Анти-допинг семинар JUST SPORT
13.01.2018 г.
Целева група: фитнес инструктори и собственици на фитнес центрове
Период на обучение: 12-16 март 2018, 10:00 – 12:00ч
Локация: Парк хотел „Витоша”, ул. „Росарио” 1, Студентски град


САМО СПОРТ JUST SPORT е проект, който има за цел да обърне внимание на негативните последствия, които може да доведе неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт (най-вече във фитнес центрове).

Основната цел на настоящият проект е да ограмоти младите хора, които ползват спортни и фитнес центрове и начинаещите спортисти и да им предостави необходимите данни за направата на информиран избор и възможни негативни ефекти върху физиката им. Използването на някои препарати за натрупване на мускулна маса би могло да доведе в бъдеще до тежки сърдечни проблеми, заболявания на черния дроб и други. По време на проекта ще бъдат проведени разнородни активности, чрез които да стимулираме младежите да планират здравословен начин на живот, включващ и напътствията на обучени фитнес и спортни специалисти. Ще бъдат реализирани обучителни модули както на самите младежи, които ще бъдат обхванати в проекта, така и на фитнес и спортни специалисти, които ще подчертаят негативните влияния на веществата, признати за допинг. Ще бъде създадена мобилна апликация, в която ще бъдат включени здравословните фитнес центрове и експерти, отдали се на идеята за „чист” спорт.

Пълна информация за проекта: www.just-sport.org и https://www.bulsport.bg/just_sport.html

В изпълнение на дейностите по проекта, „Асоциация за развитие на български спорт“ организира анти-допинг семинар, който ще се проведе в гр. София, в периода 12 – 16 март и е с капацитет 20 фитнес инструктори и 10 собственици/управители на фитнес центрове. След успешно приключване на обучителните модули, участниците ще получат сертификат за участие, а фитнес центърът, в който практикуват или който притежават ще бъде добавен в сайта и мобилната апликация на проекта и популяризиран. Събитието е безплатно, а регистрацията вече е достъпна.
Регистрация за участие в Анти-допинг семинар:
https://goo.gl/forms/FBAocpUlMV1ANv1V2
Регистрация за участие в кръглата маса на 16/03/2018 (за отговорници за политики в сферата на борбата с допинга и употребата на забранени субстанции):
https://goo.gl/forms/oxccs21l6pV2WdGK2
Срок за кандидатстване: 28/02/2018
Програма на събитието:
https://www.dropbox.com/s/lippqwgs8sc00tf/JUST_Sport_Agenda_MAR2018.pdf?dl=0
Забележка: Организаторите си запазват правото за корекции в програмата, като финалната програма на събитието ще бъде изпратена до всички селектирани участници.

В последния ден на семинара ще се проведе кръгла маса, която ще даде възможност на участниците да обсъдят с отговорниците за политики в сферата на борбата и превенцията на допинга актуалните предизвикателства и документи на национално и световно ниво. Планирана е и пресконференция, която ще представи резултатите от анти-допинг семинар “JUST SPORT”, която ще се проведе на 19 март 2018, 11:00ч в пресклуб България.

В България проект “JUST SPORT” се координира от „Асоциация за развитие на българския спорт” с подкрепата на Антидопингов център – България (www.anti-doping.government.bg), Фитнес центрове: Норд джим (www.nordgym.net), Атлетик (www.athletic-bg.com), Ситалк (www.fitnessitalk.com), Залата на Юли (www.yulisgym.com).

Партньори в проект „САМО СПОРТ” са организации, обвързани в иновативен консорциум от Хърватска, Словения, Италия, България, Португалия и Швеция. Настоящият проект е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия и ще бъде реализиран в периода 01.01.2017 – 30.06.2018.