ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Новини

Дистанционното обучение и обездвижването на децата - има ли полезен ход
06.01.2021 г.
Интервю на Валерия Николова с Йоаnна Дочевска, програма Хоризонт на Българско национално радио - 06.01.2021.


Ако затварянето продължи, ще се наложи учителите по физическо възпитание и спортните специалисти да приложат цялата си креативност и да вложат въображението си в това да предоставят варианти за активност на децата. Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ Йоана Дочевска, председател на УС на Асоциация за развитие на българския спорт.

След промяната на ограничителните мерки в средата на декември в момента всички индивидуални спортове са възможни. Колективните спортове са разрешени за лица над 18 години, а за по-малките - само за картотекираните състезатели към спортните федерации, поясни Дочевска.

Българските деца са в челните места по затлъстяване и липса на физическа активност, а според Световната здравна организация е изключително важно поне 60 минути на ден едно дете да бъде активно. По време на онлайн обучението децата трябва да се раздвижват дори с елементарни упражнения в почивките, допълни тя.

След първия локдаун през пролетта на 2020 година е наблюдаван засилен интерес към спортните клубове, който е затихнал със засилените рестрикции през есента, съобщи още Йоана Дочевска.

„Един от основните проблеми, който имаме от години – това е личният пример на родителите.“

Повече по темата чуйте във видеото:


Източник: https://bnr.bg/horizont/post/101399416/decata-i-sportat
Снимка: БТА