Проект S.M.I.L.E.

#SMILE участва на Par-Olympia
04.10.2023 г.
Събитието Par-Olympia се проведе в Атина в периода 27.09 - 04.10.2023 г., а част от отбора на #SMILE имаше новата възможност да покаже своите спортни умения и способности. Българската делегация включваше 6 спортисти с интелектуални затруднения и беше придружена от студенти от специалността Адаптирана физическа активност и спорт (НСА "Васил Левски"), която става все по-привлекателна като професия и предоставя перспективи за развитие на младите хора.
Par-Olympia е рекреативно и информативно спортно събитие, насочено към разнообразно и инклузивно общество чрез спорта, подкрепено от програмата ErasmusPlus на Европейския съюз. В рамките на Par-Olympia, младежи с увреждания и такива без от цяла Европа имаха възможността да се срещнат с връстници от различни държави и да се насладят, учат и усетят олимпийския и параолимпийския дух в Атина. Те развиваха физически умения, като се предизвикваха в игри и спорт, учеха се да комуникират в мултикултурна среда, приемайки и уважавайки разнообразието и различията.

Събитието беше домакин на около 250 участници (100 младежи с увреждания) от 12 европейски държави. Паралелно с това агентите (треньори, доброволци и фасилитатори) имаха възможност чрез семинари и паралелни активности да подобрят своите умения в адаптираните спортове. Включването чрез спорт, като се осигурява на всеки човек уважение, достойнство и принадлежност във всяка роля, която може да играе - спортист, треньор, съдия, администратор или зрител.
Основната цел на Par-Olympia беше да образова, включи и вдъхнови младежи с увреждания да участват в спорта, усвояват нови умения за живот и приемат Олимпийските и Параолимпийските ценности. За да подчертае горепосочените цели, спортните обекти от Олимпийските и Параолимпийските игри в Атина 2004 г. бяха избрани за организацията на спортното събитие Par-Olympia, с цел директна връзка с олимпийския дух.