ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: Back2Track

Детско атлетическо състезание #Back2Track се проведе в София
29.09.2019 г.
Проект „Back2Track”, който Асоциация за развитие на българския спорт координира има за цел да анализира различията и приликите, които спортните клубове имат в подхода си към професионалния и масовия спорт, както и в иновативния подход за включване на деца в неравностойно положение в спорт и физическата активност. Проектът търси начини за създаване на практическите умения и знания в участващите организации как да управляват спортни програми за масов спорт, заедно с спортни програми за професионални спортисти.

На 29 септември 2019, в Национална спортна академия «Васил Левски» се проведе детско състезание по лека атлетика, в което взеха участие 100 деца от София, а основен организатор на събитието бе клуб по лека атлетика КЛАСА, който е партньор в проект Back2Track, съ-финансиран по програма „Еразъм+“. През май 2019 България беше домакин на детско състезание по лека атлетика, в което взеха участие над 150 деца от Хърватска и Белгия. През изминалата Европейска седмица на спорта 2019 и в двете партньорски държави се проведоха сходни спортни празници за деца, живеещи в Рийека и Брюксел, в които участниците имаха възможността да бъдат активни.

«Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за насърчаване на здравословния начин на живот, която се провежда през последната седмица на септември всяка година. Целта на кампанията е да се популяризират спортът и физическата активност в цяла Европа, да бъдем физически активни в свободното си време, вкъщи и дори на работното си място. Това европейско движение започна през 2015 г. и вече е вдъхновило милиони хора във всички държави в Европа. Кампанията е под надлов Бъди Активен #BeActive, като целта е да се насърчи физическата активност както през Седмицата на спорта, така и през цялата година. През 2018 година бяха реализирани 50000 събития, в които взеха участие 13 милиона души в Европа, страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Надяваме се изданието за 2019 година, което приключва днес, да покаже още по-добри резултати» - допълни Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт.

Проект Back2Track е съ-финансиран по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.