Проект: Спортна дипломатическа академия

ПРИКЛЮЧИ ВДЪХНОВЯВАЩ ОНЛАЙН МОДУЛ НА СПОРТНА ДИПЛОМАТИЧЕСКА АКАДЕМИЯ
25.11.2021 г.
В периода 15ти септември – 21ви ноември 2021, се проведе онлайн модулът по проект „Спортна Дипломатическа Академия“. Онлайн лекциите бяха представени от различни лектори и експерти в областта на медиите, спортен мениджмънт и маркетинг, социално предприемачество в спорта, разработване и прилагане на политики в спортаи др. Първоначално модулът бе планиран да бъде проведен в Милано, Италия.
Четвъртият модул на „Спортна Дипломатическа Академия“ включи следните лектори и теми:
• Достъп до публични средства за заинтересованите страни в спорта, регулаторните въпроси на ЕС, които оказват влияние върху спорта и институционалните отношения - Валерио Джованини: Специалист по връзки с обществеността, Изпълнителен офис / Национално управление и глобални институции на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА).
• Приобщаващ дизайн на спорта с конкретен пример на Баскин (нов спорт, изобретен в Кремона през 2003 г., чиято цел е да създава активност за всеки) - Алекси Валет: Консултант по учебните процеси и създаването на проекти (спорт, образование, включване и иновации).
• Социалното предприемачество в спорта чрез устойчивия модел на Play More (социално предприятие със седалище в Милано) - Луиджи де Мико: съосновател на организацията, представи дългия път чрез който се създава стойност чрез спорт, като гарантира, че участието на всички хора, които имат за цел да спортуват, да търсят благополучие и интеграция в местната общност, са представени и включени.
• Как да направим спортната дипломация по-конкретна и осезаема? Паоло Бертачини: основател на „Sport4Impact“ FORUM, подчерта доказателствата, че „спортът не е добър за себе си: зависи от хората и от това как го използват“. Ронан О'Лейр, представляващ Службата на Обединените нации по наркотиците и престъпността, спомена, че правителствата се включват в борбата с престъпността в спорта и се разработва механизъм за сътрудничество и координация.
• Дидактическата комуникация в училищния и спортния сектор - Маурицио Мондони: професор и изследовател в Католическия университет в Милано, национален треньор по мини баскетбол.
• Набиране на средства в спорта – Бенедето ди Блази: Набиране на средства във Fondazione Milan. Основното прозрение, което г-н ди Блази сподели с дипломатите в спортни костюми, беше да „покажат ВЪЗДЕЙСТВИЕТО на това, което правят, и да го направят чрез ЕМОЦИИ, тъй като в спорта „продаваме“ мечти“.
• Насърчаване на принципите на феърплей в спорта – Габор Дереган: ръководител на президентския офис в „Международния комитет за феърплей“.
• Европейската политика в спортната дипломация - проф. Тиери Зинц: Факултет Спорт, Католически университет в Льовен, Белгия. Основното послание, което проф. Зинц сподели с дипломатите в спортни костюми беше: „Спортната дипломация промотира усещане за идентичност, принадлежност и обединение отвъд гражданството“
• Работа с медии в спорта - Иван Боянов: спортен журналист с повече от десетилетие опит в сферата на ефирните медии. Лекцията съдържаше множество практически съвети и препоръки за това как участниците да бъдат подготвени за различен вид медийни участия, как да се държат по време на интервю, какво да имат предвид, когато предават посланието си към аудиторията.
• Работа със специфични целеви групи в спорта - Диего Капуци и Bice Saccò – треньор и атлет на ASD No Limits. Лекцията включваше множество практически аспекти на работата с лица с увреждания. No Limits е организация, призната от Спешъл Олимпикс, която активно участва в състезания, турнири и мачове организирани от тях самите.

Проект „Спортна Дипломатическа Академия“ е наследство на първото Българско председателство на Съвета на ЕС, което се проведе в първата половина на 2018 г. Проектът ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Западните Балкани като логично продължение на всички изпълнени по приоритета на #EU2018BG дейности: перспективата на ЕС и свързаността на Западните Балкани, позовавайки се на „Софийската декларация“ и на Приоритетния Дневен ред от София за ЕС и Западните Балкани. Европейският съюз и Западните Балкани трябва да продължат да инвестират в усилия за укрепване на сътрудничеството и обмена на добри практики, фокусирани върху демокрацията, сигурността и основните човешки права.

Проектът осигурява образователната мобилност на треньори и други служители на спортни организации (вкл.доброволци), свързани с професионалния и масовия спорт. Четирите модула за мобилност, които ще се проведат във всяка една от партньорските държави, ще подобри уменията и компетенциите на общо 80 спортни специалисти, както и тяхната квалификация, чрез мобилност с учебна цел. Учебната мобилност е планирана като инвестиция в човешкия капитал и принос за изграждането на капацитет на различни спортни организации, с ясен фокус върху изграждането на мрежа от добре обучени спортни дипломати.

След реализираните мобилности по проекта, всяка от страните-партньори ще притежава най-малко 20 добре обучени дипломати в спортни костюми, с практически умения и знания в областта на спортната дипломация (политически диалог и международни отношения, създаване на кампании, успешна вербална и невербална комуникация, публично говорене, работа с медии, протокол и етикет, външна политика и ценности на ЕС). Мрежата, която проектът ще създаде (4 държави с по 20 участници от всяка държава), ще се фокусира върху подкрепата и развитието на интеграцията на Западните Балкани в областта на спорта и ще бъде качествен доставчик на ценностите на ЕС в местната среда. За модулите ще бъдат привлечени най-добрите експерти от ЕС във всяка посочена област, като ще бъдат ползвани и методи на неформално обучение.

В проекта участват 4 партньорски организации – Асоциация за развитие на българският спорт – координатор и инициатор на академията, спортната асоциация на град Рийека, Хърватска, италианската спортна организация "LORMA" и БРАВО - неправителствена организация от Босна и Херцеговина. Партньорите работят съвместно от няколко години, реализирайки проекти с различни мащаби и сътрудничейки в различни рамки в сферата на спорта, образованието и младежката политика.

ПРОЕКТ #SPORTDIPLOMACYACADEMY Е СЪ-ФИНАНСИРАН ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ВКЛЮЧВА СЛЕДНИТЕ КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ:
• 80 "дипломати в спортни костюми" /20 от всяка партньорска държава/, насочени към постигане на европейска интеграция в страните от Западните Балкани чрез спорт;
• Национални, регионални и местни събития за разпространение на резултатите (с участието на най-малко 400 души) – мултиплициращ ефект от придобитите умения и знания;
• Платформа за развитие на спорта в Западните Балкани - практически инструмент за ресурси и ценности на ЕС в областта на спорта с акцент върху спортната дипломация и доброто управление в спорта.

УЧЕБНАТА МОБИЛНОСТ E ПЛАНИРАНА КАТО ИНВЕСТИЦИЯ В ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И ПРИНОС ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КАПАЦИТЕТ НА РАЗЛИЧНИ СПОРТНИ ОРГАНИЗАЦИИ, С ЯСЕН ФОКУС ВЪРХУ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МРЕЖА ОТ ДОБРЕ ОБУЧЕНИ СПОРТНИ ДИПЛОМАТИ.
• Модул 1: Спортна дипломация, външна политика на ЕС, ценности на ЕС, политически диалог и международни отношения;
• Модул 2: Обобщение и обратна връзка на модул 1, анализ на проведените местни събития, Добро управление в сферата на спорта;
• Модул 3: Обобщение и обратна връзка на модул 2, анализ на проведените местни събития, кампаниен мениджмънт, успешна комуникация (вербална и невербална), публично говорене, протокол и етикет;
• Модул 4: Обобщение и обратна връзка на Модул 3, анализ на проведените местни събития, Работа с медии, Работа със специфични целеви групи, Спортна дипломация за развитие, Как да приложим на практика знанията, които натрупахме.