ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: DANCING WITH HEALTH

Резултати по проект DancingWithHealth
15.12.2020 г.
ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА:
Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние.

ДЕЙНОСТИ В БЪЛГАРИЯ:
В периода октомври 2018 - март 2019 в София беше проведена пилотната програма, в която се реализираха 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата, като танцовата терапия имаше позитивен ефект както върху физическото, така и върху емоционалното състояние на участниците. През май 2019, в София, се проведе обучение на инструктори по танци, които се запознаха с танцовия протокол „Танцувай със здравето“ - #DancingWithHealth, в което взеха участие 22 танцови експерти от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Дупница, Поморие и Гоце Делчев. В следствие на обучението бяха реализирани 2 нови групи в София и група в Добрич, която поради изключителен успех беше последвана и от новосформирана група, продължаваща своята активност и в момента.

РЕЗУЛТАТИ:
В рамките на проект #DancingWithHealth / "Танцувай със здравето" бяха документирани процесите и създадени предпоставки за репликация на танцовия протокол, както следва:
Наръчниците са налични за свободно сваляне и под настоящата новина (български и английски език).

ОБУЧИТЕЛИ:
Обучителите, които проведоха пилотните дейности и обучението бяха Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio). Танцовите специалисти от България преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, проведено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/. Участниците в пилотната терапия бяха проследени от Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година и извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията бяха включени в наръчниците, които можете да откриете под текста.

Проектът #DancingWithHealth / "Танцувай със здравето" е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.