Спорт и хранене
За храненето ...
г.
А какво знаем за здравословното хранене?
Забързани в своето ежедневие, ние често сме склонни да пренебрегваме този въпрос, който пряко касае нашето здраве. За да отговорим на него, трябва да се запознаем с потребностите на нашето тяло и конкретно – с неговия метаболизъм.
За правилно функциониране, човешкият организъм се нуждае от различни по своето естество съставки, каквито са: аминокиселините (20 от тях – незаменими), мазнините, въглехидратите, макро- и микроелементите, витамините, протеините. За правилна и добре балансирана диета е необходимо да подберем такива храни, които да съдържат в достатъчно количество гореизброените жизненоважни за човека елементи.
Различната термична обработка на храната:
Oказва изключително влияние върху качествата й. Затова е нужно да притежаваме необходимите познания за най-ефективно приготвяне на хранителните продукти и за максимално запазване на техните полезни свойства. Храната може да се приготвя по следните готварски техники: варене, печене, пържене, париране, сотиране, пуширане, както и други, сравнително по-нови техники, прилагани от професионални готвачи.
Препоръчително е плодовете и някои от зеленчуците да се консумират в прясно състояние. Варенето, пуширането, готвенето на пара и печенето на не много висока температура са за препоръчване , защото полезните свойства на продуктите се запазват в най-голяма степен. Високата над 80 C температура намалява съдържанието на някои от важните съставки в продуктите. Затова е необходимо термичната обработка да се свежда до минимум.
Ще разгледаме основните групи храни:
Храните от растителен произход – плодове, зеленчуци, житни растения, ядки – са едни от основните източници на въглехидрати, минерални вещества, органични киселини, витамини и други, изключително необходими за човешкия организъм вещества. Тяхното количество зависи от вида им, от техния сорт, от климатичните, почвените и други климатични условия. Присъствието им в нашето хранително меню е да бъде всекидневно в рамките на поне 0.5-0.6кг.
Друга важна група са продуктите от животински произход, защото притежават незаменимите за човека аминокиселини. Месото е много богато на въглехидрати, мазнини, макро и микроелементи. Добре балансирана здравословна храна са рибните продукти (незаменим източник на фосфор), месото от птици, телешкото и др. Животинските продукти, като яйцата и млечните храни, също са богати на витамини и белтъчини.
Здравословната храна зависи от доброто балансиране на храните от растителен и животински произход.
Източник: www.kozmetikata.com
За правилно функциониране, човешкият организъм се нуждае от различни по своето естество съставки, каквито са: аминокиселините (20 от тях – незаменими), мазнините, въглехидратите, макро- и микроелементите, витамините, протеините. За правилна и добре балансирана диета е необходимо да подберем такива храни, които да съдържат в достатъчно количество гореизброените жизненоважни за човека елементи.
Различната термична обработка на храната:
Oказва изключително влияние върху качествата й. Затова е нужно да притежаваме необходимите познания за най-ефективно приготвяне на хранителните продукти и за максимално запазване на техните полезни свойства. Храната може да се приготвя по следните готварски техники: варене, печене, пържене, париране, сотиране, пуширане, както и други, сравнително по-нови техники, прилагани от професионални готвачи.
Препоръчително е плодовете и някои от зеленчуците да се консумират в прясно състояние. Варенето, пуширането, готвенето на пара и печенето на не много висока температура са за препоръчване , защото полезните свойства на продуктите се запазват в най-голяма степен. Високата над 80 C температура намалява съдържанието на някои от важните съставки в продуктите. Затова е необходимо термичната обработка да се свежда до минимум.
Ще разгледаме основните групи храни:
Храните от растителен произход – плодове, зеленчуци, житни растения, ядки – са едни от основните източници на въглехидрати, минерални вещества, органични киселини, витамини и други, изключително необходими за човешкия организъм вещества. Тяхното количество зависи от вида им, от техния сорт, от климатичните, почвените и други климатични условия. Присъствието им в нашето хранително меню е да бъде всекидневно в рамките на поне 0.5-0.6кг.
Друга важна група са продуктите от животински произход, защото притежават незаменимите за човека аминокиселини. Месото е много богато на въглехидрати, мазнини, макро и микроелементи. Добре балансирана здравословна храна са рибните продукти (незаменим източник на фосфор), месото от птици, телешкото и др. Животинските продукти, като яйцата и млечните храни, също са богати на витамини и белтъчини.
Здравословната храна зависи от доброто балансиране на храните от растителен и животински произход.
Източник: www.kozmetikata.com
English