Проект: Спортни ценности за по-добра Европа

Обучение чрез спорт за борба с агресията в училище
17.02.2015 г.
"Асоциация за развитие на българския спорт" проведе обучение с тестова група ученици за прилагане на методологията "Обучение чрез спорт" за превенция и борба на насилието и агресията в училищна среда. Методологията "Обучение чрез спорт" е иновативна за България, разработена от специалисти от цяла Европа през 2013 година. Тези образователни инструменти се използват в редица европейски държави, като имат за цел да преборят редица проблеми в обществото като липса на комуникация, основни човешки права и свободи, ограничаване на дивиантни поведения като агресия и насилие, засилване на екипността и чувството на обществена принадлежност.
Като част от приоритетите на АРБС за 2014 и 2015 година, "Обучение чрез спорт" бе използвана методология в редица обучения, които Асоциацията проведе до момента, като в екипа на организацията има редица обучени по време на обучения в чужбина треньори. През ноември 2014 2година, АРБС бе домакин на международно обучение за младежки работници по проект "Спортни ценности за по-добра Европа", което обучи 29 експерти от различни страни да използват "Обучение чрез спорт" в ежедневната си работа. Като едно от заключителните събития по посочения проект, екипът на АРБС, работещ по популяризирането и внедряването на методологията, проведе обучение на тестова група от 20 деца. Събитието се проведе на 17 февруари 2015 в 109 ОУ "Христо Смирненски" и бе проведено от Йоанна Дочевска - председател на АРБС, Ивайло Здравков - член на УС на АРБС, Деляна Мартинова - доброволец в АРБС - треньори по "Обучение чрез спорт" и Димитър Дудулов - спортен клуб "Ахил", домакини на обучителната сесия.

По време на сесиите, децата бяха поставени в различни игрови ситуации, които им предоставиха възможност да осъзнаят необходимостта от приемане на различните, борба с агресията, уважение към останалите и съпричастност. Участниците получиха сертификати за преминатото обучение, които да им напомнят винаги да бъдат толерантни и да продължават да учат нови неща. Оценката от страна на групата бе повече от отлична и бе дадена заявка за провеждане на още обучения от подобен тип, при които учиш докато се забавляваш и в същото време се движиш и си активен.