ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: Hike together

ИЗЛЕТ ПО ЕКО-ПЪТЕКА СЕ ПРОВЕДЕ В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ #HIKETOGETHER
23.07.2021 г.
На 18.07.2021г. в Църногорски манастир „Свети Козма и Дамян“, през първия ден на детски лагер организиран от Неделно училище към храм „Рождество Христово“ - гр. София, съвместно с Асоциация за развитие на Българския Спорт (АРБС), се проведe преход по еко -пътека в рамките на проект Hike Together, целящ да популяризира разходките в планината, като метод за физическа активност, увеличаваща участието във физически упражнения.

По време на разходката в гората децата и младежите събраха сухи съчки за предстоящия лагерен огън вечерта. Също така бяха запознати с факти като например, че излетът е социална дейност и насърчава социалното включване, защото туристите винаги препоръчват да се използва системата на приятелите. Едно от страхотните неща за прехода и ходенето като хоби е, че почти няма ограничения за това, кой може да участва и как може да се занимава с това. Това означава, че преходът е един от по-добрите начини да се насладят на компанията на приятели, близки и дори непознати. В сравнение с фитнеса, преходът се нуждае само от няколко неща и туристически обувки. Друго нещо при прехода е, че той е по-близо до нашата къща и също така е безплатен вид съоръжение. Това е присъща социална дейност и като поканят заедно тези, които са им скъпи, може да им даде фантастичен шанс да прекарат малко истинско, качествено време с тях. Редовната среща през уикенда или планирано пътуване на дълги разстояния може да им помогне да се сближат, докато влизат във форма. Плюс това, взаимодействието с по-голямата туристическа общност насърчава ангажирането на младите хора с тренировките като начин на живот, а не като скучно дело, което ще направи младите хора по-склонни да се придържат към него за по-дълго време.

Преходът предлага много ползи за здравето като контролира затлъстяването, дава кардио тренировка (по-силна тренировка чрез използване на туристически щеки) или сърдечно-съдова дейност, които увеличават сърдечната честота и ускоряват дишането чрез вдишване на чист въздух, излетът по неравен терен тренира мускулите, като същевременно подобрява баланса и стабилността и увеличава количеството енергия, която тялото ви използва с 28% в сравнение с ходенето по равна земя, 90-минутен преход сред природата има драматичен ефект върху мозъка и начина, по който се чувстваме. Само един час преход може да изгори доста над 500 калории.

Проект „Hike together“ допринася за повишаването на осведомеността за значението на здравословните ползи от физическата активност чрез разходки сред природата - като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и походи. Проектът „Hike together“ е фокусиран върху младите хора в неравностойно положение, като насърчаването на туризъм и разходки сред природата е основен за много спортни дейности, благополучие и фитнес. Hike together насърчава социалното включване и равните възможности в спорта.

Проект Hike together е съ-финансиран по Програма Еразъм+ на Европейския Съюз.