Новини

Да наградим доброто в нас!
22.02.2014 г.
На 22 февруари по време на специална церемония бяха обявени победителите в двата конкурса по инициативата „Доброволчеството – доброто в нас“ – за лого и за доброволчески ученически проект на територията на софийския район Лозенец.
Награждаването се състоя в Европейския информационен офис на евродепутат Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ), по чиято идея стартира инициативата. На мероприятието бяха поканени всички участници в конкурсите, както и техните учители-ментори. Като член на журито Деян Славчев – Део се въплъти в ролята на своеобразен „водещ“ на церемонията, а Християн Стоянов от Националния алианс за работа с доброволци изнесе кратка презентация за разликата между доброволчество, дарителство и филантропията.

„Ще предложим и на други районни кметове от Столична община да продължим с доброволческата инициатива,” каза евродепутатът Моника Панайотова, която заедно с кмета – Любомир Дреков, са организатори на конкурса за “направени добрини” в училищата от район “Лозенец”.

„Притеснявах се, дали изобщо ще можем да „запалим” училищата в тази тема, защото тя все още донякъде звучи абстрактно, но на ниво Европа представлява една от мерките за преодоляване на младежката безработица. Това е едно своеобразно училище за придобиване на практически умения, възможност да си създавате контакти и същевременно да се променя начина на мислене”, каза още евродепутат Панайотова.

Любомир Дреков, кмет на район Лозенец, се обърна към участниците и присъстващите с думите: „Хората, които си мислят за младите, че са апатични към заобикалящата ги хора, са в голяма грешка. Фразата „Вие сте бъдещето” не е суха фраза, защото вие сами виждате, че сте бъдещето”.

Ректорът на Националната художествена академия (НХА), София, проф. Светослав Кокалов поясни значението на доброволческата инициатива. По думите му, доброволчеството не се ограничава единствено във военния аспект, а е средство за едно по-добро общуване.

Победителите и в двата конкурса ще посетят Европейския Парламент по покана на евродепутат Моника Панайотова, където ще се срещнат с еврокомисаря Кристалина Георгиева. Евродепутатът и българският еврокомисар ще запознаят победителите с европейските доброволчески практики. Останалите участници бяха изненадани от г-жа Панайотова и журито с плакети и тениски с вече официалното лого на инициативата.

Наградените бяха оценени от жури в състав: Деян Славчев – Део, ректорът проф. Светослав Кокалов и зам.-ректорът проф. Виктор Паунов от Националната художествена академия, Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци, Любен Панов от Българския център за нестопанско право, Йоанна Дочевска от Асоциацията за развитие на българския спорт, народните представители Ирена Соколова и Доброслав Димитров.

В съревнованието за най-добро лого, където с креативни предложения се включиха повече от 30 участника от цялата страна, първо място бе присъдено на Йоан Ценков, възпитаник на Националната художествена академия в София. Екипът от пет ученика, класиран на първо място сред ученическите проекти, е от 11 клас от 21 СОУ „Христо Ботев.”

На класиралия се на второ място ученически проект на екипа от 12 Д клас на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия (СГСАГ) „Хр. Ботев” му бе връчена изненада лично от кмета на столичния район „Лозенец” Любомир Дреков.