ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: HAPPY BONES

Набиране на участници за терапия #HappyBones за жени с остеопороза
06.08.2021 г.
ПЕРИОД:
48 сесии в периода 20 октомври 2021 - 25 април 2022
ЛОКАЦИЯ:
София, България, Студентска поликлиника, ет. 4, MVJ Dance studio
КАПАЦИТЕТ:
20 души
ГРАФИК НА ТАНЦОВИТЕ СЕСИИ:
Happy Bones - график
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА:
https://www.bulsport.bg/happy_bones.html
ОРГАНИЗАТОР:
"Асоциация за развитие на българския спорт" www.bulsport.bg
ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:
Като се имат предвид нуждите за насърчаване на пациенти с риск или страдащи от остеопороза да упражняват физическа активност, както и да се обучават здравни специалисти за това как да ги насърчават, целите на проект HAPPY BONES са:
• разработване и насърчаване на иновативен протокол за упражнения за остеопороза за остеопенични/остеопоротични, обездвижени жени на възраст 50-65 години, за да ги включат в умерени упражнения и като следствие, да повишат качеството им на живот (във физиологичен и психологически план);
• обучение на треньори и експерти по физическо възпитание със специфични умения в участващите страни, за да се стандартизира протокола за упражнения за остеопороза и да го направи преносим и приложим също в други контексти и страни. Обучението ще се организира по методологията обучение на треньори, за да се предизвика каскаден ефект и да се включат повече оператори в сектора;
• да се сравни отказването и спазването на тренировъчния протокол в двете различни среди (работно място и Спортна асоциация), за да разберем кое е най-доброто решение за насърчаване на редовната физическа активност. Придържайки се към проекта, работодателят се включва в здравето на своите служители и в същото време приема мерки за намаляване на косвените разходи, породени от часовете на отсъствие, причинени от възможните рискове поради патология.

ДЕЙНОСТИ И МЕТОДИ:
Адаптираната терапия се извършва от спортни специалисти, преминали обучение по адаптираната терапия за физическа активност на жени, диагностицирани с остеопороза, организирано от университет Форо Италико в Рим.

  • Валентина Недева (MVJ Dance Studio)
Валентина е била състезател и преподавател по Спортни танци. Тя е дипломиран треньор в Национална Спортна Академия “Васил Левски” по Спортни танци, Спортна журналистика и Спортна педагогика. Носител е на купа България по Латино-американски танци, вицешампионски титли на купа България по Стандартни танци, бронзов медал на републиканско първенство по десетобой, трето място в националната ранг листа по Стандартни танци. Била е професионален танцьор и хореограф в ТВ предаванията ‘Dancing stars’, “Танцувай с мен” по БТВ и “Най-хубавите години от нашия живот” по БНТ.

  • Ивелина Димитрова (Class for your back)
Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, докторант в НСА "Васил Левски" и хоноруван преподавател по кинезитерапия в СУ „Св. Климент Охридски“ и НСА. Тя е специалист-кинезитерапевт с богат практически опит, който винаги и е служил за основа на експерименталната и дейност в областта на кинезитерапията и рехабилитацията. Създател на адаптирана методика за изправителна гимнастика Class for your back, която прилага апробирани, експериментирани и прилагани в практиката собствени методики и комплекси от упражнения насочени към проблемите на гръбначния стълб и организма като цяло.

ИЗМЕРВАНИЯ:
В рамките на терапията ще се извършат и базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия. Университет „Форо Романо“ в Рим, Италия е партньор на инициативата и екипът на професор Атилио Паризи ще анализира данните от участничките в проекта от Италия, България, Румъния, Турция и Испания с крайна цел да бъде научно обоснован и валидиран протокол за терапия на жени, диагностицирани остеопороза. Разработването на подобен протокол ще бъде изключително полезно за успешното прилагане на подобна терапия при дами, диагностицирани с остеопороза в бъдеще, а тестовете са стандартни и не изискват предварителна подготовка или допълнителни действия (освен да предвидите време за реализацията им).
• Забележка:
Първоначалното и финално снемане на данни за физическото състояние на участниците в проекта отнема около 1 час и ще бъде извършено в удобно за тях време.

ТЕРАПИЯ
В периода 20 октомври 2021 - 25 април 2022г. в Студентска поликлиника, ет. 4, MVJ Dance studio ще бъдат реализирани 48 адаптирани сесии Happy Bones, които обхващат цялостната терапия, създадена от експертите на университет Форо Италико. Сесииите следват логическа последователност, поради което присъствието на всички сесии е задължително. Танцовата терапия е безплатна и има наличен фиксиран график, с който желаещите да се включат могат да се запознаят преди да подадат своята апликационна форма - Happy Bones - график.

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР НА УЧАСТНИЦИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ТЕРАПИЯТА:
• Диагностицирани с остеопороза (доказва се с предоставяне на копие от изследване);
• На възраст между 50-65 години;
• Мотивация за участие във всички 48 сесии на терапията;

КАНДИДАТСТВАНЕ:
• Срок за кандидатстване: текущ
• Апликационна форма: Happy Bones - апликационна форма
• График на сесиите: Happy Bones - график
Проект Physical activity in women in menopause: a collaborative partnership for active lifestyles for the prevention and treatment of osteoporosis / HAPPY BONES е съ-финансиран по програма Еразъм+ на Европейския съюз.