ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: Lets swim beyond the handicaps

АРБС е партньор в проект Let’s swim beyond the handicaps
05.11.2020 г.
Целта на проект Let’s swim beyond the handicaps е да приобщи децата с физически увреждания към социалния живот, да подобри качеството им на живот, да им даде възможността да израснат заедно със своите връстници, да ги накара да открият своите умения и да създаде различна среда, в която да се чувстват свободни да спортуват. В техния социален живот има ограничени дейности, в които те могат да се включат; от друга страна, почти не съществуват дейности, по време на които да играят с приятелите си без увреждания.

Приемането или възможността за игра, са някои от проблемите, с които децата с различни увреждания се сблъскват в училищата и околната среда. По този начин, използвайки плувен басейн, чрез проекта ще се даде възможност на деца с физически увреждания на възраст 12-16 години да се съберат с деца без увреждания на възраст 12-16 години. Басейнът ще създаде еднакви условия за децата с увреждания и те ще могат да се движат лесно с помощта на водата. Треньорите по плуване, физиотерапевтите и детските психолози ще създадат различни дейности по двойки, които да се провеждат в басейна. В басейна ще бъдат формирани двойки от деца със и без увреждания и ще имат възможността да изпълняват задно различни дейности. Плуването кара децата с увреждания да се чувстват по-независими и увеличава физическата им сила и издръжливост. Също така, независимо от нивото на увреждане или уменията за плуване, всички могат да се насладят на тази приятна физическа активност. По този начин, децата могат да извършват разнородни дейности, които не могат да правят заедно навън, чрез което децата с увреждания ще бъдат включени в социалния живот, ще могат да общуват помежду си, да развиват уменията си, да общуват с другите деца с увреждания, да се чувстват все по-комфортно в социалната среда; а децата без увреждания могат да станат по-съпричастни и толерантни относно уврежданията и да развият чувството за сътрудничество. Също така, като двойка, те ще бъдат отговорни един за друг по време на всяка стъпка от проекта, като по този начин ще придобият чувство за отговорност.

Цели на проекта:
  • Социално приобщаване на деца с увреждания;
  • Създаване на дейности в подкрепа на физическото развитие на децата с увреждания;
  • Да мотивираме както децата с увреждания, така и децата без увреждания да водят активен живот;
  • Да сплотим децата с и без увреждания.

В рамките на проекта са планирани международни срещи за координация, както и Обучителен курс в Португалия, в който ще вземат участие 1 треньор по плуване и член на екипа на проекта от всяка държава. След обучителния курс всеки партньор ще организира събитие, в което деца с увреждания да се срещнат с деца без увреждания в един и същи басейн. След това, треньорите по плуване ще проведат разработените по време на обучителния курс в Португалия дейности, с децата в своите страни, работейки по двойки. Всяка двойка включва едно дете с увреждания и едно дете без увреждания. След изпълнението на дейностите, ще се проведе мини състезание между двойките във всяка държава партньор. Първите три двойки ще вземат участие в младежки обмен в Хърватия, както и 1 треньор по плуване и член на екипа на проекта от всяка държава.

Проект Let’s swim beyond the handicaps е съ-финансиран по програма Еразъм+, като партньор на инициативата за България е Асоциация за развитие на българския спорт.