Спорт и хранене

Морските дарове - богат източник на йод
г.
Морските продукти в класическия смисъл на думата все още са деликатес за много хора. Някои хора просто не искат да ядат различни морски влечуги.
Междувременно, морските дарове са богати на йод, микроелементи и на много други полезни вещества, отговорни са за нашия интелект.


Ламинария - морска зелка

„Морската зелка” е водорасло, което расте на морското дъно на дълбочина 15-20 метра. Минералите в него са много повече, отколкото в много зеленчуци (калиеви соли, магнезий, фосфор, желязо, алуминий, йод, бром и т.н.). Също така, водораслите са богати на витамини А, С и витамини от група В.

Ламинария е полезна за тези, които имат заболявания на бъбреците и нарушен метаболизъм. Йодосъдържащите съединения в морската зелка се препоръчват за хора със слабо сърце, заболявания на щитовидната жлеза и атеросклероза. Но не бива да се забравя, че ежедневното използване на повече от 300 грама от продукта може да доведе до стомашно разстройство.


Скариди

Скаридите приличат на раци, но са по-малки. Скаридите, като и раците, са изключително богати на протеини и минерали, и не съдържат никакви мазнини. Йода в тях е почти сто пъти повече в сравнение с говеждото месо. Също така в месото на скаридите се съдържа голямо количество витамин B12, който е необходим за производството на хемоглобин и поддържане на нервната система.


Стриди

Благодарение на високото съдържание на витамини В и Д стридите допринасят за укрепване на костите. 100 грама от стриди съдържат половината от дневната доза цинк, отговорен за имунитета. Преди всичко, стридите са афродизиак и са полезни за хората като средство за подкрепа на репродуктивната функция на организма.

За храна се ползват само пресни стриди с плътно затворени черупки. Може предварително да ги поръсите с няколко капки лимонов сок или да ги сложите в студена подсолена вода.


Миди

Мидите са богати на селен, който предпазва организма от рак, на натрий, калий, калций, магнезий, йод, бор, кобалт и манган. Особено много е съдържанието на кобалт. Този минерал стимулира процеса на кръвообразуване, участва в синтеза на витамин B12, а също и активира производството на определени ензими.

Освен това, 100 грама продукт съдържат 25% от дневната нужда от витамин Е, който е отговорен за целостта на клетъчните мембрани и се грижи за кожата. Мидите се препоръчва да се използва най-много три пъти в седмицата.


Морска краставица

Наричат се „морски краставици” заради приликата с известните зеленчуци. Морската краставица съдържа хиляда пъти повече съединения на мед и желязо от рибата. Йода в нея е сто пъти повече в сравнение с всички други морски дарове. Морска краставица е на витамини С, B12, B1, B2. В Далечния Изток морската краставица се нарича „морски женшен”.


Калмар

Както неговия събрат - октопода, калмара е богат на протеини. Месото на калмара съдържа витамини С, В и микроелементи, както и много вещества, които стимулират отделянето на храносмилателни сокове и повишават апетита. Главната особеност на калмарите е в тяхната подготовка. Необходимо е да се варят поне 40-45 минути, в противен случай не могат да се сдъвкат.


Източник: www.hrani.bg