Новини

АРБС ВЗЕ УЧАСТИЕ В СТАРТА НА ИНИЦИАТИВАТА НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА START TO TALK
22.11.2022 г.
На 22 ноември 2022г., в Национална футболна база „Бояна“, България се проведе първа среща в рамките на инициативата на Съвета на Европа - Start to talk, по време на която бяха обсъдени и дискутирани мерки и политики за защита на децата в спорта, съвременните модели и ключови елементи нужни при разработване на ролите на служители по закрила на децата, като умения, знания и опит на лицето. В срещата, представлявайки Асоциация за развитие на българския спорт, взе участие Ивайло Здравков – член на УС на АРБС.
Спортът е средство за себеизразяване и реализация, както и сила в полза на гражданството и солидарността, докато в същото време насилието срещу деца по време на спортни занимания, все още представлява сериозна пречка и бариера пред по-масовото участие в спорт и физическа активност в организирано и системно занимания със спорт в нашите спортни клубове. Тези бариери действат на множество нива (вербално, физическо, сексуално, емоционално, психологическо, социално, културно, организационно, икономическо, медиативно и др.) и колективно се възприемат като всеобхватна негативна култура, която прониква в кариерата на всеки млад спортист.

Инициативата, която Министерство на младежта и спорта ръководи в България, има за цел да се противопостави на злоупотребите, насилието и тормоза, насочени към децата спортисти в спортните клубове на ЕС, чрез всеобхватен подход, който обединява минали и настоящи усилия и сили за борба с този проблем, за да подсили цялостните системи за управление на спорта, които да се заемат с него. Иновативният аспект на проекта се крие в опита да се засили ангажираността на всички отделни бенефициенти, като се заемат с проблема и се подкрепят взаимно.