Проект: DU MOTION

БЪЛГАРСКИ ДОБРОВОЛЦИ УЧАСТВАХА В DUMOTION МАРАТОН В ДУБРОВНИК
03.05.2022 г.
В периода 29.04-03.05.2022, в гр. Дубровник се проведе партньорска среща по проект ”DuMotion“, на която присъстваха партньорите в проекта и младежи от Белгия, България, Италия, Полша, Швеция, Турция и Хърватия. По време на срещата се проведе и едноименният турнир в Дубровник, в който взеха участие като доброволци, ученици от СУ „Васил Дечев“ и Спортно училище „Олимпийски надежди“ в гр. Чепеларе с ръководител директорът на спортното училище г-н Радослав Аговски. В партньорската среща, от името на Асоциация за развитие на българският спорт взе участие Ивайло Здравков, член на УС на АРБС.
Идеята за маратона се ражда през 2015 г., като визия, целяща да задвижи Дубровник. Първоначално събитието има мото „Повече от състезание“ и много проста цел – да популяризира спорта и здравословния начин на живот, всичко това в невероятната обстановка на древния Дубровник, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Благодарение на отдадеността, ентусиазма и обединените усилия на Спортната федерация на Дубровник, град Дубровник и Туристическия съвет на Дубровник, полумаратонът на Дубровник наистина се превърна в „повече от състезание“. За много кратък период той се става международно многодневно спортно и развлекателно събитие с цели четири състезания - Дубровник полумаратон, 5K благотворително състезание, Run The Wall и Kids Day. Събитието включва съпътстващите събития като Du Motion Expo - място за събиране на атлети и търговски компании от цял свят - и Du Motion Chat - поредица от беседи с изтъкнати лектори от света на леката атлетика.

Екипът на проект „DuMotion”, разработи модули, които ще се използват за обучението на доброволци. Чрез тези обучения доброволците се запознават с всички аспекти на организирането на големи спортни събития, логистично обслужване, управление на събития и организацията на състезания и най-актуалната тема, касаеща въздействието на COVID-19 върху спортни събития. В рамките на проект е разработен и наръчник, обобщаващ информацията за работа с доброволци при спортни събития и тяхното успешно обучение.

Проектът „DuMotion”, е съ-финансиран по програма Еразъм+ Спорт на Европейския съюз.

Полезни връзки:
www.du-motion.com/EPS
www.facebook.com/dumotionEPS
www.instagram.com/dumotioneps