Спорт и хранене
Кои са най-полезните храни?
г.
Полезно, свежо, вкусно!
Праскова
Този плод е богат на бета каротин, който е необходим за здравата кожа. Със своето антиоксидантно действие той предпазва клетките от увреждания като елиминира действието на опасните свободни радикали. Прасковите съдържат желязо и калий, които регулират кръвното налягане и спомагат за правилното функциониране на червата. Една прясна праскова или шепа сухи парченца доставят на организма една пета от препоръчителната дневна доза калий, както и витамин А и C.
Авокадо
Със своето високо съдържание на мазнини, авокадото е калорично, но много полезно. Авокадото доставя на организма много витамин B и Е и съдържа много Клаий, който регулира кръвното. Месестата част на плода съдържат мазнини, но те се разграждат бързо от организма и не съдържат холестерин. Плодът е много подходящ и за маски за лице – особено при суха кожа.
Банани
Бананите доставят на организма много бързо енергия, поради което са много обичани от спортисти. Един банан съдържа само 62 калории и много калий и витамин В6, но само когато плодът е добре узрял. За разлика от другите плодове, бананът доставя на организма много въглехидрати, които ни засищат бързо. Фибри се грижат затова, въглехидратите да не навлизат бързо в кръвта и равнището на инсулин в организма да не се покачва.
Боровинки
Боровинката се води за най-полезния плод! Доказани влияния на боровинката са: забавяне на стареенето, антиоксидантни свойства, подобряване на зрението и много други. Предполага се, че боровинката противодейства на рака, както и притежава анти възпалително действие. Тъй като боровинката се бере трудно, тя не е често срещан плод и има висока цена.
Манго
Мангото е сочен и много сладък плод. Той доставя на организма бързо енергия и съдържа бета-каротин, което предпазва от рак и сърдечен инфаркт. Също така мангото е богато на витамин С и ниацин (полезен за кожата), фолиева киселина (необходим за клетъчното деление и растеж) и калий. Този плод е полезен за бъбреците, бори се с киселинността, подобрява храносмилането. Добре изчиства кръвта
Артишок
Артишокът е един от най-полезните зеленчуци. Той съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, бета-каротин, витамин B3, витамин С, витамин К. Артишокът съдържа инулин, който стимулира чревната микрофлора. Този зеленчук поддържа и очиства черния дроб, помага за отделянето на жлъч, намалява нивата на холестерола и помага за храносмилането. За съжаление артишокът не е достатъчно разпространен в България.
Броколи
Броколи е много полезен зеленчук, произхождащ от южни страни, но много обичан и у нас. Специалисти по храненето препоръчват броколи най-вече заради високото съдържание на сулфорафан, естествен биохимикал, който отключва производството на ензими в стомаха, които защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления. Освен това броколи има противораково действие, антиоксидант, изчиства червата, отличен източник на фибри, антибиотик, антивирусен (сяра) – стимулира черния дроб. Перфектен продукт.
Чесън
Чесънът не само прогонва вампири, но също така всякакви вируси и бактерии! Чесънът има антибактериално и антивирусно действие, предотвратява тромбообразуването и намалява холестерола. Той също така е антибиотик от естествен произход. Също така чесънът намалява риска от стомашно-чревен рак и спомага за храносмилането. Чесънът също е страхотен продукт.
Лук
Лукът има дезинфекциращо действие. След обилно похапване на лук се намалява риска от настинки и се образува стена срещу свободните радикали. Органите остават по-дълго време млади и по-малко податливи на ракови заболявания. При лукът важи правилото колкото по-лют, толкова по-полезен. Защото лютият лук съдържа много полезни съставки, като цинк, например.
Домати
Независимо дали обикновени или чери домати – този зеленчук е изключително полезен и съдържа само 20 калории на 100 г. С приемането на домати, организмът приема и тринайсет витамина, седемнайсет минерала, както и много други полезни съставки. Ликопен е отговорен за червения цвят на домата и е много полезна съставка – тя предпазва от рак и е силен антиоксидант. Суровите домати намаляват възпалителните процеси в черния дроб.
Източник: www.hrani.bg
Този плод е богат на бета каротин, който е необходим за здравата кожа. Със своето антиоксидантно действие той предпазва клетките от увреждания като елиминира действието на опасните свободни радикали. Прасковите съдържат желязо и калий, които регулират кръвното налягане и спомагат за правилното функциониране на червата. Една прясна праскова или шепа сухи парченца доставят на организма една пета от препоръчителната дневна доза калий, както и витамин А и C.
Авокадо
Със своето високо съдържание на мазнини, авокадото е калорично, но много полезно. Авокадото доставя на организма много витамин B и Е и съдържа много Клаий, който регулира кръвното. Месестата част на плода съдържат мазнини, но те се разграждат бързо от организма и не съдържат холестерин. Плодът е много подходящ и за маски за лице – особено при суха кожа.
Банани
Бананите доставят на организма много бързо енергия, поради което са много обичани от спортисти. Един банан съдържа само 62 калории и много калий и витамин В6, но само когато плодът е добре узрял. За разлика от другите плодове, бананът доставя на организма много въглехидрати, които ни засищат бързо. Фибри се грижат затова, въглехидратите да не навлизат бързо в кръвта и равнището на инсулин в организма да не се покачва.
Боровинки
Боровинката се води за най-полезния плод! Доказани влияния на боровинката са: забавяне на стареенето, антиоксидантни свойства, подобряване на зрението и много други. Предполага се, че боровинката противодейства на рака, както и притежава анти възпалително действие. Тъй като боровинката се бере трудно, тя не е често срещан плод и има висока цена.
Манго
Мангото е сочен и много сладък плод. Той доставя на организма бързо енергия и съдържа бета-каротин, което предпазва от рак и сърдечен инфаркт. Също така мангото е богато на витамин С и ниацин (полезен за кожата), фолиева киселина (необходим за клетъчното деление и растеж) и калий. Този плод е полезен за бъбреците, бори се с киселинността, подобрява храносмилането. Добре изчиства кръвта
Артишок
Артишокът е един от най-полезните зеленчуци. Той съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, бета-каротин, витамин B3, витамин С, витамин К. Артишокът съдържа инулин, който стимулира чревната микрофлора. Този зеленчук поддържа и очиства черния дроб, помага за отделянето на жлъч, намалява нивата на холестерола и помага за храносмилането. За съжаление артишокът не е достатъчно разпространен в България.
Броколи
Броколи е много полезен зеленчук, произхождащ от южни страни, но много обичан и у нас. Специалисти по храненето препоръчват броколи най-вече заради високото съдържание на сулфорафан, естествен биохимикал, който отключва производството на ензими в стомаха, които защитават от увреждащи ДНК химикали и възпаления. Освен това броколи има противораково действие, антиоксидант, изчиства червата, отличен източник на фибри, антибиотик, антивирусен (сяра) – стимулира черния дроб. Перфектен продукт.
Чесън
Чесънът не само прогонва вампири, но също така всякакви вируси и бактерии! Чесънът има антибактериално и антивирусно действие, предотвратява тромбообразуването и намалява холестерола. Той също така е антибиотик от естествен произход. Също така чесънът намалява риска от стомашно-чревен рак и спомага за храносмилането. Чесънът също е страхотен продукт.
Лук
Лукът има дезинфекциращо действие. След обилно похапване на лук се намалява риска от настинки и се образува стена срещу свободните радикали. Органите остават по-дълго време млади и по-малко податливи на ракови заболявания. При лукът важи правилото колкото по-лют, толкова по-полезен. Защото лютият лук съдържа много полезни съставки, като цинк, например.
Домати
Независимо дали обикновени или чери домати – този зеленчук е изключително полезен и съдържа само 20 калории на 100 г. С приемането на домати, организмът приема и тринайсет витамина, седемнайсет минерала, както и много други полезни съставки. Ликопен е отговорен за червения цвят на домата и е много полезна съставка – тя предпазва от рак и е силен антиоксидант. Суровите домати намаляват възпалителните процеси в черния дроб.
Източник: www.hrani.bg
English