ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: HEPOSI

#BeActive уикенд в Гигински манастир Св. Св. Козма и Дамян
22.07.2019 г.
В периода 20-21 юли 2019 се проведе #BeActive уикенд в Църногорският манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян”, организиран в партньорство от Неделно училище към храм "Рождество Христово" жк. Младост 3, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) и Асоциация за развитие на българския спорт. Спортните активности и интерактивни детски работилници се проведоха в рамките на проект "HEalth Practices for Own Self-Improvement" (HEPOSI), който предвижда сътрудничество между неправителствени организации от Европа и Латинска Америка, насочени към посрещане на предизвикателството за насърчаване на здравословната физическа активност и практиките за консумация на храна сред младите хора чрез методи на неформално образование. Дейностите бяха част от втори детски летен лагер в манастира, след успешното първо издание през 2018. Над 25 деца имаха възможността да се забавляват, да учат заедно и да се насладят на един прекрасен летен ден, с множество спортни активности.

"Стартирахме активните детски лагери в манастири през 2018 година и сме щастливи, че обратната връзка е повече от позитивна както от децата, така и от страна на организаторите на лагера. Религията и спорта не са изключващи се една друга сфери на обществото ни, а точно обратното. Прекрасните инициативи на Германски и Гигински манастир за детски лагери, които стартираха през миналата година и ще продължават и през настоящата, създават предпоставки за приближаване на децата до ценностите и е уникална възможност да учат нови знания и умения. Методологията, която ние ползваме Обучение чрез спорт е един от инструментите, с които децата се забавляват, движат се, а в същото време учат и успяват да работят в екип. Безкрайно щастливи сме за поканата, която получихме за втора поредна година да реализираме детски спортен празник в манастира и смятаме, че това е една прекрасна социална иновация, която трябва да бъде мултиплицирана" сподели Йоанна Дочевска, председател на "Асоциация за развитие на българския спорт".

Участниците получиха информация и за текущите активности по Youth Sports Fair Chance, която имаше за цел да анализира дейностите по проекта до момента и да обсъди реализираните в държавите – партньори по проекта изследвания за насилието в образователната система и спорта и възможностите за превенция на тези негативни явления. Децата имаха възможност да се насладят и на традиционни игри от Румъния, Турция и Хърватска, които се популяризират в България в рамките на проект "Традиционните игри се срещат". Целта на проекта е все повече деца и младежи да бъдат физически активни, посредством прилагане различни традиционни игри, играни в Европа. По време на проекта ще бъдат направени проучвания и представяния в партньорските държави, с цел ефективно да бъдат мотивирани все повече млади хора да спортуват по един лесен и забавен начин.