Проект: HAPPY BONES

ОБУЧЕНИЕ ЗА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА СЕ ПРОВЕДЕ В ПЕРНИК
19.07.2022 г.
На 19 юли 2022, в Специализирана Болница за Продължително Лечение и Рехабилитация, гр. Перник, се проведе обучение за физическа активност при остеопороза, в което се включиха здравните специалисти, работещи в лечебното заведение. Събитието се проведе по покана на Емил Ненков, управител на специализираната болница, като след настоящото събитие пациентите, диагностицирани с остеопороза, ще имат възможност да се възползват от програмата. Имайки предвид нуждите за насърчаване на пациенти с риск или страдащи от остеопороза да упражняват физическа активност, както и да се обучават спортни и здравни специалисти за това как да ги насърчават, проект HAPPY BONES има за основна цел разработване и насърчаване на иновативен протокол за упражнения за остеопороза за остеопенични/остеопоротични, обездвижени лица на възраст 50-65 години, за да ги включат в умерени упражнения и като следствие, да повишат качеството им на живот (във физиологичен и психологически план). В периода октомври 2021 – април 2022 в София се проведе пилотна програма, в която взеха участие 24 дами, като програмата даде възможност да се тества на практика протокол, който да осигури качествена физическа активност на посочената целева група.

Обучаващи експерти на проведеното събитие бяха спортните специалисти от България, които проведоха пилотна за страната адаптирана терапия - Валентина Недева и Ивелина Димитрова, а през есента на 2021г преминаха обучение по адаптираната терапия за физическа активност на жени, диагностицирани с остеопороза, организирано от университет Форо Италико в Рим:

• Валентина Недева (MVJ SPORT)
Валентина е била състезател и преподавател по Спортни танци. Тя е дипломиран треньор в Национална Спортна Академия “Васил Левски” по Спортни танци, Спортна журналистика и Спортна педагогика. Била е професионален танцьор и хореограф в ТВ предаванията ‘Dancing stars’, “Танцувай с мен” по БТВ и “Най-хубавите години от нашия живот” по БНТ. Лицензиран инструктор по Zumba fitness, Kangoo Jumps, Аеробика. Валентина е част от първия екип за България по проекта ‘Dancing with health’. Програмата е танцова терапия за жени с рак на гърдата. Разработена е в университета Форо Италико в Рим, Италия.

• Ивелина Димитрова (Class for your back)
Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, докторант в НСА "Васил Левски" и хоноруван преподавател по кинезитерапия в СУ „Св. Климент Охридски“ и НСА. Тя е специалист-кинезитерапевт с богат практически опит, който винаги и е служил за основа на експерименталната и дейност в областта на кинезитерапията и рехабилитацията. Създател на адаптирана методика за изправителна гимнастика Class for your back, която прилага апробирани, експериментирани и прилагани в практиката собствени методики и комплекси от упражнения насочени към проблемите на гръбначния стълб и организма.
Ивелина е част от първия екип за България по проекта ‘Dancing with health’. Програмата е танцова терапия за жени с рак на гърдата. Разработена е в университета Форо Италико в Рим, Италия.

Проект Happy Bones е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.