Спорт и хранене

Хранене през зимата
30.09.2016 г.
Powered by: Natur house - Експерти в храненето и контрол на теглото

Не позволявайте на намаляването на дневната светлина да обезкуражи твоята тренировка. Увеличете вашата производителност във фитнес залата, като ядете един (или всички) от тези зеленчуци!
Ако гледате сериозно на това какво ядете и как се отразява то на вашия организъм вие най-вероятно следите със зорко око колко, въглехидрати и мазнини съдържат храните, с които подхранвате тялото си. Но какво да кажем за вашите микроелементи? Те не само са микроелементи-витамини и минерали-важни за здравето, имунната функция и общото качество на живот, но те също така играят важна роля в подпомагането на оптимизиране на енергийните нива и изпълнение упражненията.

1. Цвеклото

Тези пурпурни на цвят зеленчуци са пакет с мощен удар в областта на производителност в залата . Цвеклото е богато на витамин С, фолиева киселина, фибри, и калий, който е ключов електролит от решаващо значение за мускулната контракция и нервна сигнализация.
Благодарение на способността си да повиши кислорода и доставката на хранителни вещества към работещите мускули, този зеленчук бие повечето други по отношение на подобряване на производителността на тренировка. Това е, защото цвеклото е богато на хранителни нитрати, за които се предполага, че имат положителен ефект върху кислорода по време на тренировка.
Изследване, публикувано в списанието на Applied Physiology. Предполага се, че около 16 унции сок от цвекло на ден значително намалява нуждата на кислород по време на умерена интензивна дейност. Изследователите установили, че лицата, които са консумирали сок от червено цвекло имали общо намаляване на разходите кислород до 16 на сто.
Оказа се обаче, че 16 унции сок от цвекло не е за всеки. За щастие, едно изследване, публикувано в списанието на Applied Physiology определи минималната ефективна доза. Изследователите предвидиха 2, 4 или 8 унции сок от цвекло преди тренировките с умерена и висока интензивност, извършени на шест отделни етапа. Изследователите определят 8 унции като минималната доза, или праг, за да има ползи при извършване на упражнения.

Рецепта:
Искате малко по-ароматен сок от цвекло? Опитайте печене цвекло от тях кубчета на малки кубчета, след това посипете със зехтин, сол и сушена мащерка. След това ги сложете във фурната при температура 220 градуса и ги оставете да се пекат в продължение на 10-20 минути.

2. Winter Скуош

Не позволявайте на името да ви заблуди: Winter скуош е действително се среща в на началото на есента. Това е чудесен източник на витамин А, витамин С, магнезий, калий и диетични фибри. Това е може би най-интересния сорт тиква, а хранителна полза е неговото съдържание на пектин.
Пектинът е разтворими фибри и играе положителна роля в регулирането на нивата на кръвната захар в здравословен диапазон, което в крайна сметка може да ви помогне да поддържате дълготрайна енергия. Намалете шанса за умора през работния ви ден чрез включване на тази есенна наслада в менюто си преди тренировка!

Рецепта:
Подобно на тиквените семки, изпечете тиквените семена-просто се уверете, че те са големи и закръглен, така че да не залепнат по време на готвене. След прибирането на семената и вътрешността на тиквата ги изплакнете и ги оставете да изсъхнат, порасете семената със зехтин и ги сол. Разстелете семената във фолио и ги изпечете при 140 градуса за 15-18 минути.

3. Тиква

Въпреки, че няма индивидуална хранителна съставка, която да ви ви дава мощна енергия, тиквата е славен зеленчук ,която съдържа синергична комбинация от печалби за добро здраве. Човек бил глупав да избягва такъв добър източник на фибри, витамини от група В, витамин А, и антиоксидант селен!

Рецепта:
Първата стъпка от рецептата за крем супа от тиква с джинджифил е сваряването на основните продукти. Нарязвате и почиствате тиквата, морковите и лука и ги варите в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.
След като сварите зеленчуците ги пасирате с пасатор, или в кухненски робот заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифила на топка. По-добре е да ползвате пресен джинджифил, тъй като той е много по-свеж . Може да откриете корените пресен джинджифил във всички по-големи магазини на щанда със зеленчуците. Ако пък нямате под ръка пресен джинджифил може да ползвате и сух.
Преди сервиране поръсете крем-супата от тиква няколко тиквени семки и малко прясно настърган джинджифил. Може да добавите и шепа ароматни крутони. Така супичката ще стане още по-вкусна, а и още по-засищаща.

Съставки:
• Тиква- 500гр
• Моркови- 2 броя
• Лук- 1
• Краве Масло- 20гр
• Прясно мляко-200мл
• Джинджифил- 1 чаена лъжица
• Тиквени семки- 2 супени лъжици


Последвайте Natur house във фейсбук: https://www.facebook.com/naturhousebulgariq/?ref=aymt_homepage_panel