Проект: Hike together

16.12.2021
Проект Hike Together е фокусиран върху насърчаването на хората да практикуват повече туризъм и разходки сред природата, които трябва да бъдат основна част от спортните дейности, благосъстояние и фитнес. Тази инициатива допринася за повишаване на осведомеността и ползите за здравето от физическата активност сред природата като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и преходи. Страните партньори са от Австрия, България, Хърватия и Италия.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
10.10.2021
В периода 07-10 октомври 2021 г. в Амандола, Италия се проведе международна среща по проект Hike Together, в която взеха участие партньорите по проекта от Австрия, България, Италия и Хърватия. По време на срещата партньорите посетиха пещера Гроте ди Фрасаси, храмът дел Валадиер и направиха преход в Национален парк Монти Сибилини. На 09 октомври, по време на конференцията партньорските организации представиха най-популярните маршрути за преход в своите страни. На конференцията присъства и кметът на Амандола - Адолфо Маринангели.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
09.08.2021
В периода 05.08.-08.08.2021 в гр. София се проведе трета транснационална партньорска среща по проект Hike Together с цел организиране и провеждане на преход до Черни връх (2290м.) с местни доброволци. Тази инициатива допринася за повишаване на осведомеността и ползите за здравето от физическата активност сред природата като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и преходи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
23.07.2021
На 18.07.2021г. в Църногорски манастир „Свети Козма и Дамян“, през първия ден на детски лагер организиран от Неделно училище към храм „Рождество Христово“ - гр. София, съвместно с Асоциация за развитие на Българския Спорт (АРБС), се проведe преход по еко -пътека в рамките на проект Hike Together, целящ да популяризира разходките в планината, като метод за физическа активност, увеличаваща участието във физически упражнения.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
21.06.2021
В периода от 17 до 19 юни 2021 г. в Риека, Хърватия се проведе първата присъствена среща по проект Hike Together. Тази инициатива допринася за повишаване на осведомеността и ползите за здравето от физическата активност сред природата като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и преходи.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
20.09.2020
В периода 31/08 – 06/09/2020, във ВУСБ Несебър се проведе лагер по адаптирани водни спортове, който имаше за цел да популяризира дейностите в сферата на адаптиране на водните спортове за хора с различни видове увреждания и специфични потребности. Основните спортове, в които участниците се включват са ветроходство, каяк и плуване, а в допълнение всички участници се забавляваха с практикуването на актуалния падълбординг, както и с поход в рамките на проект #HikeTogether.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
13.09.2020
В периода 11-13 септември 2020, в Копривщица се проведе #BeActive уикенд – Училищен парк фест „Дишам свободно“, организиран от Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ /АББА/, Асоциация за развитие на българския спорт /АРБС/, Независима театрална компания "Празното пространство" и Неделно училище при храм "Рождество Христово"- София, със съдействието на Борис Подгорски, общински съветник и Община Копривщица.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
07.09.2020
В периода 31/08 – 06/09/2020, във ВУСБ Несебър се проведе лагер по адаптирани водни спортове, в който взеха участие младежи с интелектуални увреждания, а дейностите бяха проведени от преподавателите от четирите сектора от катедра “Водни спортове” в НСА “Васил Левски” при пълно спазване на всички противоепидемични мерки.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
18.07.2020
На 18 юли 2020, в северна Уганда в град Гугу и в щат Огун в Нигерия беше реализирано събитие #HikeTogether. Организаторите бяха програмните мениджъри на Международното движение на децата на Африка - International Movement for African Children /IMAC/. Проект „Hike together“ допринася за повишаването на осведомеността за значението на здравословните ползи от физическата активност чрез разходки сред природата - като естествено упражнение чрез засилено участие в туризъм и походи. Проектът „Hike together“ е фокусиран върху младите хора в неравностойно положение, като насърчаването на туризъм и разходки сред природата е основен за много спортни дейности, благополучие и фитнес. Hike together насърчава социалното включване и равните възможности в спорта.
ВИЖ ПОВЕЧЕ
29.10.2019
Според резултатите от последното проучване на Евробарометър за спорта и физическата активност почти половината от анкетираните (46%) никога не правят упражнения или спортуват, а броят на европейците, които никога не правят упражнения или спортуват, се е увеличил от 42% на 46% и това е продължение на постепенна тенденция от 2009 г. Северна Европа е по-активна физически от Южна и Източна. По-специално Австрия 40%, България 68%, Италия 62% и Хърватия 56%. 15% от европейците изобщо не ходят по 10 минути наведнъж в седмичен период, а 12% седят повече от 8,5 часа на ден. Походът е физическа активност, увеличаваща участието във физически упражнения по няколко причини: може да се прави през цялата година, не изисква специални умения, съоръжения или скъпо оборудване, има ползи за здравето и нисък риск от нараняване, а самото ходене е физическа активност, която да започнете и поддържате като минало на физически активен начин на живот. Походът предлага много ползи за здравето като контролира затлъстяването, дава кардио тренировка (по-силна тренировка чрез използване на туристически щеки) или сърдечно-съдова дейност, които увеличават сърдечната честота и ускоряват дишането чрез вдишване на чист въздух, излетът по неравен терен тренира мускулите, като същевременно подобрява баланса и стабилността и увеличава количеството енергия, която тялото ви използва с 28% в сравнение с ходенето по равна земя, 90-минутен походи сред природата има драматичен ефект върху мозъка и начина, по който се чувстваме. Само един час поход може да изгори доста над 500 калории. Самият поход насърчава социалното включване, като не дава бариери за участие във физическата активност. Участието в поход, присъединяването към планински клубове или групи са примери за начини, по които младите хора могат да участват в своята общност, да научат нови умения и да се социализират извън техните семейни граници.
ВИЖ ПОВЕЧЕ