Проект: YSDA

Министър Дашева се срещна с Младия посланик на спорта за България Никола Здравков
23.03.2017 г.
Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева се срещна с деветокласника от 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ Никола Здравков, който стана Млад посланик на спорта по проекта „Млади посланици на спортното развитие“ по програма Еразъм+. Никола участва в конкурс с есе на тема „Какво ни дава спортът“, в което описа проблемите в тази сфера и основните качества, които развива физическата активност. С текста си той стана Млад посланик на спорта за България и през следващите две години ще участва в доброволчески дейности и в проекти в уязвими общности.
„Надявам се посланието Ви да стигне до възможно най-много хора и да помогнете да върнем децата и учениците в залите и на стадионите. Вие и съучениците Ви сте чудесен пример и се надявам много Ваши връстници да Ви последват. Важно е всички да знаят какво могат да получат от спорта, а това не е само добрата физическа форма, но и много личностни качества“, каза проф. Дашева.

16-годишният Никола е капитан на отбора по баскетбол в класа си и е написал есето заедно със съучениците си. „От малък имам слабост към спорта, а в последно време виждам, че нещата не вървят както трябва. Затова реших да взема нещата, доколкото може, в свои ръце и да помогна. Като млад посланик на спорта искам да вдъхна емоция у младите хора, за да започнат да харесват спорта като мен. Съучениците ми се интересуват основно от футбол и от волейбол, но имам и връстници, които не са спортували никога. Опитвам се да убеждавам повече хора, че спортът е важен и че ни дава много предимства“, каза Никола Здравков.

Министър Дашева подари на Никола спортен екип и футболна топка с пожеланието да запази страстта си към спорта и да изпълни целите си като негов посланик.

Проектът „Млади посланици на спортното развитие“ ще се реализира в рамките на две години и ще се фокусира върху доброволчески активности в сферата на спорта. Партньори в него са организации, базирани във Великобритания, Словения, Португалия, Италия, Полша и Унгария, а в България той се осъществява от Асоциацията за развитие на българския спорт.

Есето на Никола Здравков, с което стана Млад посланик на спорта:

Какво е за мен спортът и на какво ме научи

Историята на спорта може да се проследи от Древна Гърция до наши дни. С течение на времето той става все по-организиран и все по-пазарно ориентиран. Чрез спорта се развиват традиции, създават се приятелства, развива се демокрацията. Но за мен спортът е преди всичко начин, способ, инструмент и умение да се преборим с много предизвикателства, с които се сблъсква един ученик, млад човек като мен, през 21 век.

Спортът е общ език, който може да се използва в посока за насърчаване на личностно развитие и като инструмент, полезен и много ефикасен, за повишаване на знания и умения, полезни в съвременното общество. Може да насърчава младите и учениците, и заедно с образованието може да донесе ценности и качества като толерантност, свобода, справедливост и уважение. Спортът е полезен на нас, учениците, за разбиване на стереотипи и предразсъдъци като расизъм, ксенофобия, етническа нетолерантност и антисемитизъм. Улеснява процеса на интеграция както на различни социални групи, но така също и на младежи в неравностойно положение или с по-малки възможности в обществото, насърчава взаимното разбирателство и диалога между културите. За мен спортът е универсален език и улеснява реализацията на един млад човек в средата, в която той живее.

Спортът е уникален метод, с който може да се борим срещу младежката безработица, срещу бездомността и бедността. За мен той е изключителен, защото не дискриминира по какъвто и да е признак, като пол, раса, цвят, етнически или социален произход, религия, увреждане, възраст и дори различно ориентираните сексуално от нас. Аз искам да съм човек, който живее и се развива в свят, в който тези предразсъдъци не съществуват.

Въпреки че съм само на 16 години заедно с моите съотборници съм научил, че спортът развива освен чисто физическите качества (издръжливост, ловкост, бързина, сила и гъвкавост) и личностните такива като работа в екип, кураж, постоянство, умение да взимаш правилни решения, адаптивност и упоритост, комуникация, които са изключително важни за развитието на млад човек като мен. Как да бъдеш капитан на отбор ако не притежаваш качеството лидерство, няма как да просперираш в спорта, който практикуваш, ако не притежаваш качеството адаптивност. Както в спорта, така и в живота изключително много се цени екипната работа. Всичко, което искаме да постигнем, е еквивалентно на нашето желание и упоритост. Спортът ми даде нещо, което не познавах, а именно кураж, много полезно качество, което те подтиква да изпробваш нови неща. Само спортът дава равни шансове, всички на стартовата линия могат да бъдат победители и имат равни права - за жалост в живота, който познавам рядко се случва това. За да си пълноценен човек трябва да притежаваш много качества и много от тях се развиват чрез спорта.

Ето защо смятам, че във всички училища трябва да бъде засилено преподаването на физическо възпитание и спорт, но така също и да инвестираме в подобряване на материалната база. Трябва да се практикуват повече видове спорт в училище. Ако инвестираме в спорт сега, след време ще имаме по-здрави физически, по-дисциплинирани, по-упорити и с по-добри социални умения млади хора. А нали всички това искаме - ние сме бъдещето на нашата държава. Ние, младите, искаме да сме максимално полезни на обществото и според мен това няма как да се случи ако игнорираме спорта и качествата, които той развива.

В заключение аз и моите съученици искаме да кажем, че се нуждаем от повече място за практикуване на спорт като паркове, зелени площи и градини, които да изградят и надградят в нас тези качества. България има нужда от нас, а ние се нуждаем от повече време и място за практикуване на любимите си спортни игри. Моля, инвестирайте в нашето бъдеще, за да може ние след време да инвестираме и развием едно съвременно общество, изградено на принципите на демокрация, равноправност, солидарност и взаимно уважение - качества, които спортът като инструмент така добре развива.