ТЕКУЩИ ПРОЕКТИ

Проект: DANCING WITH HEALTH

Танцова терапия #DancingWithHealth в Поморие за жени, диагностицирани с рак на гърдата
06.11.2019 г.
Локация и период:
Поморие, България, 32 сесии стартиращи от януари 2020
Локация:
Поморие, Спортна зала “Иван Вазов”
Капацитет:
15-18 души
Такса:
Безплатно!
Информация за проекта:
https://www.bulsport.bg/dance_with_health.html


Основна цел на проекта:
Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Дейности и методи:
Танцовата специалистка, която ще реализира сесиите – Таня Арабаджиева премина специализирано обучение в София през май 2019, което беше базирано на методологията на известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: https://www.carolynsmithdanceacademy.com/

• Забележка:
Има възможност за извършване на базови изследвания на участниците преди и след танцовата терапия, за да може да се проследи техния напредък. Първоначалното и финално снемане на данни за физическото състояние на участниците в проекта отнема около 1 час и ще бъде извършено в удобно за тях време.

Танцова терапия
От януари 2020 в Спортна зала “Иван Вазов”, гр. Поморие ще бъдат реализирани 32 танцови сесии, които обхващат цялостната танцова терапия, създадена от Каролин Смит. Сесииите следват логическа последователност, поради което присъствието на всички сесии е задължително.

Критерии за подбор на участници за включване в танцовите сесии:
• Минимум 4 месеца след последната химиотерапия или след операция (да са изминали минимум 4 месеца, ако е имало такава);
• Мотивация за участие във всички 32 сесии на танцовата терапия;

Кандидатстване:
• Срок за кандидатстване: текущ
• Апликационна форма: https://forms.gle/cdjsyq8qYSZPweAq9