Международна среща по проект „Танцувай със здравето“ - #DancingWithHealth се проведе в София
08.11.2019 г.
На 8 ноември 2019, в Национална спортна академия „Васил Левски“, се проведе международна среща по проект „Танцувай със здравето“ - #DancingWithHealth, в която взеха участие представители на университети, здравни и изследователски организация от Италия, Холандия, Великобритания и Литва, които обсъдиха постигнатите до момента резултати по проекта и следващите стъпки за прилагане на танцовия протокол в партньорските държави и в Европа.

До настоящия момент, в България се проведе пилотната програма (октомври 2018 - март 2019), в която се реализираха 32 безплатни танцови сесии за 20 жени, диагностицирани с рак на гърдата. Възоснова на актуалната обратна връзка от пилотната програма, през май 2019 беше проведено обучение на 22 танцови специалисти от София, Варна, Добрич, Ямбол, Самоков, Дупница, Поморие и Гоце Делчев, които преминаха през цялостната структура на танцовия протокол. Програмата включва адаптирани към физическото състояние на пациенти с рак на гърдата танци - Салса, Меренге, Бачата, Ча-ча, Румба, Танго. След обучението се гарантира лавинообразен ефект и танцовата терапия за жени с рак на гърдата започна да се прилага отново от танцови доброволци в София (2 нови групи), Добрич, Варна, Поморие, за да може да се осигури активен и пълноценен живот на все повече българи.

Основна цел на проекта:
Проект #DancingWithHealth, координиран в България от „Асоциация за развитие на българския спорт“ е да да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години, като им се предлага иновативен танцов протокол с цел да ги включи в умерена/ енергична физическа активност и в резултат на това да ги накара да приемат и да се свържат отново с телата си, да изградят отново самочувствие, да подобрят себеизразяването си, да се справят с чувствата на изолация, депресията, гнева и страха, да укрепят личните си ресурси и преди всичко да правят физическа активност, която е необходима за тяхното здравословно състояние.

Обучители:
Обучителите, които проведоха приложиха танцовата терапия в България за първи път са Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio), които преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, беше водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/. Участниците в пилотната и следващите групи получиха и практическа информация какво да имат предвид за да си осигурят активен начин на живот от Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година. Ивелина Димитрова извърши и базови измервания на общото физическо и психическо състояние на участничките в танцовата терапия, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия.

Проектът е съ-финансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.