Новини

Статия за спорта сред момичетата в сп. Грация
07.07.2014 г.
Защо не спортуват момичетата? - сп. Грация, юли 2014
В юлския брой на списание Грация редакторите обръщат специално внимание на една от темите, които водят и Асоциация за развитие на българския спорт вече почти пет години, а именно - защо все по-малко хора спортуват. Авторът на статията - Денислав Георгиев е събрал мнението на известни спортисти, сред които Ивет Лалова, Катрин Колева и Полина Цекова.

Ето и част от статията:
"Йоанна Дочевска е председател на Асоциация на развитие на българския спорт. Тя е убедена, че любовта към
спорта се заражда от най-ранна възраст и основно се генерира от личния пример на родителите. И докато момчетата се сблъскват със спорта чрез татковците си, то момиченцата обикновено правят други неща с мама. „Те не намират необходимост да бъдат физически активни, защото
нямат пример за подражание. Не ги стимулира и заобикалящата ги среда. Ако погледнете в магазин за детски играчки, сред играчките за момичета трудно ще откриете кукла със спортен екип или изобщо играчки, свързани по някакъв начин със спорта”, категорична е Йоанна. Тя допълва, че в България няма изследвания за тенденцията на ранно отпадане на момичетата от спорта, въпреки че всички в тази сфера са свидетели на тази неприятна реалност. Именно това амбицира Асоциацията да инвестира в първото задълбочено проучване по темата."