Move Week 2014

Остава месец до европейското раздвижване на София
28.08.2014 г.
На 29 септември, точно след месец, стартира третото издание на най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност MOVE Week – Европейска седмица на физическата активност и спорт. На европейско ниво седмицата на движението MOVE Week ще обхване 33 държави, 750 града, 1 млн. участника и 25 хил. доброволци, включени в 2 хил. събития и 200 Flash Mob-а.
Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week е ежегодно събитие в Европа, което се провежда през първата седмица на октомври (тази година от 29.09 до 05.10.2014). Тя е част от кампанията NowWeMove (Сега се движим) на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA). Целта на MOVE Week е да популяризира предимствата от това да си физически активен и от редовното спортуване, независимо от възраст, образование и физическо състояние. Една Седмица, която подчертава значението на физическата активност за обществото и събира различни сектори под лозунга „Намери своето движение“ – това е MOVE Week!

Целта на кампанията е до 2020-та година да бъде променено поведението на сто милиона европейци и те да бъдат въвлечени в различни физически активности. В България събитието вече има официалната подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Национална спортна академия „Васил Левски”, Асоциацията на Общините в България, Национално представителство на студентските съвети, Национален младежки форум.

Всяка активна група в обществото, независимо дали е от частния или държавния сектор, образователна или спортна институция или дори група приятели, могат да влязат в ролята на организатори на събитие и да станат част от промяната, която тази кампания носи. Повече информация за това как да се включат могат да намерят на адрес: www.bulsport.bg.

В София ще бъдат проведени редица активни занимания като отворени тренировки в разнообразни спортове, публични мероприятия за деца и възрастни, демонстрации, състезания.

Координатор на MOVE Week за цяла Европа е българката Ласка Ненова, която координира и дейностите в България от името на "BG Бъди активен" заедно с партньорите „Асоциация за развитие на българския спорт” и Варненски младежки фестивал.