ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: DANCING WITH HEALTH

Безплатна танцова терапия #DancingWithHealth за жени, диагностицирани с рак на гърдата се провежда в Добрич
19.10.2019 г.
Пилотният проект „Танцувай със здравето“ стартира в шест държави през 2018, сред които Великобритания, Холандия, Италия, Литва и България. В Добрич стартът беше на 5 октомври в Арт център „Палитра“ на ул. „България“ 1. Лицензираният зумба-инструктор и ръководител на клуб „Алегрия“ Стоян Стоянов получи Сертификат за треньор по специална танцова терапия през май 2019 и вече ръководи първата група в града през съботните и неделни дни. Терапията е насочена към жени преживели рак на млечната жлеза, припомня Стоян Стоянов. Обучението на треньори беше организирано по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. В България координатор на проекта е Асоциация за развитие на българския спорт, вдъхновени от Каролин Смит - световно известна хореографка, основоположник на специализираната терапия, след като се е разболяла и почувствала, разликата във физиката си. Адаптираните танци целят да подобрят не само физическото, но и емоционалното състояние на индивида, като до момента Каролин Смит е помогнала на над 2000 жени в Италия.

Осъществяването на терапията и проекта „Танцувай със здравето“ в Добрич се осъществява с подкрепата на община Добрич и отделението по „Онкология“ в МБАЛ. Желаещите да се включат в терапията трябва да попълнят заявление с данните си, като все още има ограничен брой свободни места, а формуляри са оставени на пропуска на Арт център „Палитра“ и в болничното отделение.

В обучението за инструктори, което премина през цялостната структура на танцовия протокол, взеха участие 22 участници от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Дупница, Поморие и Гоце Делчев, като през септември 2019 още две нови групи стартираха в София. Програмата, която включва адаптирани към физическото състояние на пациенти с рак на гърдата танци, които бяха разучени са Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго.

19 октомври е Международен ден за борба с рака на гърдата, а октомври винаги е оцветен в розово, който е цветът на кампанията за борба с рака на гърдата и през този месец се правят целенасочени опити да се повиши информираността за това заболяване. На този важен ден през 2018 бе даден старт на кампанията Танцувай със здравето в България, която осигури 32 безплатни танцови сесии за жени, диагностицирани с рак на гърдата. Този пилотен проект се координира в България от "Асоциация за развитие на българския спорт" и има за цел да покаже силата на спорта и физическата активност в сфери, в които не сме свикнали да го виждаме в действие, а именно при възстановяване и рехабилитация на пациенти с различни заболявания.


Основна цел на проекта:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +“ и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (University of Foro Italico, IncontraDonna Onlus и ISES).

Пълна информация за проектните дейности: www.dancing-health.eu