АРБС взе участие в най-големия европейски спортен форум
23.03.2018 г.
Как масовият спорт да стане популярен и хората да отделят повече време за физическата си активност – това беше основната тема на Европейския спортен форум, който се проведе в София в периода 22-23 март 2018. Той се организира всяка година от Европейската комисия и е най-голямото събитие в сектора, на което се споделя опит и се обсъждат бъдещите насоки за развитието на спорта в Европа.

Йорданка Фандъкова – кмет на София: „Спортът е това, което може да накара децата да се откажат от агресията, от зависимостите. Ние държим много на това те да спортуват и сме изключително щастливи, че големите български спортисти ни подкрепят. Те се включиха активно в инициативата „Европейска столица на спорта“, защото те чрез своя пример привличат децата, дават им пример, за това че могат да успеят“.

Еврокомисарят Тибор Наврачич поздрави всички, участващи в инициативата. Той беше категоричен, че подобни прояви трябва да продължат, за да се насърчава масовия спорт. Наврачич даде пример с Европейската седмица на спорта, която се провежда вече 3 години.
Тибор Наврачич – еврокомисар с ресор образование, култура, младеж и спорт:
„Миналата година над 16 млн. европейци в близо 3 700 събития са били физически активни по време на Европейската седмица на спорта. Тези цифри показват не само потенциала на спорта, но и факта, че позитивна промяна е възможна“.

В речта си министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде пример как спорта обединява, визирайки че за пръв път Северна и Южна Корея имаха общ отбор при жените по хокей на лед.„Европейският спортен форум 2018 ще даде възможност да бъдат обсъдени и обмислени насоките за развитие на спорта не само в рамките на Европейския съюз, но и в света. Споделянето на опит и идеи, което ни позволява спортният форум, ще ни даде възможност да надграждаме върху постигнатото във всяка една държава. Спортът е създаден, за да обединява хората, за него няма граници и неговото послание може да ни води във всичките ни решения като общност“, каза при откриването министър Красен Кралев.

В събитието взеха активно участие и Йоанна Дочевска – председател на Асоциация за развитие на българския спорт и Ивайло Здравков – член на УС на АРБС, които традиционно участват в събитията, организирани от страна на Европейската комисия и фасилитират успешно диалога за популяризиране на европейските политики в сферата на физическата активност и спорта на национално ниво. По време на събитието бяха представени и данните от най-новото издание на специален Евробарометър, който измерва нивата на физическа активност в Европа и за съжаление негативната тенденция за движението на европейците продължава да бъде на рекордно ниски нива, като отчитаме 46% неактивност в рамките на Европейския съюз. Тези нива са предпоставка за засилване на дейностите за промотиране на положителните аспекти от включването на физическа активност в ежедневието на европейските граждани и общото мнение на експертите, които взеха участие във Форума е, че инвестициите от страна на ЕС трябва да продължат и след 2020 година.

Над 350 представители на институции и неправителствени организации в спортния сектор обсъдиха бъдещето на спорта в София. Европейският спортен форум 2018 даде възможност да бъдат обмислени насоките за развитие на спорта не само в рамките на Европейския съюз, но и в света. Споделянето на опит и идеи, което позволява спортния форум, дава възможност да надграждаме върху постигнатото във всяка една държава. Спортът е създаден, за да обединява хората, за него няма граници и неговото послание може да ни води във всичките ни решения като общност.

Част от темите на Европейския спортен форум 2018 през двата дена бяха устойчивия спорт, ролята на спорта в международното сътрудничество, трансферите на играчи, спорта и промените в климата, утвърждаване на европейските ценности чрез спорта, Европейския работен план за спорта 2017-2020. Във форума взеха участие още ресорни представители на Европейската комисия в сферата на спорта, държавният секретар по спорта на Хърватия Яница Костелич, евродепутатът Богдан Вента, президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас, вицепрезидентът на Европейските олимпийски комитети Нилс Нигаард, президентът на Асоциацията на волейболните лиги Филип Буун, президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, представители на олимпийски комитети от Европа, експерти и представители на неправителствени организации.

Видео (ТВ Европа):


Евробарометър за нивата на физическа активност в Европа (2018):
https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/search/sport/surveyKy/2164