Новини

АРБС взе участие в Международен ден на младежта
12.08.2016 г.
"Асоциация за развитие на българския спорт" взе участие в отбелязването на Международен ден на младежта 2016 - 12 август. За отбелязване на събитието, Министерството на младежта и спорта, съвместно с Център за развитие на човешките ресурси организира младежко изложение и концерт в най-младия столичен парк „Възраждане“!
Чрез младежкото изложение, младите хора имаха уникалната възможност да се информират за различни възможности за участие в младежки програми, инициативи, обучения, стажове. Младежкото изложение бе представено от над 15 организации, които доброволно се включиха в отбелязването на празника. Сред тези организации бе и "Асоциация за развитие на българския спорт", която представи своите текущи кампании и организира безплатна демонстрация по голф за деца и възрастни. За доброто настроение на всички се погрижиха и едни от най-яките БГ поп изпълнители - Део, Лео и Играта и хип-хоп дуетът „СкандаУ“

Международният ден на младежта е от особена важност за световната младеж. В България за първи път 12 август се отбелязва официално през 2007 година. Международният ден на младежта дава възможност на света да разгърне възможностите и потенциала на младите хора, да отбележи техните постижения и да планира начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на нашето общество. Освен това денят предоставя уникалната възможност за това - младите хора да бъдат интегрирани в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

Фокусът се поставя върху привличане на общественото внимание върху проблемите на младите хора чрез информационни кампании в тяхна подкрепа, организиране на диалог и акцентиране върху богатството и разнообразието от умения, интереси и стремежи на младежите.

На 17 декември 1999 г. с резолюция 54/120, Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта /състояла се в Лисабон на 8 - 12 август 1998г./ 12 август да бъде обявен за международен ден на младежта.

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по-голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).
През декември 2009 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция А/RES/64/134, с която обяви началото на Международната година на младежта. Тя започна на 12 август 2010 и продължи до 12 август 2011 година.

За отбелязване на Международния ден на младежта ООН разработи рамка с три основни цели:

  • Повишаване ангажираността и инвестирането в младежта;
  • Повишаване на младежкото участие;
  • Повишаване на междукултурното разбирателство сред младите.