Проект: Спортни ценности за по-добра Европа

Отлична оценка за „Обучение чрез спорт” по проект Спортни ценности за по-добра Европа
08.11.2014 г.
„Асоциация за развитие на българския спорт” бе домакин на международно обучение по проект "Спортни ценности за по-добра Европа". Проекта има за цел да се комуникира значението на спорта като образователен инструмент за насърчаване на социалното включване.
По време на осемдневното обучение, 29 участниците от 9 държави се запознаха с ценностите в обществото, откриха техните лични ценности, както и ценностите в сферата на спорта. За периода, в който бяха в България, те научиха също така как да обучават младежи и деца чрез специализирана методология на спортни игри „Обучение чрез спорт”. Част от спортните сесии се проведоха в новата мултифункционална спортна зала „Овъргаз арена”, а част от практическите сесии са в открити пространства, което ги прави достъпни за провеждане във всяка среда.

Участниците имаха възможност както за теоритични сесии, така и за възможност да опитат самите те упражненията, които в бъдеще могат да ползват в спортната си практика като треньори и младежки работници. Методологията „Обучение чрез спорт” има за цел да даде добавена стойност на неформалното обучение и да предложи вариант, в който обучаемите получават знания за ума, чрез физическа активност.

По време на престоя си, международната делегация проведе и официални срещи в Национална спортна академия „Васил Левски”, където бе приета от доц. Николай Изов, който ги запозна с дейността и възможностите на академията в обучението на висококвалифицирани кадри в областта на спорта, физическото възпитание и кинезитерапията. След презентацията те разгледаха Центъра за научна и приложна дейност в спорта, спортните зали и съоръжения, както и различните видове игрища, които НСА поддържа, a някои от тях опитаха своите възможности на стената в залата по спортно катерене.

Групата бе приета и от служебният заместник-министър на младежта и спорта Калин Каменов, който се срещна с участниците в международния проект в музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. Гостите се запознаха със спортната история на България и имаха уникалната възможност да се снимат до ръкавиците на Кубрат Пулев, който както ги приветства зам.-министър Каменов след 10 дни той ще бъде следващият световен шампион.

В следобедните часове участниците присъстваха на презентация и практически занятия на басейна на НСА. Там те станаха свидетели на работата на специалисти и студенти от специалност “Адаптирана физическа активност и спорт” с деца и младежи със специални нужди.

В обучението, което се проведе в периода 01 – 08 ноември 2014 участваха представители на 9 държави: България, Великобритания - Шотландия, Испания, Румъния, Гърция, Хърватска, Малта, Италия, Турция, като общия брой на участниците е 29.

Международните обучители, които провеждат обучението дадоха отлична оценка на организацията на мероприятието, на нивото на участниците, условията за провеждане на обучението, както и на възможността да представят методологията „Обучение чрез спорт” в България, която дава нова преспектива на неформалното обучение.

Тренинг курса е финансиран по програма "Еразъм+", в изпълнение на един от приоритетите на „Асоциация за развитие на българския спорт” през 2014, а именно – популяризиране на методологията на местно ниво.

Кратко видео от осемте дни на обучението можете да видите тук: http://vbox7.com/play:9dbedffde7