проекта, който има за цел да подобри менталното здраве на младите хора, като стимулира тяхната креативност и използва младежкия им ентусиазъм. По време на партньорската среща, бяха обсъдени готовите интелектуални продукти по проект „CHEER“ - CHEER метафорични карти, CHEER обучителни видеа, CHEER подкастове и стартиралата кампания #cheer.education в Instagram. Тези продукти са част от инициативата имаща за цел да подобри и оптимизира менталното здраве на младите хора.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
28.04.2024 г.
Най-бързите деца се впуснаха в епична състезателна битка по време на пролетното издание на едно от най-големите детски спортни събития в България - Darko Team Baby Cup 5. На 28-ти април, неделя, Националният стадион "Васил Левски" стана арена на емоционалното състезание между най-малките спортни герои на страната. Състезанието отвори врати за всички деца между 4 и 13 години, независимо дали са начинаещи или вече имат спортен опит. Darko Team Baby Cup представлява иновативна комбинация от детска атлетика и спринтьорска битка, като децата се състезават на дистанции от 50 и 60 метра.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
24.04.2024 г.
На 24 април 2024 г. беше успешно проведено събитие в рамките на инициативата "Carbon Neutral Sports Clubs Network – C ZERO SPORT CLUBS". Проекта има за цел да насърчи малките европейски спортни клубове да предприемат конкретни действия в подкрепа на опазването на климата, като усвоят екосъобразен подход към управление и използват дигитални инструменти. Участници в събитието бяха студентите от катедра "Борба и джудо" на Национална спортна академия "Васил Левски". Студентите изпълниха практическа активност - почистиха зелените площи на Академията, подчертавайки важността на грижата за природата и нейното опазване. Този пример показва, че грижата за околната среда трябва да бъде приоритет за всички студенти, преподаватели и гости на НСА.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.04.2024 г.
На 21 април 2024 г. в 131 СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев", район Младост, се състоя тестово събитие #SWIM, което помогна на деца на възраст 4 до 7 години заедно с техните родители да преодолеят страха си от вода и да развият начални умения за плуване. Събитието, подкрепено от програма Erasmus+ и реализирано в партньорство със СК „Адаптирани спортове“ и Център за подкрепа за личностно развитие Спортна школа „София“, включваше различни упражнения за релаксация, дишане под вода и забавни водни игри, които стимулират както физическото, така и менталното развитие на децата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
03.04.2024 г.
Международната среща на проекта #Train4Family в Сараево, Босна и Херцеговина, на 3-ти и 4-ти април 2024 г., бе ключово събитие, което имаше за цел да планира постигането на целите на проекта. Събитието бе открито с приветствие от домакините и премина към продуктивни презентации и дискусии от страна на партньорските асоциации, подчертавайки съвместните постижения и бъдещите стратегии. Основните дискусии бяха съсредоточени върху плана за управление на проекта, актуалното състояние, плановете за разпространение и разработването на електронна обучителна платформа, които бяха прекъсвани от паузи за нетуъркинг, обогатяващи връзките между участниците.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
02.04.2024 г.
На 28.03.2024 и 02.04.2024, в София, България, Асоциация за развитие на българският спорт проведе онлайн представяне на разработените в рамките на проект „CHEER“ материали за младежи. По време на обучението, бяха представени готовите интелектуални продукти по проекта - CHEER метафорични карти, CHEER обучителни видеа, CHEER подкастове и популяризира стартиралата кампания #cheer.education в Instagram. Тези продукти са част от проекта, и имат за цел да подобрят и оптимизират менталното здраве на младите хора.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
30.03.2024 г.
На 30 март 2024, в Национална спортна академия “Васил Левски“, Асоциация за развитие на българският спорт, проведе фокус група по проект „IOFA - Приобщаващо Ориентиране за Всички“, който има за цел да направи ориентирането по-достъпно, включващо и приятно за всички, особено за лицата с увреждания и спортните организации, работещи с тях. В събитието взеха участие треньори и спортни специалисти работещи с хора с увреждания, които имат пряко отношение към целевата група, притежаващи нужните знания и умения, както и дългогодишен опит по тази тема. Проектът обединява организации от Хърватия, Италия, Испания, България, Кипър и Унгария, всеки със специфични познания и опит в насърчаването на включването и/или ориентирането.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
- КОГА? 21.04.2024 (неделя), 14:30 - 16:00 - КЪДЕ? 131 СУ "Климент Аркадиевич Тимирязев", район Младост - КОЙ? 10 деца на възраст 4 - 7 години с родител/и
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
- КОГА? 28.06 – 01.07.2024 - КЪДЕ? Елче, Испания - КОЙ? 4 Спортни експерти, Учители по ФВС
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
- КОГА? 02 - 06 юни 2024 - КЪДЕ? Сакаря, Турция - КОЙ? Спортни експерти, Младежки работници, Учители по ФВС
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
На 26.03.2024 г., в гр. София, България, Асоциация за развитие на българския спорт съвместно с волейболен клуб „Ахил“ София, проведе популяризиращо събитие в рамките на инициативата „Carbon Neutral Sports Club Network – C ZERO SPORTS CLUB“ (Мрежа от спортни клубове без въглеродни емисии). В събитието участваха младите възпитаници на волейболният клуб и техният треньор Александър Рашков, които подкрепиха инициативата и засадиха цветя и дръвчета, с което подчертаха колко важно е това, децата да взимат дейно участие в този процес.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
Проект OR. with SNORKELING ще се фокусира върху дейности по ориентиране и гмуркане в плитка морска среда, басейн и езеро, за да събере деца с физически увреждания с техните връстници в норма. Това ще създаде приобщаваща среда и ще ги направи физически активни. В рамките на проекта първоначално ще се проведе обучение за създаване на ориентираща карта под вода между партньорите. След това всеки партньор ще създаде своята ориентираща карта за прилагане в плитка морска среда, басейн и езеро. Тези създадени карти ще бъдат използвани от 6 деца с физически увреждания и 6 деца в норма, които ще участват в състезанията като двойки (1 дете с увреждане - 1 дете в норма във водата), а тези състезания по подводно ориентиране ще бъдат прилагани от всеки партньор.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
26.03.2024 г.
На 26 март 2024 се проведе първата среща в рамките на проект DevelopMENS: Личностно и социално развитие на младите хора чрез теорията за самоопределение, критичното мислене и медийната грамотност е транснационален проект, който събра партньорите от 6 различни държави - Италия (Л'ОРМА - координатор), Хърватия (Вере Монтис), България (Асоциация за развитие на българския спорт) и партньорски държави от Западните Балкани: Босна и Херцеговина (БРАВО), Албания (Ню Вижън) и Косово (Колеж Хаймерер). В рамките на срещата бе анализиран плана на проекта и дейностите, които са предвидени за следващите 3 години.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
25.03.2024 г.
На 25 март в София, по време на тренировка на Адаптиран баскетбол НСА, Асоциация за развитие на българския спорт отбеляза по специален начин Световния ден на синдрома на Даун. Над 40 спортисти с интелектуални затруднения, техните партньори и треньори отпразнуваха заедно този специален ден с цветни чорапи, които показват разнообразието, правата и възможностите за всички.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
22.03.2024 г.
Проект SHOWDOWN има за цел да улесни и насърчи участието на хора със зрителни увреждания в физически дейности, които ще подобрят тяхното здраве и ще им помогнат да създадат социални връзки в общностите, в които живеят. За постигане на тази цел, проектът ще се фокусира върху играта "Showdown", която е инклузивен спорт, позволяващ участието на хора от всички полове, възрасти и способности.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.03.2024 г.
На 20ти март 2024 г., София стана домакин на вълнуващо събитие - първата среща по проект #BeInclusiveWaterPolo, която представи своята иновативна мисия за преодоляване на стереотипите към хората с интелектуални затруднения чрез адаптирани спортове. Този пионерски проект се стреми към обединение на хората чрез отборните спортове и показа, че водната топка може да бъде забавна и подходяща за всички, независимо от техните способности. Събитието в София събра партньорските организации, които споделиха идеи и практики за развитие на адаптираната водна топка в България и Хърватия. Основните продукти на #BeInclusiveWaterPolo включват международно спортно събитие, наръчник за включване и онлайн платформа, всички насочени към укрепване на адаптираните спортове и създаване на по-приобщаващо общество. Проектът е съфинансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз и демонстрира ангажимента на участващите организации към социалното включване и развитието на спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.03.2024 г.
В периода 15-17 март 2024 г. в Солун, Гърция, се проведе иновативно обучение в рамките на програмата #EmpowerSport, насочено към спортни експерти, младежки работници и учители по ФВС. Събитието, което е част от инициатива, съфинансирана от програмата Еразъм+, беше организирано с цел обмен на опит и придобиване на нови умения в областта на адаптираните спортове. Участниците имаха възможност да се запознаят с дейностите на организацията домакин AETOI Thessaloniki, която работи за социалното включване на хора с увреждания чрез спорт.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.03.2024 г.
Щастливи сме да обявим публикуването на Изследователския Доклад #SWIM – цялостно изследване, посветено на борбата с хидрофобията сред децата и насърчаването на безопасните практики за плуване. Инициативата #SWIM – Swim Without Fear (Плувай без страх!), подкрепена от програма Еразъм+, се фокусира върху използването на силата на спорта за справяне с психологическите предизвикателства, свързани със страха от водата, особено в страни като България и Хърватия, където морският туризъм е значителен и инцидентите с удавяния за съжаление са често срещани.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.02.2024 г.
Национален обучителен семинар „Strong Mind for Success“ #SMS се проведе в София, България в периода 20 – 21 февруари 2024 и предостави на младежи, спортисти и атлети възможността да подобрят знанията си в областта на менталното здраве, като същевременно осигури платформа за създаване на мрежи за бъдещи дейности по темата. Семинар #SMS бе посветен на обучението на млади футболисти по въпросите на менталното здраве и как холистичният подход може да бъде приложен в тяхното професионално развитие. В рамките на обучението бяха включени лекции, както и работни групи, в които участниците активно дискутираха по темата.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.02.2024 г.
Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС) с гордост съобщава за участието си в първата среща на инициативата SHARE 2.0 Community of Practice – CoP (Общност на практикуващите), която се проведе онлайн на 20 февруари 2024 г. Това събитие бележи началото на вълнуващ етап за инициативата SHARE, която от създаването си през 2018 г. е в челните редици на органите, популяризиращи ролята на спорта и физическата активност за регионалното и местното развитие в цяла Европа.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
15.02.2024 г.
Безплатното издание "БЪДЕЩЕ" на 50 страници е изцяло посветено на детско-юношеския спорт в България. През 2023 г. този уникален за родните печатни издания проект издаде няколко броя, като в тези от май и ноември беше включена информация за инициативата #SWIM – Swim without fear (Плувай без страх). Списанието представя младите таланти на българския спорт, отстоява каузата на спорта сред подрастващите във всичките й аспекти – организация и финансиране на равнище клубове, федерации и държава; възпитателна роля на спорта; ползите от заниманията със спорт за младите. Издава се с подкрепата на Българския спортен тотализатор и се разпространява безплатно в мрежата на БСТ.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
prev
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 50
next