Проект: SWIM

#SWIM! Видео урок за родители
19.12.2023 г.
#SWIM! - Swim Without Fear е инициатива, съ-финансирана по програма Erasmus+, имаща за цел да преодолее хидрофобията в ранна възраст, като насърчава положителен подход към водата. Проектът се стреми да създаде наръчник с добри практики, които да помогнат на родителите и организациите в областта на водните спортове.
Освен да се справи със страха на децата от водата, проектът цели да създаде основни умения за плуване още в ранна възраст. Видео урокът, който ще откриете под текста е част от тази инициатива и е създаден, за да помогне на родителите да реализират със своите деца упражнения, които да намалят страха им и да ги приучат към водна среда. Той започва с техники за релаксация във водата, постепенно преминавайки към забавни дейности като издишане под вода и имитация на животни, живеещи във водата. Със съвместна реализация на тези упражнения, децата преминават към усвояване на правилното позициониране на тялото, движенията на ръцете и краката за различните стилове основни умения за плуване.

Видео урокът е подробно ръководство за родителите, демонстрирайки стъпка по стъпка дейности, които да помогнат на децата да преодолеят страха си от водата в безопасна среда с подкрепа на близък човек. Инициативата #SWIM! не само цели да облекчи хидрофобията, но и подчертава, че упражненията по плуване стимулират както тялото, така и ума. Участието в плувни занимания допринася за физическото развитие и подобрява когнитивните способности на децата. Плуването като упражнение е полезно, тъй като засяга големи мускулни групи, подобрява моториката и координацията.

Този учебен видео материал представлява ценен ресурс за родителите, които искат да подкрепят децата си в преодоляването на страха им от водата и да подкрепят началото на техния път в плуването в безопасна, приятна и семейна обстановка.