Клубове

АК Павел Павлов
спорт: Лека атлетика
Град: София
Квартал: Център
Адрес: София
+359886165090 ; +359897830877
Описание
Лекоатлетически клуб „Павел Павлов” е създаден през 2006 г. Негов основател и президент е г-н Георги Павлов - син на лекоатлета Павел Павлов (на чието име е кръстен клубът). Георги Павлов е главен инициатор и организатор и на мемориала в памет на баща си.
Кратко представяне
Основна цел и задача на ЛК „Павел Павлов” е да се превърне в един от водещите клубове по лека атлетика в България и да привлече едни от най-добрите и елитни български лекоатлети.
Понастоящем в клуба работи един треньор. Г-н Румен Павлов – бивш състезател на скок на височина.
Най-титулуваният и известен състезател на клуба в момента е Петър Дачев (треньор Лили Видева) – европейски шампион в зала за мъже (2000 г.) и световен шампион за юноши (1998 г.) на скок дължина. Дачев е многократен шампион на България в коронната си дисциплина и два пъти (Сидни 2000 – 11-и и Атина 2004) участник на олимпийски игри. Освен Дачев в клуба вече членува и най-бързия българин Десислав Гунев - 4-ти на Европрйско първенство за юноши и девойки старша възраст 2005 г. Живко Петков (тр.Атанас Иванов) – бронзов медалист на троен скок от СП за кадети (2005) и сребърен от ЕП за юноши (2005). На 100 м с препятствия от името на клуба ще участва Десислава Мутафчиева (треньор Валя Демирева) – петкратна държавна шампионка на 100 м с преп. (2002-2006) и трикратна на 60 м с преп. в зала. Освен тях в клуба е и сестрата на Петър Дачев – Петя Дачева (тр.Лили Видева) с личен резултат 13.74 м на троен скок.
Сред по-младите лекоатлети на клуба са Лазар Катучев (тр.Валя Демирева) – държавен шампион на 400 м с преп. за мъже и юноши и бронзов медалист от Балканските игри за юноши, Веселин Костов (тр.Румен Павлов) – шампион на България на ск.дължина и троен скок за юноши мл.възраст и със сребърен и бронзов медали от Балканиадата за кадети, Светослав Нешков (тр.Лили Видева) – държавен шампион на троен скок за юноши мл.възраст в зала за 2007 г. Сред перспективните юноши е и Георги Тодоров (тр.Румен Павлов) – двоен шампион (на 100 и 200 м) за момчета до 14 години на държавното първенство в Пловдив. Пак там златен медал на тласкане на гюлле и бронзов на мятане диск завоюва 14-годишният Никола Илиев (тр.Румен Павлов).
База
Национален стадион В. Левски
Национална Спортна Академия
Треньори
Лили Видева, Валя Демирева, Румен Павлов, Георги Димитров
Допълнително инфо
АК Павел Павлов е основен организатор на най-големия турнир по лека атлетика, който се провежда в България - Международен турнир Павел Павлов. Турнира е категория Класик.