Move Week 2014

ММС и Европейската седмица на движението ще се борят с ужасяваща статистика за липса на физическа активност
26.09.2014 г.
България е на първо място в категорията най-обездвижена нация в Европа със 78 % от населението неактивни българи, според Евростат.
Друга статистика сочи, че страната ни е на шесто място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11 до 17-годишна възраст. Изключително притеснително е, че едва 2 % от населението на България спортува активно. 600 000 са смъртните случаи в Европа за година поради липса на физическа активност. 100 милиарда евро пък се изразходват поради лошото здравословно състояние на европейците, причина за което е заседналият начин на живот. Очаква се продължителността на живота на децата, които се раждат днес да е с 5 години по-малка в сравнение с тази на техните родители.
Това стана ясно по време на представянето на програмата на Европейската седмица на движението MOVE Week, която ще се проведе от 29 септември до 5 октомври едновременно в България и още 32 държави.
„Тази обездвиженост на българите се отразява много лошо върху децата ни след време. Физическото състояние на нацията е причината, която води и до проблеми с репродуктивното здраве на младите хора у нас”, посочи заместник- министърът на младежта и спорта Калин Каменов.
В подкрепа на кампанията Министерството на младежта и спорта е съорганизатор на 400 събития в повече от 34 български града, избрани на доброволен принцип, съобщи пък заместник-министърът на младежта и спорта Йордан Йовчев.
„Включваме се в тази инициатива, защото е важно хората да живеят здравословно и да се движат. Философията на кампанията ще накара хората наистина да бъдат активни, а активността се отразява върху здравословното състояние. Хубаво е, че могат да се движат хора във всякаква възраст. Пожелавам късмет на всички, които се надявам да бъдат активни”, заяви още Йовчев.
Очаква се в кампанията да се включат над 70 000 участници.
По време на Европейската седмица на движението ще бъдат организирани отворени безплатни тренировки и уроци по различни видове спорт, сред които футбол, лека атлетика, баскетбол, скално катерене, хокей на трева, самбо, джудо и други. Според Биляна Милева – помощник–координатор на MOVE Week за България, проявите нямат демонстративен характер, а целят участието на повече хора в тях.
Кампанията се организира от Международната асоциация за спорт и култура /ISCA/. Тази година седмицата на движението MOVE Week в България има официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на общините в България, Националния младежки форум, Националното представителство на студентските съвети в България, Националната спортна академия, съобщи Йоана Дочевска – председател на Асоциацията за развитие на българския спорт и координатор на кампанията за София.
Целта на кампанията е да накара хората да се движат независимо от тяхната възраст, образование и физическо състояние. Амбицията на движението е до 2020 година да бъде променено поведението на 100 милиона европейци, които да бъдат привлечени към различни физически активности.
Програмата на кампанията в София включва над 150 разнообразни спортни събития, които са безплатни за гражданите.
През тази година MOVE Week ще влезе по-активно в училищата, част от които организират отделни събития за своите ученици. Организаторите имат амбицията в кампанията през тази година да се включат повече по-малки градове.
Координатор на MOVE Week за цяла Европа е българката Ласка Ненова, която координира дейностите и в България от името на „BG Бъди активен” заедно с партньорите Асоциация за развитие на българския спорт, Варненски младежки фестивал и други организации в страната.
Какви са събитията в цялата страна може да видите тук: http://www.bulgaria.moveweek.eu/events

Събитията за София тук: http://www.bulsport.bg/i.php/moveweek2014/view.html?nid=9474

За повече информация:
София: www.bulsport.bg
България: www.bulgaria.moveweek.eu