Международни доброволци подкрепят бадминтон турнир с участници от 37 държави
13.08.2018 г.
Eurasia Bulgarian Open Badminton Championships 2018 е най-голямото международно състезание по бадминтон, което се провежда в България. То е от клас International Series и е с награден фонд $10 000. На това състезание вземат участие топ състезатели от Европа и света, както и български звезди като сестри Стоеви, Мария Мицова, Даниел Николов, Иван Панев, Иван Русев, Пейо Бойчинов, Петя Неделчева и други. В международната спортна проява, която се провежда в Бадминтон зала „Европа“, взимат участие над 280 състезатели от 37 държави, като тя се провежда до 16 август 2018 и събитието е с безплатен вход за граждани.

В организацията на турнира се включват и четири международни доброволци, които „Асоциация за развитие на българския спорт” приема в София в периода 11/08 – 08/10/2018, като престоя им в България е съ-финансиран по проект „YouthUP, SportUP“ чрез програма „Еразъм+“. Двама участници от Босна и Херцеговина и по един участник от Португалия и Словакия – по 1 участник от страна ще подпомагат дейностите на АРБС, както и ще проведат 2 семинара по време на периода на провеждане на ЕДС, които ще запознаят местната общност с ЕДС като инструмент за придобиване на умения и знания.

ЕДС доброволците, които търсихме с този проект са младежи/социални работници/спортни треньори/учители по физическо възпитание/учители или младежки лидери, които са активни в своята организация и специалисти, които вече имат опит в младежката работа и спортни дейности, но искат да повиши практическите си умения и в същото време да споделят опит помежду си. Доброволците, които АРБС приема по този проект са млади хора, на възраст от 18 до 30 години, с различна история и опит, които се интересуват от темата за развитие на спорта и са мотивирани да развият компетенциите си във вътрешно-културния диалог и спорта.

Умения, които ще бъдат развити/подобрени по време на доброволческата служба: Способността да се взаимодействат с различни култури и среди и да комуникират на чужд език; изграждане на осведоменост за участието и включването в местни доброволчески дейности; активно участие в обществото; повишаване на самоувереността и отговорността; запознаване с истинската работа зад организацията на събитие, семинари и курсове; превръщане да идеите в действия чрез планиране, организация и управления; способността за разрешаване на проблеми и конфликти в група; научаването на това как се работи в екипи, обучителния процес на това как се работи в ЕС.